elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat demana la reobertura del tren Madrid-Cuenca-València suprimit pel temporal Filomena

La Generalitat demana la reobertura del tren Madrid-Cuenca-València suprimit pel temporal Filomena
  MÉS FOTOS
  La Generalitat demana la reobertura del tren Madrid-Cuenca-València suprimit pel temporal Filomena - (foto 2)

  La consellera ha visitat els ajuntaments d'Utiel i de Camporrobles i s'ha reunit amb els alcaldes de tots dos municipis, Ricardo Gabaldón i Faustino Pozuelo, respectivament, amb els quals ha acordat treballar en una estratègia comuna enfront de la “deixadesa del Govern central en este assumpte”. “Reclamem al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible una millora del servici ferroviari a Utiel i la restitució de la històrica línia ferroviària, però mentres estudiem alternatives sobre la base de les nostres competències”, ha destacat.

  En el cas d'Utiel, després de l'eliminació de la línia a Aranjuez, la freqüència s'ha reduït a huit trens diaris en direcció València i un menys en sentit invers. Entre ells, el de les 06.55 hores que connecta Utiel amb la capital valenciana, patix retards de fins a viente minuts quasi diàriament perquè ha d'esperar en l'estació de Buñol al pas d'un altre comboi amb el qual compartix la via.

  Per este motiu, alguns dels trajectes es duen a terme en autobusos que manquen d'interventors i els xofers dels quals, a vegades, ni tan sols coneixen l'itinerari i han de ser guiats pels propis passatgers que, a vegades, no saben si realitzaran el viatge amb tren o per carretera fins a poc temps abans que es duga a terme. A més, els trajectes d'Utiel cap a la pedania de Les Cuevas i la localitat de Camporrobles en sentit Cuenca són inexistents.

  Precisament a Camporrobles, la consellera ha instat el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a sol·licitar fons Next Generation de la Unió Europea per a tornar a posar en marxa el traçat o, com a alternativa, “prolongar vint quilòmetres la línia C-3 de València a Utiel per a donar servici a Camporrobles a qui el Govern central ha condemnat a ser un poble fantasma”.

  En este sentit, Pradas ha recordat que la decisió del Ministeri de suprimir la línia Utiel-Conca-Aranjuez va ser suspesa de manera cautelar pel Tribunal Suprem en accedir així al sol·licitat per onze municipis de les províncies de València, Conca i Madrid.

  El PP portarà la proposta al Congrés

  El PPCV tambiién ha exigit al govern de Sánchez que “reòbriga la línia de ferrocarril Madrid-Cuenca-València tancada des del mes de gener de 2021 quan van argumentar que seria un tancament temporal per motius tècnics després de la tempesta “Filomena”.

  Els diputats del GPP en el Congrés dels Diputats han presentat una Proposició no de Llei que serà debatuda en la Comissió de Transports i Mobilitat Sostenible reivindicant l'obertura la línia i la posada en marxa de les inversions necessàries.

  Així, els diputats del GPP han afirmat que “Inicialment, el Govern va indicar que es tractava d'una avaria i que el tancament seria temporal per a solucionar problemes tècnics i de circulació. No obstant això, tres anys després, no s'ha restablit el servici ferroviari i la circulació de trens a Camporrobles, a la Comarca de Requena-Utiel”.

  Esta línia ferroviària garantix fixar la població en una zona en risc de despoblació, per la qual cosa la supressió d'este servici té greus conseqüències sobre la zona i si no s'actua generarà major empobriment i envelliment demogràfic.

  En este sentit, la Iniciativa Legislativa presentada pels populars demana a més de la millora de la línia ara tancada, l'ampliació de la Rodalia C-3 fins a Camporrobles, ja que actualment queden fora del servici de Rodalia. El PPCV insta el Govern de Sánchez a posar en marxa les inversions previstes en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana de desembre de 2017 en la línia C-3 que, amb 320.680.000 euros per a duplicació, renovació i electrificació de via, preveia augmentar freqüències i reduir en 35 minuts els temps de viatge.

  A més, amb esta PNL es pretén, també, recuperar el centenar de freqüències suprimides en la Comunitat Valenciana, tant en Rodalia, com en mitjana distància -especialment Villena i Vinaròs- i llarga distància, respecte a les existents en 2018.

  Pujar