elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Carlet dedica un llibre il·lustrat a la seua Coca Saginosa

Carlet dedica un llibre il·lustrat a la seua Coca Saginosa
  • Publicat per Reclam Editorial baix l’autoria d’Àngela Ortiz i Vicent Climent, el volum rastreja l’arrel culinària d’un plat amb un gust i una textura particular gràcies al sagí.

MÉS FOTOS
Carlet dedica un llibre il·lustrat a la seua Coca Saginosa - (foto 2)

Carlet aposta fermament per un dels seus plats culinaris més característics: la Coca Saginosa. Li dedica les activitats de tot el cap de setmana, posant en valor un dolç popular i emblemàtic que forma part de la idiosincràsia de la localitat. L’ampla oferta cultural i gastronòmica es veu reforçada per la publicació de “De Carlet, la Coca Saginosa”, un llibre escrit per Àngela Ortiz i Vicent Climent i il·lustrat per Sofia Armengol que veu la llum gràcies a Reclam Editorial. Segons explica Climent: “La idea va sorgir de l'editorial Reclam fa alguns anys però no ens vam decidir en aquell moment perquè no teníem massa informació sobre aquest dolç. Finalment ens decidírem a crear una història que incloguera en ella mateixa la investigació sobre l'origen de la coca. És un menjar molt saborós, que es diferencia d'altres molt semblants pel gust i la textura que li dona el sagí”. La sinopsi del llibre parla de Maria i Amín, els protagonistes de la història, que han de fer un treball d’investigació escolar per a saber més informació sobre la coca i l’origen del dolç”.

En este llibre, dedicat especialment als xiquets i les xiquetes de Carlet, coneixeran els ingredients, com s’elabora la saborosa coca i perquè al poble s’hi celebra des de fa uns quants anys una Fira de la Coca Saginosa. “La seua història, com tants altres dolços és antiga. El fet d'usar sagí, provinent del porc, és un senyal que era un dolç cristià i no musulmà o jueu. Nosaltres hem volgut fer l'ullet a la inclusio i hem inclòs una proposta agosarada dels protagonistes de fer una coca elaborada amb mantega que no siga de porc. És una història lineal i senzilla, que ha inclòs alguns detalls molt característics de Carlet”, afix Climent.

Sobre els autors, Àngela Ortiz Orts va nàixer a Alfarb (1962). Diplomada en Magisteri per la UV, va començar la seua tasca docent fent classes de valencià per a l’ICE. Posteriorment passà a treballar en l’ensenyament com a mestra en les especialitats d’infantil, educació física, educació d’adults a distància i primària, fins a l’actualitat. Ha rebut un premi d’Innovació Educativa ciutat d’Alzira i dos premis Baldiri Reixac compartits amb companyes i companys. Ha participat presentant algunes comunicacions en diverses edicions de l’Assemblea d’Història de la Ribera. És coautora del llibre infantil “Les vaques futbolistes” amb Climent. Per la seua part, Vicent Climent Ferrando (Llombai, 1959) és llicenciat en Geografia i Història i es dedica professionalment a la documentació audiovisual, en l’actualitat per a À punt. Ha col·laborat en la premsa comarcal i en publicacions col·lectives. És autor d’una dotzena de llibres, bàsicament d’investigació i difusió històrica, alguns d’ells en aquesta mateixa editorial, com ara els dos volums D’una terra a la vora del Xúquer, sobre personatges històrics de la Ribera, la guia il·lustrada Acosta’t a la Ribera, i Didín Puig, una dona decidida.

Pujar