elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 7.000 persones visiten aquest cap de setmana la Diputació

Més de 7.000 persones visiten aquest cap de setmana la Diputació
    MÉS FOTOS
    Més de 7.000 persones visiten aquest cap de setmana la Diputació  - (foto 2)
    Més de 7.000 persones visiten aquest cap de setmana la Diputació  - (foto 3)

    La Diputació de València ha obert les seues portes aquest cap de setmana i més de 7.000 persones han pogut visitar i conèixer els Palaus de la Batlia i L'Escala, els edificis construïts entre els segles XV i XVII que conformen la seu principal de la Corporació i que amaguen entre els seus murs múltiples exemples d'arquitectura romànica, gòtica i barroca. La institució provincial s'ha sumat així al programa Palaus Transparents, impulsat per la Generalitat Valenciana amb l'objectiu d'acostar les administracions públiques a la ciutadania i facilitar l'accés a aquests edificis que formen part del patrimoni històric valencià.

    Si bé són moltes les persones que cada any tenen l'oportunitat d'entrar i conèixer els Palaus de la Batlia i L'Escala, situats en la plaça Manises, la diferència d'aquest cap de setmana ha estat que no era necessari concertar cap tipus de visita amb antelació, sinó que les portes han estat obertes entre les 10.00 i les 20.00 hores, de forma ininterrompuda, permetent l'accés a totes les persones que ho desitgen. Per a aconseguir un millor aprofitament de la visita, un guia ha conduït als visitants a través dels patis d'aquests palaus mostrant-los les seues característiques arquitectòniques i oferint-los explicacions sobre la seua història i sobre els diferents usos que han tingut al llarg del temps. La primera parada ha sigut el pati interior del Palau de la Batlia, construït en el segle XV, i que és en l'actualitat l'entrada principal de la Diputació de València.

    D'ací, els visitants han passat al primer pati del palau dels Escala, d'estil gòtic, que destaca per tenir una planta quadrada en la seua base però octogonal en la volada, gràcies a l'efecte assolit per unes espilleras, dues de les quals constitueixen un valuós exemple del treball artesanal en fusta d'aquella època. Més enllà de les explicacions sobre els diferents estils arquitectònics que ofereixen aquests palaus que a l'origen es van construir com tres edificis, dos dels quals van ser annexionats en el segle XVIII en un, que és el que ara es coneix com Palau de l'Escala o dels Escala, també s'han oferit explicacions sobre algunes de les funcions i activitats que exerceix la institució provincial.

    Per a açò, la visita ha inclòs un recorregut per la primera planta d'aquest Palau de l'Escala, en la qual se situen el majestuós Saló de Reines, les parets de les quals alberguen els retrats pictòrics dels diferents presidents de la Diputació, i el Saló de Plens, símbol de l'activitat institucional de la Diputació de València. Tal com ha declarat el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, “és important que els ciutadans i les ciutadanes coneguen les nostres institucions d'autogovern i que les vegen com a llocs accessibles, més quan a més aquestes se situen en edificis que constitueixen part del patrimoni valencià i tenen un valor històric tan important”. En aquest sentit, el president de la institució provincial, que sempre ha defensat la col·laboració entre administracions, ha afirmat que la Diputació de València no podia quedar-se al marge d'una iniciativa de la Generalitat que no solament pel seu nom, ‘Palaus Transparents’, sinó per la seua pròpia essència, és un reflex més de l'aposta per la transparència que en la seua opinió ha de guiar als responsables públics.

    Pujar