elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Esmorzars, música, olla i bous: ha arribat Sant Antoni de Puçol

Esmorzars, música, olla i bous: ha arribat Sant Antoni de Puçol
  MÉS FOTOS
  Esmorzars, música, olla i bous: ha arribat Sant Antoni de Puçol - (foto 2)
  Esmorzars, música, olla i bous: ha arribat Sant Antoni de Puçol - (foto 3)

  Després d'un cap de setmana de sarau de ball i cant valencià, esmorzar popular, romiatge de cavalls i altres activitats per a tots els públics, l'Associació Cultural i Taurina “Bou de Sant Antoni” porta als carrers de Puçol la resta d'actes programats per a concloure una de les quinzenes més tradicionals i esperades pels veïns de la localitat.

  El diumenge 12 de gener es donava principi a la festivitat del “Bou de Sant Antoni” amb una sèrie d'activitats que van incloure un esmorzar popular per a tots els veïns que col·laboren amb esta associació, un sarau de ball i cant valencià i, per a finalitzar el matí, un romiatge de cavalls per a portar els pins a la foguera tradicional al ritme de tabal i dolçaina.

  «Estem molt contents per la participació que va haver-hi el diumenge, ja que és la tercera vegada que es fan estos actes i teníem una previsió de persones similar a l'any passat», explica Fernando Ferrer ‘El Rallat’, president de l'associació responsable, «però va vindre molta més gent, fins i tot persones que eren abonades i no havien vingut els anys anteriors, i ho van passar molt bé». De fet, van repartir fins a 400 entrepans entre els assistents.

  El pròxim acte està programat per al dijous 16 de gener a les 19.00 hores: una missa en honor a Sant Antoni seguida d'un cant de «albaes» a l'Església dels Sants Joans, a càrrec del  Grup d’albaes i cant d’estil de l'Horta, amb les veus de Fernando Ferrer ‘El Rallat’, Mari Carmen Cuenca i Marga Bolea. Josep Miguel i Jose Javier acompanyaran amb el so del tabal i la dolçaina.

  El cap de setmana donarà principi, per part seua, amb una xocolatà el divendres dia 17 a les 17.30 hores, al carrer Paco Roca, i després un tancament amb embolada de carretons al llarg dels carrers de Barreres i Sant Antoni. A l'hora de sopar, una barbacoa de carn i, per a acabar la jornada, embolada d'una vaca i un bou de ‘Saliner’.

  El més «gros» arriba el dissabte, amb una baixada de calaixos a les 15.30 hores, seguida de la desencaixonada a les 16.00 de dos bous de la ramaderia Germán Vidal i de la solta d'algunes vaques. A les 20.00 serà la tradicional «Cagà del mans», organitzada per la Comissió del 7 de Setembre, al carrer Barreres. I, per a concloure, embolada de dos bous de Germán Vidal a les 23.30.

  Com mana la tradició, el diumenge dia 19 a les 14.00 és el repartiment de les calderes d'olla i, a les 17.30, la «cremà» de la foguera, de nou, a ritme de la música de tabalaters i dolçainers de Puçol, a càrrec de l'Ajuntament. Les persones que desitgen contribuir poden portar coses velles a la zona de la muralla a  partir del 13 de gener.

  Per a participar en actes com el repartiment d'olla, els col·laboradors hauran de portar el seu cartó i canviar-lo per tiquets, o comprar directament els tiquets, des del dia 7 fins al 10 de gener, entre les 18.00 i les 20.30 hores, al carrer Cavallers, número 9. El preu de cada ració és de 2 euros, encara que els abonats que presenten el cartó, rebran dues racions d'olla.

  «Espere que vinga molta gent a passar-ho bé i gaudir de la festa i de tota la programació», apunta Fernando Ferrer amb un somriure en la boca, convençut que «el fred es pot combatre amb altres coses».

  Pujar