elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jornada d'eliminació de paleres a La Costera de Puçol

  El dissabte 30 de setembre, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord convocà una jornada d'eliminació de paleres (Opuntia ficusindica) en el Paratge Natural Municipal La Costera de Puçol. Concretament en l'entorn de l'Aljub de La Costera, un dels racons d'esta muntanyeta de la Serra Calderona on encara trobem plantes d'esta espècie exòtica invasora. L'activitat, organitzada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol i la Conselleria de Medi Ambient, va reunir a una vintena de voluntaris, molts d'ells membres del club local Cor i Muntanya. La pròxima activitat en La Costera serà el dissabte 28 d'octubre, quan et convidem a vindre a una nova jornada de portes obertes.

  Una de les primeres iniciatives que va posar en marxa Acció Ecologista-Agró, quan va arrancar el projecte de custòdia del territori de La Costera de Puçol, va ser l'eliminació de paleres (Opuntia ficusindica) en este paratge natural municipal de la Serra Calderona. Gràcies a la tasca realitzada pels voluntaris des de 2011, la presència d'esta espècie exòtica invasora s'ha aconseguit reduir dràsticament. Però, encara queden racons en esta muntanyeta de la Calderona on resta molt de treball per fer.

  Un d'estos indrets és l'entorn de l'Aljub de La Costera. Per això, el passat dissabte, 30 de setembre, AE-Agró convocà una jornada d'eliminació de paleres que comptà amb la participació del club local Cor i Muntanya i la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol. L'activitat va reunir a una vintena de voluntaris que van treballar de valent durant tot el matí. Primer per a tallar les Opuntia ficusindica. I després per transportar-les amb cabassos. On? Doncs, fins a una pista forestal on la Conselleria de Medi Ambient les ha arreplegat i transportat a l'ecoparc municipal este dimarts, 3 d'octubre.

  A més a més de per a eliminar una bona quantitat de paleres, l'activitat del passat dissabte també va servir per a posar en valor l'Aljub de La Costera. Actualment este punt d'aigua temporal, que forma part de la xarxa del projecte Adopta una Bassa de Roncadell, és l'única zona que tenen els amfibis per a criar en esta muntanyeta de la Serra Calderona. Per això, la supervivència en este paratge natural municipal d'espècies com la granota verda (Pelophylax perezi) o el tòtil (Alytes obstetricans) està estretament vinculada a la conservació de l'Aljub.

  La pròxima activitat a La Costera de Puçol serà el dissabte 28 d'octubre, quan et convidem a participar en una nova jornada de portes obertes. La cita inclourà una visita guiada per a adults i jocs infantils per als més menuts a l'Aula Natura d'esta muntanyeta de la Serra Calderona. Esta tardor, t'esperem a La Costera de Puçol!

  Pujar