elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València és la ciutat amb més semàfors per habitant d'Europa i la segona del món

València és la ciutat amb més semàfors per habitant d'Europa i la segona del món
  • La capital del Túria té 1.100 interseccions regulades, un semàfor per cada 700 ciutadans

I és que concretament compta amb 1.100 interseccions regulades per a una mica més de 800000 veïns, és a dir, un semàfor per cada 750 ciutadans. El que li convertix també en la segona ciutat del món amb més semàfors per habitant, només estant darrere de Nova York. Per darrere es troben grans ciutats com Madrid (un per cada 2700), Barcelona (un per cada 2000) o Bilbao (un per cada 1198).

El primer semàfor de València va tindre lloc en la Plaça de la Reina al juny de 1930. Durant la història, els semàfors han anat evolucionant, i malgrat que encara en la capital del Túria hi haja semàfors en els quals hem de prémer el botó per a poder travessar la carretera, ara hi ha semàfors que substituïxen el botó i detecten al vianant mitjançant càmeres infraroges, reduint així el temps d'espera.

Al mateix temps, també han anat adaptant-se a les persones amb discapacitat visual, per exemple: al voltant de 450 passos per a vianants avisen acústicament al vianant de quan està en verd i, per tant, puga passar sense cap risc. Per a reduir la contaminació acústica, aquests dispositius han evolucionat i només s'activa el senyal sonor mitjançant un comandament a distància que l'ONCE reparteix entre els seus usuaris, indicant els mateixos en arribar a un pas de vianants que desitgen creuar.

D'altra banda, hi ha fins i tot semàfors paritaris a València. Algunes persones van eixir al carrer protestant en assenyalar que hi ha coses més importants que fer o que aquesta mesura era més separatista que mantindre la icona de sempre, ja que una dona no té perquè portar falda. El Consistori el va defensar dient que en els WC sempre ha sigut representada així a la dona perquè s'identifica més fàcil i ningú s'ha queixat mai. El 8 de març de 2016, el Dia de la Dona, es van instal·lar a València una vintena de semàfors paritaris, sent el primer al carrer Xàtiva, enfront de la Plaça de Bous, atés que és un dels punts més transitats de la ciutat. A mesura que es vagen desbaratant els semàfors de tota la vida representats per un vianant amb pantalons seran substituïts pels paritaris.

El control de semàfors

De controlar tant de semàfor s'encarrega el Centre de Gestió de Trànsit de l'Ajuntament de València, situat en Tabacalera, és el que organitza cada unitat per a minimitzar els temps i que els recorreguts siguen el més ràpids possibles. Des d'allí es gestiona tot el relacionat amb la mobilitat de la ciutat, comunicat tot mitjançant cable o fibra amb el Centre.

Per tant, són els responsables de regular la duració en verd o roig de cadascun dels semàfors, modificant-ho en temps real segons el trànsit. En cas d'accident, alteren els semàfors de voltant i avisen en primer lloc a la policia si no són presents. També en esdeveniments puntuals que provoquen grans embossos com a partits de futbol o manifestacions, en el qual existeixen ja uns protocols per a la regulació del trànsit.

Pujar