elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació pren cartes en l'assumpte per a solucionar la crisi de l'aigua a Palma de Gandia

La Diputació pren cartes en l'assumpte per a solucionar la crisi de l'aigua a Palma de Gandia
  • Fins que es reprenga el subministrament ajudaran a sostindre la despesa de repartiment d'aigua embotellada

MÉS FOTOS
La Diputació pren cartes en l'assumpte per a solucionar la crisi de l'aigua a Palma de Gandia - (foto 2)
La Diputació pren cartes en l'assumpte per a solucionar la crisi de l'aigua a Palma de Gandia - (foto 3)

La Diputació de València ha acordat per unanimitat prestar assistència tècnica, jurídica i econòmica a l'Ajuntament de Palma de Gandia per a la construcció urgent de les infraestructures necessàries que garantisquen el subministrament d'aigua potable. D'esta manera, el PP, Ens Uneix, el PSPV, Compromís i Vox han votat favorablement la moció que inclou també la col·laboració de la corporació provincial amb l'empresa de proveïment d'aigua i l'Ajuntament de Palma, per a participar igualment en el cost de l'aigua embotellada que se subministra als veïns en espera d'una solució definitiva.

L'acord ha rebut llum verda en el ple de novembre, amb una delegació encapçalada per l'alcaldessa de Palma de Gandia, Paula Femenía, com a testimoni en l'hemicicle provincial. En este sentit, el diputat responsable del Cicle Integral de l'Aigua, Paco Comes, ha recordat que “el problema és de competència local, i per això la Diputació estarà al costat de Palma i els seus veïns i es posarà a treballar per a resoldre com més prompte millor la falta d'un bé imprescindible com és l'aigua”. En la mateixa línia s'ha expressat el diputat de Compromís, Pau Andrés, qui ha recordat les molèsties que arrossega el municipi des que el pou de San Miguel fora declarat no apte per al consum per part de la Conselleria en 2019.

Una problemàtica que va portar a extraure l'aigua d'un altre pou, el de Vilallonga. La crisi ha sorgit quan, per un despreniment, l'aigua d'aquesta infraestructura s'ha enterbolit i ha deixat de ser apta per al consum humà, la qual cosa ha deixat al municipi de La Safor sense aigua potable des de fa quasi un mes.

L'ajuda prestada tant per part de la Diputació com de la Generalitat anirà encaminada a poder subministrar aigua a la població des del pou de Vilallonga, així com a cobrir, mentre es realitzen les obres oportunes, les despeses de la compra i transport de l'aigua embotellada que es repartix a les veïnes i veïns de Palma de Gandia.

Moció conjunta per al 25N

La sessió plenària de novembre també ha registrat enteniment entorn de la moció conjunta amb motiu del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. En este cas, les propostes del PSPV, Compromís i Ens Uneix s'han transformat en un text presentat per la diputada d'Igualtat, Natàlia Enguix, sobre la base de la declaració institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Entre els acords del text aprovat, del qual només s'ha desmarcat Vox en considerar que la declaració “és un manifest polític”, destaquen la tolerància zero contra qualsevol acció violenta, siga com siga la seua intensitat, contra les dones; la renovació del Pacte Valencià i el Pacte d'Estat contra la violència de gènere; els programes de prevenció i sensibilització contra la xacra social des de les entitats locals; la coordinació entre les diferents entitats implicades en la lluita; promoure la inserció laboral de les víctimes; condemnar el tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual; i donar suport a les mobilitzacions convocades pel moviment feminista amb motiu del 25N.

La vicepresidenta primera i titular d'Igualtat, Natàlia Enguix, ha agraït als grups el suport conjunt a la moció presentada des d’Ens Uneix, que inclou les propostes d'altres grups, i ha convidat a tots els presents a la gala d’entrega dels Premis Celia Amorós contra la violència de gènere, que se celebra este mateix dimarts a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència.

Desbloquejar l'ampliació del Port

La nòmina d'acords del ple es completa amb la moció presentada pel PSPV, esmenada pel PP, que insta el Govern d'España a desbloquejar l'ampliació nord del Port de València; una proposta que ha tirat avant amb els vots a favor de populars, socialistes, Ens Uneix i Vox i els únics vots en contra dels representants de Compromís, als quals la diputada Rocío Gil ha acusat de “posar ullets contínuament a Catalunya en lloc de defensar els interessos dels valencians”.

Rocío Gil ha assegurat que el Port “és un orgull no sols per a València, sinó també per a Gandia i Sagunt, ports que també necessitem per a ser competitius”. En opinió de la diputada popular, l'aposta per l'ampliació de l'entramat portuari és compatible amb la sostenibilitat, “ja que la mobilitat sostenible forma part de l'ADN de tots, no de l'esquerra o de la dreta, sinó de la major part d'una ciutadania que té molt clar que vol un port competitiu que genere riquesa i que respecte els recursos naturals”.

En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, qui ha insistit en la consolidació del Port de València i el seu creixement des de la visió del desenvolupament sostenible, en resposta “als interessos generals de la Comunitat Valenciana i de les seues empreses”.

Mocions d'urgència

La sessió de novembre ha aprovat la urgència del debat d'altres tres mocions sobre la condonació del deute a les entitats locals, per part del Govern central; el rebuig a l'Amnistia dels líders del ‘Procés’; i la condemna pública a l'actuació de l'ex president de la Diputació Alfonso Rus, després de la sentència, contra la qual cap recurs, que l'atribuïx cinc anys de presó pels ‘zombis’ d’Imelsa.

En la primera d'elles, la portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, ha reclamat a l'Estat que “condone el deute dels ajuntaments, igual que té previst fer amb Catalunya i altres autonomies, per a no exercir més pressió fiscal sobre les famílies, especialment en un moment molt sensible després de la pandèmia i les conseqüències econòmiques de les guerres de Rússia i Ucraïna i Israel i Gaza”.

Enguix ha assegurat que els ajuntaments “han fet bé els seus deures i necessiten eixe finançament just que el Govern mai afronta, perquè sembla que els municipis siguen entitats de segona”. La proposta ha tirat avant amb els vots favorables del PP, Ens Uneix i el PSPV, mentre Compromís i Vox no han donat suport a la moció que reclamava un millor finançament per als ajuntaments.

Respecte a les altres dos mocions debatudes per urgència, el vot de qualitat del president ha tirat avant la declaració de rebuig a l'Amnistia dels “responsables del colp d'estat separatista de 2017”, mentre que s'ha rebutjat la moció presentada pel PSPV exigint una condemna pública a Alfonso Rus.

Pujar