elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un poble valencià es posiciona com a referent de la tòfona: ubicació, dates i expositors

Un poble valencià es posiciona com a referent de la tòfona: ubicació, dates i expositors
  • A causa de la seua gran qualitat, la tòfona negra d'esta localitat serà present enguany en la prestigiosa Madrid Fusió Aliments d'Espanya

Un total de 14 signatures expositores relacionades amb el món de la tòfona es donaran cita en la V edició de la Fira Valenciana de la Tòfona (FIVATRUF) organitzada per l'Ajuntament d'Andilla en el recinte firal de La Pobleta el dissabte 27 i diumenge 28 de gener.

L'objectiu d'esta trobada és posicionar al municipi d'Andilla com a referent en el cultiu de la tòfona negra, tuber melanosporum, a la província de València, amb un producte local, econòmicament sostenible, de gran qualitat i focus de desenvolupament per a una població en risc de despoblació.

Present a Madrid Fusió Aliments d'Espanya 2024

La tòfona negra d'Andilla compta amb una gran qualitat que la portarà enguany a ser present en la 22é edició de Madrid Fusió Aliments d'Espanya, el congrés gastronòmic més important del món del 29 al 31 de gener de 2024.

FIVATRUF, que albergarà un total de 14 estands de signatures productores i expositores de Terol, Lleó, València i Castelló comptarà amb una demostració de caça de tòfona negra amb gossos tofoners a càrrec del truficultor Ernesto Enguídanos .

Com a novetats de FIVATRUF, ja consolidada en la seua V edició, destaca la I edició del Concurs Popular de Tapes Trufadas en el qual els participants inscrits portaran preparada de casa la seua tapa, i l'objectiu de la qual és incentivar l'ús de tòfona entre els veïns de la zona. I l'exposició durant els dos dies de l'esdeveniment d'una exhibició de cotxes 4x4 que preveu atraure a un gran nombre de públic.

FIVATRUF comptarà també amb un showcooking i tast del plat guanyador del VI Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d'Andilla que es va celebrar el 15 de gener en l'edifici Ves-los e Vents de València. A més d'un tast de vins amb tòfona d'Andilla.

En l'apartat més didàctic, la V edició de FIVATRUF comptarà amb interessants ponències. El dissabte 27 de gener l'AEDL d'AMUFOR, Javier Martínez dirigirà la ponència “Tòfona i altres productes forestals per a l'impuls socieconómico de La Regió muntanyenca”, i presentarà el projecte “Del bosc a la teua casa”. Així com la impartida pel tècnic de l'empresa Truficultura Tècnica, Antonio Núñez Domingo amb el títol “Elaboració de nius per a la producció de tòfones”.

El diumenge 28 de gener es desenvoluparan les ponències “Les claus de l'èxit en una plantació tofonera, com aconseguir altes produccions en planta jove i mantindre-les en el temps”, de la mà de la directora tècnica de Micolab, Llum Cuina Romero i “Valors afegits a la tòfona negra i innovació en el sector comercial tofoner”, a càrrec d'Atanasi Boix i Rosa María Catalá de la companyia Fruits de la Terra.

Història de la tòfona negra a Andilla i La Pobleta

La tradició de la tòfona negra a Andilla es remunta a fa més de 50 anys. En este moment en el nucli de La Pobleta, que comptava amb una posada, s'allotjaven forasters catalans que venien a recol·lectar tòfona negra que creixia de manera silvestre en els boscos de la zona. Les persones d'esta zona, que van batejar a este producte com a “creïlles pudentas”, en veure que estos forasters vestien i menjaven molt bé van mostrar curiositat. I van aprendre l'art d'esta recol·lecció en els boscos.

Estes agrupacions de recol·lectors van pertànyer a la Pobleta i més tard també es van unir algunes d'Andilla. L'agrupació va observar com en altres zones com França i Sòria, davant l'escassetat de tòfones negres silvestres, s'havia començat a cultivar amb plantacions. D'esta manera, viatgen a estes zones per a implantar la tècnica de les plantacions a Andilla i La Pobleta.

I és per esta època quan es crea l'Associació de Truficultores i Recol·lectors de la província de València amb seu en La Pobleta, una de les més antigues a nivell nacional, al costat de la de Sòria.

En este sentit l'alcalde d'Andilla, Miguel Sebastián Ara destaca com “la tòfona i FIVATRUF és, en un municipi amb el risc de despoblació i de la Regió muntanyenca, com és Andilla, el nostre motor de desenvolupament ja que es tracta d'un producte endogen, sostenible econòmicament, i de gran qualitat amb el qual volem posicionar a Andilla com a referent de la tòfona a la província de València i en el mapa de la truficultura nacional”.

Programa de la V Fira Valenciana de la Tòfona:

https://www.andilla.es/noticia/v-feria-valenciana-trufa-andilla-fivatruf

MÉS FOTOS
Un poble valencià es posiciona com a referent de la tòfona: ubicació, dates i expositors - (foto 2)
Un poble valencià es posiciona com a referent de la tòfona: ubicació, dates i expositors - (foto 3)
Pujar