elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Coneix més sobre el canvi climàtic a la nova exposició del Museu Valencià d'Etnologia

Coneix més sobre el canvi climàtic a la nova exposició del Museu Valencià d'Etnologia
  • La mostra temporal aposta per una reflexió de la ciutadania des de les experiències de persones del món rural

MÉS FOTOS
Coneix més sobre el canvi climàtic a la nova exposició del Museu Valencià d'Etnologia - (foto 2)
Coneix més sobre el canvi climàtic a la nova exposició del Museu Valencià d'Etnologia - (foto 3)

L'exposició de L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia, "El temps està destarifat. Percepció climàtica d'una generació" ens parla de situacions concretes derivades de l'escalfament global: el canvi de calendari de la transhumància (els ramaders triguen més a baixar de les muntanyes per falta de fred), la necessitat de proveir d'aigua i pinsos als bestiars, l'avançament de les collites o l'increment dels costos d'aigua per a uns camps secs per falta de pluja, etc.

Una exposició que "si bé totes les exposicions de l'ETNO aposten per la reflexió, en aquesta es treballa per fer que la ciutadania medite sobre el canvi climàtic des de les experiències micro, de gent propera, per poder entendre la realitat global" explica el diputat de Cultura, Xavier Rius. El comissari de l'exposició, Pablo Vidal, remarca que la mostra es basa "a conéixer la percepció de les persones majors que viuen i treballen en el medi rural sobre el canvi climàtic", "i com els afecta a la producció i a la seua manera de viure" afegeix el fotògraf i també comissari, David Cantillo.

L'exposició pretén mostrar mitjançant entrevistes a aquestes persones majors les conseqüències del canvi climàtic en les seves activitats professionals: la reducció de les precipitacions i la seva falta de regularitat, l'augment de la calor i la seva arribada més primerenca, així com la dràstica reducció de les nevades hivernals i el retard de l'hivern.

El plantejament expositiu suposa un canvi en la manera d'exposar per part de L’ETNO. Per primera vegada la projecció d'imatges abasta tota la sala i es converteix en eix de la mostra, la qual cosa permet donar protagonisme als testimoniatges dels informants.

A més L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia ha inclòs en l'exposició una sèrie d'objectes de la seva col·lecció de fons relatius a les zones de muntanya. Aquesta selecció d'objectes realitzada per Jorge Cruz, conservador del museu, ens indica la duresa d'aquest territori i ens permet observar que molts d'ells estan caient en desús pel canvi climàtic (sabates de sola de fusta, estufes, capa de pastor, etc.).

L'exposició també es deté en els canvis que es produeixen en l'àmbit domèstic: ja no són necessàries peces d'abric com abans, no és necessari escalfar la casa com antany…O fins i tot s'ha fet necessari retardar celebracions pròpies de l'entrada de l'hivern com la matança del porc, que s'està realitzant més tard per l'excés de calor.

Finalment la mostra presenta testimoniatges que ens indiquen del canvi dels animals en les zones rurals: desaparició d'ocells o abundància d'insectes en cotes més altes que produeix més molèsties al bestiar.

Un conjunt d'aspectes de caràcter quotidià de les zones rurals, que ens indiquen de manera concreta que la crisi climàtica s'ha instal·lat en les nostres vides.

L'exposició està comissariada per Pablo Vidal professor d'Antropologia Social i Cultural en la Universitat Catòlica de València i autor de nombroses publicacions sobre nomadisme, medi rural, paisatge i muntanya, i pel fotògraf valencià David Cantillo que a més de comissariar la mostra ha realitzat les fotografies de l'exposició.

Pujar