elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bétera i Benissanó restauren els seus castells amb ajuda de la Diputació

Bétera i Benissanó restauren els seus castells amb ajuda de la Diputació
  • La Pobla de Vallbona millora la Ciutat Esportiva

MÉS FOTOS
Bétera i Benissanó restauren els seus castells amb ajuda de la Diputació - (foto 2)
Bétera i Benissanó restauren els seus castells amb ajuda de la Diputació - (foto 3)
Bétera i Benissanó restauren els seus castells amb ajuda de la Diputació - (foto 4)

El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha visitat la comarca del Camp de Túria per a conèixer de primera mà els projectes realitzats als municipis de Bétera, la Pobla de Vallbona i Benissanó amb els recursos econòmics procedents de la Diputació de València, a través del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), el Pla d'Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) i les ajudes per a la recuperació del patrimoni.

En primer lloc, Emili Altur s'ha desplaçat fins a la localitat de Bétera, on acompanyat de la seua alcaldessa, Cristina Alemany, ha visitat el castell i ha conegut tots els detalls del projecte de restauració i museïtzació en el qual s'està treballant des del Consistori. «És un goig comprovar com el municipi de Bétera aposta per posar en valor el seu patrimoni local, etnològic i històric». Un projecte que, en opinió d'Altur, «ens permet estar satisfets del recolzament que des de la Diputació prestem als nostres ajuntaments, als nostres alcaldes i alcaldesses, per a la materialització d'iniciatives que compten amb la implicació de la ciutadania», ha subratllat.

En concret, dels fons rebuts per part de la Diputació de València el Consistori de Bétera destinarà una partida pressupostària propera als 100.000 euros per a la realització de tasques de restauració en la fortalesa. Unes actuacions que es completaran amb altres 50.000 euros de fons propis. «El nostre objectiu es poder museïtzar el castell. En la part oest s'habilitarà un recorregut històric, amb diferents elements arqueològics. Mentre que en la zona est s'oferirà una mirada sobre les festivitats i tradicions del municipi, com ara les alfàbegues, els coets, les obreres i els majorals», ha explicat Cristina Alemany, alcaldessa de la localitat. «Estem molt satisfets de les aportacions de la Diputació al projecte, el qual confiem estiga acabat al llarg de la present legislatura», ha apuntat.

Posteriorment, Emili Altur ha visitat la veïna localitat de la Pobla de Vallbona, on s'ha portat a terme una clara aposta per la millora i ampliació de les instal·lacions esportives. S'ha habilitat un rocòdrom al Pavelló Municipal per afavorir la pràctica de l'escalada en un recinte tancat, a més de treballar en la instal·lació de noves pistes multifuncionals al Poliesportiu Municipal. Unes actuacions que han comptat amb l'aval del responsable de l'àrea de Cooperació Municipal, qui ha destacat que aquestes instal·lacions «han permès guanyar un nou espai per a la ciutadania», alhora que ha recordat que «la pràctica esportiva és salut i la salut és una forma de gaudir la vida per part dels nostres veïns i veïnes».

Precisament, perquè cada municipi puga decidir en quins projectes invertir els recursos disponibles, Emili Altur ha defensat «el canvi de model en l'adjudicació d'ajudes i subvencions» implementat per part de l'actual equip de govern de la Diputació. Unes noves directrius que han permès «establir una sèrie de criteris objectius per a la concessió d'ajudes reglades, minimitzar els convenis singulars, incrementar la quantitat de recursos econòmics que arriben als ajuntaments, a més de potenciar l'autonomia municipal perquè siguen els municipis els que determinen quines són les necessitats reals dels seus veïns i veïnes».

L'alcalde de la Pobla de Vallbona, Josep Vicent Garcia, ha valorat de forma «molt positiva» els recursos destinats per part de la Diputació als municipis, alhora que ha defensat «la col·laboració entre les diferents administracions» amb l'objectiu «d'atendre les deficiències que acrediten els pobles i fer possible el manteniment d'unes infraestructures en bon estat».

Restauració del Castell de Benissanó

En última instància, Emili Altur ha visitat la localitat de Benissanó. Acompanyat per la seua alcaldessa, Amparo Navarro, ha tingut ocasió de conèixer les intervencions dutes a terme al castell, on a través d'una ajuda econòmica de la Diputació de València s'ha aconseguit posar fi als problemes de termites i humitats que estaven afectant el forjat i les bigues de fusta de la planta baixa de la fortalesa.

«Molts pobles són el seu patrimoni», ha emfatitzat Emili Altur. Un fet que s'exemplifica en el cas de Benissanó, «el qual no es pot entendre sense la història del seu castell». És per això, el responsable de l'àrea de Cooperació Municipal ha traslladat «tot el suport de la Diputació de València per dur endavant aquelles iniciatives encaminades a posar en valor el gran patrimoni que atresora la localitat, i que aquest estiga al servei de tots els valencians i les valencianes».

Per la seua part, Amparo Navarro, alcaldessa de Benissanó, ha explicat que a través d'aquesta actuació escomesa al castell «hem aconseguit incrementar la seguretat de la fortalesa, a més de millorar la seua arquitectura», ha remarcat.

Pujar