elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València repartirà 350 milions entre els seus municipis amb el repte d'augmentar l'execució de les inversions

La Diputació de València repartirà 350 milions entre els seus municipis amb el repte d'augmentar l'execució de les inversions
 • Consulta quant rebrà cada comarca durant els pròxims quatre anys

MÉS FOTOS
La Diputació de València repartirà 350 milions entre els seus municipis amb el repte d'augmentar l'execució de les inversions - (foto 2)

La Diputació de València ha donat a conéixer el nou Pla Obert d’Inversions que regarà amb 350 milions les 15 comarques i les mancomunitats del seu territori.

Un pla que planteja importants canvis per als pròxims quatre anys amb el repte d'augmentar l'execució de les inversions, el punt fluix dels últims anys, perquè no es queden més obres ‘en el tinter’.

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, han sigut els encarregats de presentar este dilluns a Torrent davant més de 200 alcaldes i alcaldesses els detalls d'este pla per al període 2024-2027, que compta amb l'assignació més alta de la història i un 20% més elevat que en els passats exercicis.

No obstant això, el canvi més important d'este pla per a la legislatura és que es modifica la tramitació dels projectes perquè “facilitar als municipis que puguen executar les obres que ens proposen”, ha destacat Mompó.

Així, les convocatòries s'obriran tres vegades a l'any, perquè cada quadrimestre els municipis “tinguen l'oportunitat de presentar els seus projectes sense pressa, perquè tots els ajuntaments estiguen en igualtat amb independència de la seua grandària, ja que no es pot demanar a un poble xicotet que tramite un projecte en 20 sol dies com es feia”, ha assenyalat.

“És un pla realista i flexible que fuig dels artificis i la propaganda”, ha destacat així mateix el president, que expliquen que “s'han buscat fórmules que ens permeten eliminar burocràcia i ser més eficaços en les tramitacions i execucions”.

Sobre aquest tema, Enguix ha afegit que “els municipis podran presentar els seus projectes sense presses durant estos quatre anys perquè no hagen de precipitar-se fins que estiguen segurs de les obres i millores que necessiten realitzar, evitant així les posteriors modificacions i canvis que han portat a retards i a tindre inversions que no s'han acabat”.

Enguix, com a màxima responsable d'estos canvis en el programa inversor ha explicat que la flexibilitat del nou pla “permet a més que es vagen acabant primer els projectes que queden pendents d'anteriors plans, per a després escometre els nous sense necessitat de sentir-se pressionats o limitats per terminis que, a vegades, els obliguen a renunciar a les ajudes”.

Este pla inclou també les tradicionals ajudes del cicle integral de l'aigua, el pla Reacciona i l'energia, i ha puntualitzat que a en ser un pla pluriennal, “la corporació no haurà de demanar enguany cap préstec”.

Referent a això, Mompó ha destacat que la Diputació vol potenciar qüestions com l'extensió dels parcs infantils i per a persones majors, les zones verdes, les millores en el cicle de gestió de l'aigua i les zones esportives, per la qual cosa els municipis majors de 1.500 habitants hauran d'invertir un 10% de les inversions en estes matèries si volen rebre el total de la subvenció. “Volem unificar la unificar la província amb estos criteris i que els municipis estiguen en condicions”, ha afegit Mompó.

Quants diners arribaran a cada comarca?

A l'espera de tindre les dades de població definitius del padró de 2024, el repartiment estimat per comarques queda així:

 • 48 milions d'euros a la Ribera Alta
 • 39,5 milions a L'Horta Sud
 • 36,5 milions a L'Horta Nord
 • 34,5 milions a La Safor
 • 34 milions a La Vall d'Albaida
 • 25,5 milions al Camp de Túria
 • 21,5 milions a La Costera
 • 19 milions a la Ribera Baixa
 • 14 milions al Camp de Morvedre
 • 19 milions en Els Serrans
 • 13 milions en La Foia de Buñol-Chiva
 • 12 milions a la Plana d'Utiel-Requena
 • 9’5 milions a La Canal de Navarrés
 • 8 milions a la Vall d'Ayora-Cofrentes
 • 6 milions en el Racó d'Ademus
 • 10 milions per al conjunt de les Mancomunitats

Com es repartiran els diners?

Enguix ha assenyalat que els municipis de més de 1.500 habitants “han de tindre en compte que el 10% dels projectes finançats ha d'estar relacionat amb la millora del cicle hidràulic, un altre 10% amb la reforma o construcció de parcs, jardins i zones verdes, i un 10% més destinat a les infraestructures esportives”.

A més, ha recordat que les grans ciutats tindran les seues pròpies línies de finançament i queden fora d'un pla que arriba a 261 municipis i tres entitats locals menors de la província.

Entre les variables que es tindran en compte estan la població, la població estacional i les zones verdes i paratges naturals, al mateix temps que s'introdueix un nou criteri que puntua de manera favorable, com és pertànyer a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació.

La vicepresidenta Natalia Enguix ha afegit que els municipis “Podran demanar que se'ls transferisca un 75% dels fons una vegada concedida la subvenció, i rebre el 100% si l'obra s'acaba en el mateix exercici en el qual s'ha presentat”.

“Hem reduït el pes del valor marginal, que és la suma de l'enllumenat, la recollida de residus, la neteja viària, el clavegueram i la pavimentació, entre altres despeses comunes que tenen els consistoris, per a compensar-lo amb un major protagonisme de la població, que és la que defineix l'obligatorietat dels serveis, incloent-hi la població estacional.

A més, introduïm la perspectiva de gènere no sols per a potenciar la Xarxa de lluita contra la violència masclista de la Diputació, sinó per a promocionar eixa visió feminista en qüestions com l'urbanisme, tractant que els nostres municipis siguen més habitables”, ha explicat.

Les variables de superfície, costos efectius i esforç fiscal es mantenen, mentre que desapareixen els plans antifrau i els PUAM, incentivats en anteriors programes. Mentrestant, guanyen pes els projectes innovadors, verds i mediambientals, i els nuclis històrics no estan contemplats perquè, segons explica Enguix, “recuperarem una línia específica d'inversió destinada al patrimoni historicoartístic dels municipis valencians que no s'aplica des de 2018”.

Amb tot, la nova fórmula de repartiment concedeix un 34% de l'assignació pel criteri poblacional, enfront d'un 30% del valor marginal que estableix una quantitat fixa per a cada ajuntament. Altres percentatges són un 10% en funció de la superfície, un 5% segons els habitatges i la població estacional, un altre 5% pel cost efectiu dels serveis i un altre 5% per pertànyer a la Xarxa contra la Violència de Gènere de la Diputació. A més, la taxa de desocupació i l'esforç fiscal es valoren en un 3% i en un 2,5% tant les zones verdes com els paratges naturals.

 

Pujar