elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les bandes de música valencianes s'obrin al món

Les bandes de música valencianes s'obrin al món
  • La Diputació de València llança un programa pilot que pretén internacionalitzar les centenars de bandes que formen part del nostre ADN a través de dos metratges gravats que s'emetran en les televisió de tot el món

MÉS FOTOS
Les bandes de música valencianes s'obrin al món  - (foto 2)
Les bandes de música valencianes s'obrin al món  - (foto 3)

Què ocorre a València amb les bandes de música que tenen tant prestigi? Serà potser que hi ha més de 500 en tota la Comunitat Valenciana i un terç d'elles es troben en la província de València? Serà que en cada poble la banda forma part del seu ADN cultural, social i històric? O serà potser que quasi en cada família hi ha un tio, germana, pare o cosina que toca en una? Una realitat que està integrada en el nostre dia a dia i que la Diputació de València ha volgut posar en valor a través del projecte «València és música».

Es tracta d'un programa pilot de dos metratges gravats en alta definició que combinen música amb imatges del patrimoni dels municipis de les comarques valencianes i en el que inclús s'han utilitzat drones per a mostrar els racons de la província. Este dimarts s'ha presentat en roda de premsa un "making off" d'este gran projecte que ha sigut rodat a Carlet i Requena, els dos municipis que van guanyar en últim certamen de bandes.

Els alcaldes d'ambdós localitats han volgut insistir en la importància de posar en valor quelcom tan incorporat en la nostra cultura com són les bandes de música: "Pertànyer a una banda no és tocar un instrument, és pertànyer a una família a una cultura i ho tenim tan integrat en el nostre ADN que no li donem la importància que té", ha explicat l'alcaldessa de Carlet, María Josep Ortega, qui ha posat com a exemple "l'impacte" que resulta per als estrangers veure a desenes de persones tocant música en el carrer a l'uníson i vivint-ho de tal forma.

I és que precisament l'objectiu d'este projecte és que la resta del món conega el que signifiquen les bandes valencianes a través de les localitats valencianes, la seua cultura, el seu art, els seus paisatges, la seua arquitectura o les seues gents. "Volem internacionalitzar la música de bandes i posar en valor nostre patrimoni", ha explicat el diputat de l'Àrea de Cultura, Xavier Rius, qui ha detallat que pròximament s'oferiran estos metratges a les televisions i ràdios nacionals i internacionals.

Arribar a tot el món i fer-ho a través del llenguatge universal, la música. "Per a la seua internacionalització calia eliminar barreres com la del llenguatge però en este cas la música és el llenguatge i per tant no hi ha este problema. La música no sols cal sentir-la sinó també vore-la", ha detallat el realitzador del programa, Carlos Castro.

També el compositor Ferrer Ferran ha posat de manifest la "necessitat" d'este projecte: "Estos vídeos aporten les dades que el món necessita per a coèixer-nos". El projecte, produït per l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha comptat amb l'ús de drones i tecnologia d'alta definició HD, a més de disposar d'un equip humà format per més de 30 persones. Per a tots aquells que vullguen disfrutar del seu visionat, s'emetrà este dimarts a la vesprada a Requena i el dijous, 12 de gener, un segon en la localitat de Carlet.

Pujar