elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Universitats Estacionals d'Ayora i Llíria debaten sobre la cultura de la mel i la música com a instrument educatiu

Les Universitats Estacionals d'Ayora i Llíria debaten sobre la cultura de la mel i la música com a instrument educatiu
  • Les Universitats Estacionals d'Ayora i Llíria centren els seus debats aquesta setmana en ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’ i ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’

Les Universitats Estacionals d'Ayora i Llíria celebren les seues jornades durant les vesprades del dijous i divendres d'aquesta setmana donant continuïtat a aquesta iniciativa impulsada per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular.

L'objectiu de les Universitats Estacionals -que ja són presents en totes les comarques, tant de l'interior com del litoral- és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, amb la coordinació d'un especialista en la matèria.

En aquest excepcional any 2020 s'ha aconseguit mantindre el repte inicial de celebrar 20 Universitats Estacionals -denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any-, malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, que ha provocat que quasi totes s'hagen concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que tenen un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilita les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

Universitat Estacional d'Ayora

La Universitat Estacional d'Ayora celebra enguany, a l'Auditori Municipal Mencía de Mendoza, la que és la seua primera edició per a debatre sobre ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, en el marc de l'àrea temàtica ‘Innovació Territorial’.

Durant la vesprada de demà dijous s'analitzaran l'origen i evolució històrica de la pràctica apícola en el territori valencià i, especialment, en la localitat d'Ayora, famosa per la seua tradició abellaire i per la celebració de la Primera Cort de la Mel. A més, es tractarà sobre el panorama actual i sobre els reptes del futur del sector de la mel, que ha sigut sempre un recurs fonamental en l'economia i alimentació de les societats humanes des d'èpoques prehistòriques.

La inauguració, a les 16:00 h, serà a càrrec de l'alcalde d'Ayora, José Vicente Anaya Roig; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla; la diputada d'Educació i Inclusió Social de la Diputació de València, Empar Folgado Ros; el coordinador d'aquesta Universitat Estacional, David Quixal Santos; i un representant de Caixa Popular.

A continuació, tres conferències permetran aprofundir en el coneixement de la cultura de la mel. Consuelo Mata Parreño i David Quixal Santos, tots dos del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV, intervindran en una conferència amb el títol ‘Hiberica mel. L'apicultura entre la Prehistòria i el món antic’. Frederic Aparisi Romero, del Departament d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UV, parlarà sobre ‘La producció de la mel en el Regne de València’. Després de la conferència patrocinada per l'Agència Valenciana Antifrau, impartida per professorat de la UV, en el marc del projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valencià’, hi haurà un descans, abans de la celebració d'una taula redona, moderada per David Quixal, amb la participació dels ponents de les conferències -Consuelo Mata Parreño i Frederic Aparisi Romero-, Sandra Patiño Aguiar, regidora de Turisme, Desenvolupament Local i Dinamització d'Empreses de l'Ajuntament d'Ayora, i José Enrique Guzmán, apicultor. La jornada conclourà amb una visita opcional al Centre d'Interpretació de la Mel.

Universitat Estacional de Llíria (UELL)

La Universitat Estacional de Llíria, que s'inscriu en l'àrea de ‘Patrimoni Històric i Cultural’ i celebra la seua tercera edició, abordarà, amb el títol ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, les possibilitats educatives del fet musical a les escoles i en els instituts de secundària. La jornada tindrà lloc aquest divendres, 11 de desembre, en el Centre Multiusos de la localitat, a partir de les 18:00 h.

En l'acte inaugural intervindran Manuel Civera Salvador, alcalde de Llíria; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Elvira Asensi Silvestre, coordinadora de la UELL; José Mayans Mateos, director de l'oficina de Caixa Popular a Llíria; i un representant de la Diputació de València.

Al llarg de la vesprada, se succeiran tres conferències. La primera, amb el tema ‘Ensenyaments musicals i bon govern per a la prevenció de conflictes d'interés’, serà a càrrec de C. Reyes Marzal Raga, del Departament de Dret Administratiu i Processal de la UV. A continuació, Pablo Marín Liébana, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UV, pronunciarà una conferència amb el títol ‘Desconstruint l'educació musical. Reflexions per a mestres en formació’. Neus Adrià Cervera, professora de flauta, parlarà sobre ‘Música i cultura clàssica. Una proposta per a professorat de secundària’

En l'acte de clausura, Marcel·lí Garcia Peruga, músic i mestre de Llíria, explicarà ‘Com naix la cançó ‘Llíria, city of music’’?, que es presentarà als assistents.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La programació d'Universitats Estacionals conclourà, la setmana vinent, amb la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, que té com a tema principal ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori, desenvolupament local i benestar’, el 16 de desembre; i la Universitat Estacional d'Alt Túria, en la qual es debatrà sobre ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el 18 de desembre.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'estiu), Canal de Navarrés i Xàtiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

Pujar