elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Abel Martí, alcalde de la Pobla de Vallbona: “Volem recuperar la identitat del poble”

Abel Martí, alcalde de la Pobla de Vallbona: “Volem recuperar la identitat del poble”
  • El líder del Partit Popular s'ha rebaixat 6.000 euros el seu salari anual en comparació amb l'anterior edil

Abel Martí ha aconseguit que el Partit Popular s'impose a la Pobla de Vallbona després del 28M. Ara, convertit en alcalde, treballarà perquè el municipi recupere els seus senyals d'identitat, deixant de ser una ciutat dormitori. Amb el propòsit de ser un alcalde “present” que escolte els veïns s'enfocarà a donar solució als problemes que li plantegen. A més, cedirà l'últim any d'alcaldia al seu company de coalició de *Centrats a sa Pobla perquè “ens preocupava més el projecte que els seients”, malgrat la gran diferència de vots que existeix entre totes dues formacions.

Com estan sent les primeres setmanes al capdavant de l'Ajuntament?

Des que hem arribat l'immediat ens ha absorbit, perquè hem hagut d'apagar molts focs, com a situacions pressupostàries en les quals en departaments no hi havia capacitat econòmica per a acabar l'any. Ens hauria agradat asseure'ns per a planificar més les coses, però l'adaptació ha sigut directa amb la presa de decisions encaminada i assentada.

Com afronta aquesta legislatura?

El projecte és il·lusionant. Som consents que el treball requereix que donem impuls a un nou model de municipi. Volem recuperar la identitat de la Pobla de Vallbona, ser més la Pobla de Vallbona que mai perquè la gent s'identifique amb ella i decidisca viure el municipi. No podem continuar sent una ciutat dormitori. Això requereix un treball constant que ho farem a través de l'organització de la mobilitat, impuls al comerç o treballant per recuperar els nostres senyals d'identitat com són les nostres festes patronals o els nostres elements identitaris. Tot això, influirà a generar més vida i ens recolzarem en el teixit associatiu.

Què és significa ser la Pobla de Vallbona més que mai?

La Pobla de Vallbona és un municipi amb una identitat molt pròpia, la nostra història no ha sigut semblant a altres localitats. Tenim la particularitat de posseir una gran varietat d'opcions culturals que són identitàries, com a Sant Sebastià el tret de les escopetes en honor al sant o bé les nostres festes patronals de la Verge del Rosari. Per tant, hem de ser la referència de la comarca.

El Partit Popular ha guanyat les eleccions, però aconsegueix governar gràcies als pactes amb CONTINGENT i Centrats en la Pobla. Per això, us repartireu l'alcaldia, tu governaràs els tres primers anys i Jaime Ruix de Centrats en la Pobla l'últim. Creus que les negociacions han sigut justes, ja que ells lideraran l'ajuntament malgrat haver obtingut només dos regidors?

Jo no tinc un interés personal a ser alcalde coste el que coste, tinc interés en un projecte que evidencie el canvi i s'allunye dels últims huit anys d'immobilisme on no hem aconseguit evolucionar. El Partit Popular si estava en el govern anava a aconseguir-lo, per a mi no va ser difícil assenyalar que no m'importa cedir aqueix últim any perquè no és un preu tan alt com pot semblar. A nosaltres ens preocupava més el projecte que els seients a ocupar.

Per què Vox no forma part d'aquest acord? Es buscava evitar l'entrada de la ultradreta en la localitat?

No ha sigut una línia roja, sinó que la matemàtica no confluïa i invertir temps en una negociació que no et portarà a cap lloc era innecessari. No governar amb ells ni és un alleujament ni un fastigueig.

Com canviarà el municipi amb un mandat del PP després de diverses legislatures de govern progressista amb Compromís?

El govern de Compromís s'ha caracteritzat per apartar-se de la gent, tot es gestionava des de la cadira de l'alcalde perquè ell pensava que ho sabia fer tot. No crec que aqueix siga el model a seguir, un alcalde ha d'estar molt pegat al poble i el canvi anirà en aqueixa direcció.

Ha anunciat que es rebaixarà el sou 6.000 euros a l'any en comparació amb l'anterior alcalde, què li ha portat a prendre aquesta decisió?

L'explicació és clara, anteriorment l'alcalde de sa Pobla era el millor pagat de la Comunitat i jo que acabe d'arribar no crec que em meresca això, pense que primer he de demostrar-ho. El sòl l'he rebaixat al mateix que està percebent un regidor en dedicació exclusiva. Supose que aquesta rebaixa significava ser coherent amb el que he manifestat en els últims temps.

Quins seran les prioritats i mesures que la Pobla de Vallbona va aplicar de manera immediata?

Les prioritats passen perquè el centre de salut d'especialitats arribe a sa Pobla, reclamar millors comunicacions com la carretera de Ribarroja. També donar solució ràpida al tema de les inundacions que cada vegada són més greus. D'altra banda, volem invertir en ajudes al lloguer per a joves, bons al comerç, xecs per a bebés, el bo escolar...

Des del punt de vista patrimonial volem adquirir el Más Nou i crear un pulmó verd. Tot amb l'objectiu que les famílies vulguen viure en el municipi i fer d'ell un lloc per a ser viscut.

Com celebrarà el mes de l'Orgull a la Pobla?

Hem elaborat una programació coordinada per l'associació Mirall, penjarem la bandera. Es tracta d'un acte simbòlic, però és una referència perquè no sols llancem el missatge de suport, sinó que ho reivindiquem. També és cert que caldrà treballar molt més perquè aqueixa igualtat i respecte siga efectiu i real. Per això, expresse la meua voluntat de treballar perquè totes les persones puguen viure amb dignitat. A més, crec que el PSOE s'està intentant apropiar d'un col·lectiu que no ha d'entendre de partits polítics.

En alguna ocasió ha posat de manifest la seua intenció de recuperar els bous al carrer, què li motiva a promoure aquesta tradició?

Els bous al carrer sempre han tingut una data assenyalada en la localitat i ells programaran la seua activitat com feien. L'Ajuntament treballarà perquè tornen a l'emplaçament on estaven situats anteriorment. No és només una qüestió simbòlica, sinó una estratègia comercial per a veure com repercuteix econòmicament en els negocis de la zona.

També intentarem fomentar la tradició de disparar les albes al patró a Sant Sebastià i volem que les festes patronals tinguen el seu protagonisme perquè ara estan molt solapades amb les del 9 d'octubre.

A menys d'un mes que se celebren les eleccions generals del 23J, espera que es repetisca la marea blava que va tenyir la Comunitat el 28M?

Pense que el resultat millorarà per al Partit Popular el pròxim 23 de juliol, perquè des de les municipals i autonòmiques es va anticipar un desig de canvi i ara ve l'efecte reactiu definitiu contra l'actual govern.

Pujar