Castellano

Les propostes valencianes que marquen el camí cap a la nova normalitat després del COVID-19

Les propostes valencianes que marquen el camí cap a la nova normalitat després del COVID-19
  • El sector productiu valencià s'ha mostrat des del primer moment disposat a adaptar-se a la nova situació. Aquestes són algunes de les seues propostes

El camí cap a la nova normalitat porta amb si multitud de qüestions que, en molts casos, mai ens havíem plantejat com afrontar. La necessària adaptació de restaurants, platges, fabriques, llocs de treball i fins a canvis en les normes de mobilitat, han creat un important mercat que les empreses i emprenedors valencians estan disposats a cobrir.

Des de l'inici de la pandèmia han sigut molts els projectes que s'han anat desenvolupant en diferents punts de la geografia valenciana. El seu àmbit d'aplicació, així com la seua posterior font de finançament, és ampli i variat. Però siga com siga, cobreix una important necessitat. Una realitat de la qual són conscients des de les administracions, on s'han mostrat molt receptives a aquesta mena d'iniciatives.

Al costat dels nous projectes, un altre dels buits que ha deixat palés la pandèmia del coronavirus ha sigut la falta de material sanitari. Des de la Generalitat Valenciana s'ha invertit molt a aconseguir proveir amb aquest material a tota la Comunitat, i han sigut multitud d'avions i vaixells els que han arribat fins ací procedents de la Xina. Però no sols això, donada l'emergència, d'altres empreses valencianes, castellonenques i alacantines van decidir reinventar-se canviant la seua producció per la de material sanitari.

Sota aquest mateix objectiu però volent trencar la dependència de l'exterior va nàixer, fa una mica més d'un mes, el nou Clúster Sanitari del Tèxtil situat a la ciutat d'Ontinyent. Un projecte que comptarà amb un pressupost de 300.000 euros per als pròxims dos anys i amb el qual es busca assessorar a totes les empreses que desitgen reorientes la seua producció cap a l'àmbit sanitari.

Noves propostes

En l'apartat de noves propostes amb segell valencià nascudes per a lluitar contra el COVID-19 o bé per a facilitar la convivència en la nova normalitat, destaquen algunes que a continuació passem a explicar-te:

En primer lloc, el projecte The Open Ventilator. Es tracta d'un prototip de respirador artificial, homologat ja pel Ministeri de Sanitat, que es troba en fase de producció. Com el seu nom bé indica es tracta d'un respirador artificial amb un cost de producció molt assequible que facilitaria el procés de rehabilitació de les persones que donen positiu en coronavirus. Ha sigut desenvolupat per Javier García Martínez, Premi Jaume I i catedràtic de la Universitat d'Alacant.

Una altra de les propostes, nascudes de la unió de diferents projectes presentats per de Investigació Sanitària La Fe i l'empresa Quibim, és aquella que fent ús de la Intel·ligència Artificial, Raigs X i tomografies permetran realitzar proves en tots els hospitals quan una persona acudisca amb símptomes. La proposta passa per utilitzar la IA per a analitzar les dades clíniques radiològiques – proves que es realitzen diàriament als hospitals – facilitant posteriorment les dades a experts que podran realitzar un seguiment de la malaltia.

Seguint la mateixa línia, l'empresa Lumensia Sensors SL desenvoluparà test ràpids que donaran els resultats en tan sols 15 minuts. Ho faran amb una plataforma fotònica que permet la detecció precisa i eficaç del virus.

A més, un altre dels projectes finançats per la Generalitat, és l'impulsat per l'empresa iGLS la qual ha desenvolupat una eina que utilitza el làser en mostres biològiques per a detectar la resposta immunològica en pacients greus i persones que són asimptomàtiques i analitzar la seua resposta inflamatòria.

També en l'àmbit sanitari, una star-up d'Elx ha desenvolupat un test PCR per a la detecció precoç del virus en mascotes i un altre tipus d'animals. El kit de detecció de COVID-19, desenvolupat per IberoGen, compte amb dos tubs, el primer d'ells inclou un bastoncillo amb el qual es recull la mostra de les mucoses bucals dels animals. Una vegada realitzat aquest primer pas, el bastoncillo s'introdueix en el segon tub, que inactiva el virus i manté el material genètic per a la seua posterior anàlisi en els laboratoris.

D'altra banda, centrant-nos en solucions per a la nova normalitat, destaca el projecte impulsat per Jorge Juan Dolz amb el qual es busca donar resposta a la demanda per trobar lloc a la platja però evitant aglomeracions. Es tracta del projecta Reservaplaya.es el qual es basa, fonamentalment, a permetre que els ciutadans puguen reservar, de manera gratuïta i amb antelació, una parcel·la a la platja per a garantir el compliment de les mesures de distància social i control d'aforament exigides.

També pensant en la nova normalitat, un enginyer valencià, Fernando Raduán ha creat una APP totalment gratuïta per a ajudar al sector de l'hostaleria crear una app (Radoo) totalment GRATUÏTA per a ajudar al sector de l'hostaleria La idea, segons, explica el seu impulsor, és fer que els bars, cafeteries i/o restaurants puguen digitalitzar les seues cartes, perquè el client puga veure els productes, preus i fins i tot una suma dels productes en forma de comanda. A més, s'ha inclòs la funcionalitat perquè el client puga generar una comanda des del propi mòbil amb un codi QR que el cambrer podrà llegir.

I en el que a l'àmbit més domèstic es refereix, aquest projecte nascut en l’Alcudia (València) busca eliminar la presència del coronavirus en el matalàs en tan sols tres hores. Després de diverses investigacions dutes a terme per l'Institut Europeu de Qualitat del Somni (ESCI) la tecnologia resultant es denomina Viruclean i es basa en la incorporació al teixit d'agregats de nanopartícules de plata, un tractament viricida similar a l'aplicat en les màscares sanitàries FFP2, en els matalassos de les nostres cases. Això permetrà eliminar, en el cas que existisca, la presència del virus de la superfície.

Pujar