Castellano

Desmantellat un grup que estafava a través d'una clínica dental del Pilar de la Foradada

Desmantellat un grup que estafava a través d'una clínica dental del Pilar de la Foradada
  • Una persona ha sigut detinguda i altres dues persones han resultat investigades per diversos delictes comesos a 46 persones

La Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia, en el marc de l'operació ‘Fèrula’, ha desenvolupat una investigació dirigida a esclarir unes suposades estafes, operades des de diverses clíniques dentals situades a San Pedro del Pinatar, Múrcia i el Pilar de la Foradada (Alacant), que ha culminat amb la detenció d'una persona i amb la investigació d'altres dues, com a presumptes autores dels delictes d'estafa, falsedat documental, usurpació d'estat civil i de pertinença a organització criminal.

Fins al moment, la Benemèrita ha comptabilitzat un total de 46 víctimes, amb uns beneficis il·lícitament obtinguts que rondarien els 100.000 euros.

La investigació es va iniciar quan un veí de San Pedro del Pinatar va denunciar davant la Guàrdia Civil haver sigut víctima d'una estafa i de mala praxi en un clínica dental situada en el municipi pinaterense.

Segons el perjudicat, havia sol·licitat a través de la pròpia clínica un préstec per a fer front a un tractament dental i, poc després, es va adonar que des del mateix gabinet s'havia sol·licitat al seu nom un doble finançament de la qual no era coneixedor.

Després de comunicar aquesta anomalia als gerents de l'establiment, li van argumentar que es tractava d'un error bancari que intentarien solucionar. Mentrestant, el denunciant va continuar fent front a tots dos préstecs, sol·licitats per a un mateix tractament boc-dental.

Els guàrdies civils van identificar als sospitosos, que regentaven la clínica dental de San Pedro del Pinatar, i van esbrinar que existien altres clíniques, assentades en els municipis de Múrcia i el Pilar de la Foradada (Alacant), operades per les mateixes persones, on, pel que sembla, també s'havien produït fets similars.

Van sol·licitar un préstec financer a nom d'una persona morta
Les perquisicions practicades per la Benemèrita van permetre destapar un elevat nombre d'afectats que, fins al moment, ascendeix a 46, entre els quals es troba l'hereu d'una persona morta, sota la identitat de la qual van sol·licitar un crèdit després de la seua defunció. L'entitat financera va reclamar al fill de la persona que suposadament havia contractat el préstec, l'abonament del deute.

Segons es desprén de la investigació, els sospitosos desenvolupaven les seues estafes mitjançant dos modus operandi. Una de les seues argúcies era sol·licitar un primer crèdit per l'import del pressupost dels tractaments dentals, per a després, augmentar aquest primer pressupost i, fent creure als pacients que necessitaven ampliar la línia de crèdit, sol·licitar un nou préstec al seu nom.

D'altra banda, a través d'un tercer –ara detingut-, van aconseguir dades confidencials d'altres persones, que mai havien sigut pacients de les clíniques, i amb les seues identitats van sol·licitar crèdits al consum, a més d'utilitzar fraudulentament les seues dades personals per a contractar línies de telèfon o, fins i tot, obrir comptes bancaris.

Segona fase de la investigació

Recentment, en una segona fase de la investigació, la plataforma d'afectats d'I-dental i Dentix es va sumar a la causa, en detectar prop de 40 estafes entre els seus membres.

Pel que sembla, el principal capitost d'aquesta trama va assistir a una de les reunions de la citada plataforma ciutadana, amb seu en el municipi de Las Torres de Cotillas, prometent tractaments dentals amb descomptes del 50%, presentant-se a si mateix com el Robin Hood dels perjudicats, per la qual cosa la majoria va contractar els serveis de la seua clínica, la qual cosa ha suposat una doble victimització dels afectats.

D'igual manera, l'Il·lustríssim Col·legi de Dentistes de la Regió de Múrcia s'ha sumat a la causa, ja que diversos dels afectats van denunciar mala praxi, tant en l'ús de material sanitari, de qualitat inferior a la contractada, com per les seqüeles que alguns dels pacients van patir.

Alguns d'ells van haver d'acudir inexcusablement a altres clíniques i fins i tot a serveis sanitaris d'urgències, per a ser atesos per forts dolors que, en alguns casos, els impedia la masticació d'aliments.

Suposats deutes amb l'Agència Tributària

Els membres del grup criminal van arribar a sol·licitar als seus pacients que en comptes de pagar-los a ells, feren els ingressos en l'Agència Tributària en haver generat amb l'Entitat Pública un suposat deute valorat en més de 100.000 euros.

L'operació ‘Fèrula’ ha culminat recentment amb la detenció d'un home, de 33 anys i nacionalitat romanesa, així com la instrucció de diligències com investigades a altres dues –un home i una dona de nacionalitat espanyola– totes elles com a presumptes autores dels delictes d'estafa, falsedat documental, usurpació d'estat civil i de pertinença a organització criminal.

La persona detinguda i les dues investigades, al costat de les diligències instruïdes han sigut posades a la disposició del jutjat d'Instrucció número 1 de San Javier (Múrcia).

Pujar