elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Paz Carceller, alcaldessa de Puçol: “El marxandatge dona visibilitat però no acaba amb la violència de gènere”

Paz Carceller, alcaldessa de Puçol: “El marxandatge dona visibilitat però no acaba amb la violència de gènere”
  • La líder del Partit Popular en el municipi explica que aquesta legislatura les principals inversions seran en el carril bici i les infraestructures esportives a la platja

Paz Carceller revalida el seu títol d'alcaldessa de Puçol amb el Partit Popular gràcies al seu pacte amb PURP, els seus “socis naturals". Després d'una legislatura “convulsa” amb Ciutadans i Vox, afronta aquest mandat “més tranquil·la”. Les prioritats del municipi giraran aquests quatre anys entorn d'implementar programes de suport a la salut mental, així com construir el carril bici i les infraestructures esportives a la platja. També treballarà per acabar la Casa de la Dona i aposta per aprofundir en les polítiques d'igualtat, ja que “cal anar més enllà perquè el marxandatge dona visibilitat, però no acaba amb la violència de gènere”.

Com està vivint el començament de la seua nova legislatura al capdavant de Puçol?

Amb més tranquil·litat que durant la legislatura passada quan vaig haver de passar per una època convulsa amb pactes i històries. Tinc a 10 regidors, ja tinc les competències repartides i el dia 12 acabem el ple d'organització, així que està anant tot molt rodat. No he parat ni un dia de treballar.

Què li ha portat a repetir el pacte amb PURP?

El Partit de les Urbanitzacions de Puçol (PURP) és un soci que ideològicament no és una formació amb una ideologia pròpia, sinó que és un partit creat per a aconseguir inversions en urbanitzacions perquè sempre s'havien vist desprotegits. És un pacte que funciona, ells ens donen suport en el que necessitem i nosaltres acordem una sèrie d'inversions en la mateixa proporció que en la resta del municipi.

També és cert que podria haver governat en minoria, pactant coses puntuals, però és de llei ser agraïda amb qui t'ha donat suport quan els has necessitats. Per això, mereixen estar en el govern.

Per què la passada legislatura va ser difícil amb partits com Vox o Ciutadans?

Jo crec que no és una cosa de partits, sinó de persones. Ciutadans va voler esprémer tot el que era a la seua mà com a regidor i Vox al principi no el va fer per desconeixement, però el va intentar durant la legislatura. També va ser per mi en el polític i en el personal, dient autèntiques barbaritats. Ha sigut molt desagradable.

Serà un alleujament no haver de tornar a comptar amb ells?

Absolutament, perquè encara que no està la mateixa persona i hi ha una xica com a cap de llista. Jo amb ella tinc bona relació, però no l'he necessitada per a formar govern.

Com es repartiran les regidories?

PURP s'encarregarà Urbanitzacions i Seguretat Ciutadana. Ells portaran el que sempre han gestionat quan han estat en el govern.

La passada legislatura Vox i Ciutadans li van impedir tirar avant diferents projectes, es faran una realitat en aquest mandat?

Sí, espere. El projecte estrela de la legislatura passada que es va quedar sense eixir va ser el carril cicle per als vianants que unia el municipi amb la muntanya. No va eixir perquè Compromís, PSOE i Ciutadans van vetar la realització d'aquest carril bici. Ara abans de començar a construir-ho estem buscant finançament, el projecte està redactat i també tenim una entrevista amb Foment perquè ens deixe sortejar el tema del baipás. Jo crec que durant la legislatura serà possible.

Com sorgeix la idea de construir una piscina a la platja?

La idea de la piscina a la platja sorgeix perquè tenim un problema en el poliesportiu. Aquest s'ha quedat xicotet per a un municipi de 20.000 habitants i a més tenim un altre problema que és que el municipi té un terme molt xicotet i l'Ajuntament no té sòl en propietat. No obstant això, tenim una parcel·la gran en la paia, llavors la idea va ser ampliar el poliesportiu en el sòl que ja tenim, així ens estalviem la compra d'una parcel·la i dotem la zona de la platja d'infraestructures esportives. L'objectiu és fer una pista multiesport, una piscina i unes pistes de pàdel i tennis.

El projecte l'hem començat per la pista multiesport, ja que l'hem aconseguida finançar-la perquè tenia menor cost i al setembre començarà a construir-se.

Quines seran les prioritats de Puçol en els últims quatre anys?

Tenim moltes en diferents nivells. Des de Benestar Social volem implementar programes de suport a la salut mental amb psicòlegs per a majors, persones en risc d'exclusió social i menors, ja que és on s'estan detectant molts casos arran de la pandèmia.

