elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

51.706 persones més acudeixen a Cáritas València: “Sense la seua ajuda estaríem perduts en el desert”

51.706 persones més acudeixen a Cáritas València: “Sense la seua ajuda estaríem perduts en el desert”
  • Es dispara en un 6,8% el nombre de sol·licitants que no arriba a final de mes. La majoria demanden recursos per a alimentació, habitatge i accés a una ocupació digna

Cáritas València definiria el 2022 com un any en què “estem vius i acompanyem vides”. 365 dies en què l'entitat no ha deixat de donar resposta a la fragilitat dels quals sol·liciten la seua empara. La guerra d'Ucraïna juntament amb la inflació ha derivat en què Cáritas València ha atés 51.706 persones, un 6,8% més en 2022 que l'any anterior. No obstant això, hi ha motius per a mirar a l'esperança, perquè s'han invertit més de 12 milions d'euros destinats a cobrir necessitats bàsiques i possibilitar accés a drets fonamentals.

Actualment, les persones ateses són majoritàriament migrants (70%), dones(74%) i menors de 44 anys (57%). D'aquesta manera es perpetuen aquests perfils com els que pateixen risc d'exclusió. A més, els sol·licitants d'ajuda la reclamen en tres aspectes fonamentalment: alimentació (92%), habitatge (61%) i inserció laboral (57%) per a aconseguir una ocupació digna.

En la mateixa línia, resulta preocupant que el 19% de les persones a les quals atén Cáritas València porten més de 10 anys rebent-la, perquè no han sigut capaços de millorar la seua situació.

Marisa, eternament agraïda a Cáritas

Un exemple és el cas de Marisa, procedent de Bolívia, que va arribar a Espanya en 2005. Una vegada en aquest país es va acostar a l'associació gràcies a la recomanació d'un sacerdot que la va animar. Els voluntaris del centre s'han convertit en la seua segona família i està “eternament agraïda al suport que m'han brindat”explica.

Perruquera de professió, els seus principals problemes van sorgir a l'hora de regularitzar els papers. Així doncs, l'equip legal la van atendre en multitud d'ocasions per a posar tot en regla quan calia renovar els visats o presentar la documentació pertinent. “Moltes vegades venia sense cita perquè no tenia temps i m'acaben ajudant. Ara estic a punt d'aconseguir la nacionalitat i sense el seu suport no seria possible perquè no tinc els recursos per a guanyar a un advocat”.

D'altra banda, “ els 4.702 voluntaris són el cor de Cáritas València”, perquè la seua funció és essencial. L'arquebisbe auxiliar de València, Arturo Ros ha destacat que “tota vida mereix ser viscuda, malgrat les grans dificultats que puguen aparéixer.  

A més, ha manifestat que “ara que estem en un temps d'incertesa política, vull agrair a les institucions públiques que han col·laborat amb nosaltres en aquests anys, com la Generalitat, especialment a Toni Gaspar i la conselleria d'Igualtat, perquè sempre que hem trucat a la seua porta ens han escoltat i actuat no amb promeses sinó també amb fets”.

La col·lecta més gran de la història de la diòcesi

En 2022, la guerra d'Ucraïna va deslligar el costat més solidari dels valencians. La diòcesi va realitzar la col·lecta més gran de la història que, al costat de la resta de donatius, van sumar un total d'1.660.900 euros destinats a l'emergència provoqueu-la per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Fins a 118 persones procedents del país atacat van ser acompanyades per les Cáritas parroquials i un centenar d'elles han viscut en espais cedits per Cáritas en 15 localitats.

Pujar