També les principals inversions seran el carril bici i les infraestructures esportives a la platja. D'altra banda, està previst remodelar diversos carrers del barri antic i continuar invertint en millora d'accessos.

Quins reptes es presenten a Puçol?

Un altre dels reptes que tenim és acabar una obra que es va quedar a meitat per un equip de govern fa diverses legislatures i estava previst per a un museu, però el destinarem per a la Casa de la Dona, ja que és una cosa que tinc al cap, però per falta de finançament no hem pogut tirar-lo avant anteriorment.

Aplicarà alguna mesura de caràcter immediat?

Estem modificant ordenances, remodelarem habitatges per a catalogar-les com a habitatges socials. Això s'aplicarà amb caràcter immediat perquè estem treballant ja i és una prioritat també.També el projecte del carril bici quan es constituïsquen les conselleries el portarem a ple en la primera reunió.

La passada legislatura va assumir l'àrea d'Igualtat, ho tornarà a fer i quines iniciatives impulsarà en aquest àmbit?

Continuaré gestionant-la jo i treballarem en la mateixa línia perquè hem funcionat bé. Hem posat en marxa el Consell de la Dona, acabarem la Casa de la Dona perquè les dones de Puçol tinguen un espai propi.

Ara bé, crec que hi ha moltes coses per fer perquè el mer fet que ens donen una subvenció no és suficient per a acabar amb la violència de gènere. Dedicar fons a marxandatge dona visibilitat, però no acaba amb aquesta xacra i pense que aprofundir més en el tema per a veure en què s'està fallant amb les polítiques actuals. Jo els fons que em donen no els dedique a *bolis o ventalls, sinó a cursos en instituts, xarrades, fomentar entre els xiquets la igualtat amb coses que ells puguen entendre com un teatre que sembla que és molt innocent, però el missatge va calant. Crec que el problema resideix en l'educació i per a això, cal educar en igualtat i valors i no confondre l'amor amb altres actituds.

Considera que violència intrafamiliar i violència de gènere és el mateix?

Les paraules són importants i no és el mateix violència intrafamiliar que violència de gènere. Les dues estan molt interrelacionades, però voler eliminar el terme de violència de gènere per a mi un error perquè és negar una evidència que són les dones que han mort a les mans de les seues parelles pel mer fet de ser dona. Nosaltres cada dijous de principi de mes tenim una taula on es repassen tots els casos de violència de gènere oberts en el municipi i intentem entre Guàrdia *Civill, personal del jutjat, treballadors socials i polítics, treballem conjuntament en el municipi.

Com ajuda el consistori al comerç local?

S'ajuda amb bons comerç, organització de fires, esdeveniments… Tenim una partida perquè les empreses contracten treballadors amb caràcter indefinit i ajudes a l'emprenedor de fins a 3.000 euros.

Què significa la tradició dels bous al carrer per a Puçol?

És un tema intocable. Es tracta d'una tradició que té el seu màxim exponent el dia de Sant Joan i el 7 de setembre. Ni a tothom li agrada tot ni cal col·lectivitzar tant a la gent. Crec que cal respectar la tradició i m'agradaria eliminar la paraula maltracte perquè ací es cuida al bou i els taurins acaronen a l'animal.

La platja de Puçol ha aconseguit un any més ser distingida amb bandera blava, quines accions duu a terme l'Ajuntament per a cuidar la platja?

Es prenen tres tipus d'accions mediambientals, d'accessibilitat i d'increment de les instal·lacions. S'ha millorat la posta sanitària, s'han posat dutxes, s'ha comprat una altra cadira amfíbia. També quant a neteja i recollida de plàstics es fan campanyes de neteja selectiva, tenim molt control sobre les aigües que desemboquen en la mar de tots els ramals de les séquies i durant el període estival s'intensifiquen aquests controls perquè ningú desguasse aigua bruta en la mar.

Considera que el Partit Popular guanyarà les eleccions el pròxim 23 de juliol?

Espere que les enquestes es complisquen i que puguem guanyar perquè Espanya crec que necessita un canvi per a donar-li la volta a les polítiques que s'estan portant en les que tot val: pactar amb independentistes, EH Bilidu, carregar-te delictes, etc.

A més, pense que les polítiques demagogues i falses de voler donar 20.000 euros als joves sense saber d'on els trauran no tenen cap sentit perquè no el podran fer. Això si Sumar li ho imposa al PSOE tindran un problema, perquè som el país d'Europa amb el deute públic més alt.

Pujar