elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘València és Música’ homenatja la Societat Artístic-Musical de Picassent

‘València és Música’ homenatja la Societat Artístic-Musical de Picassent
  • Es tracta del segon capítol de la sèrie documental produïda per la Diputació de València

La Diputació de València va presentar ahir a la nit a Picassent, el segon capítol de la sèrie documental "València és Música" produïda per la Institució i que emetran diferents televisions de la Comunitat Valenciana en els pròxims mesos.

L’acte es va celebrar al Saló d’Actes de la Societat Artístico-Musical de Picassent, dins la Setmana del Soci, i va comptar amb membres de la corporació municipal, entre ells l’alcaldessa de la localitat, Conxa Garcia, i el regidor de Cultura, Jaume Sobrevela, a més de la pròpia Junta Directiva de la Societat, i nombrosos veïns de la localitat.

L’acte va ser presentat pel President de la Societat Artístico-Musical de Picassent, Francesc Morató, que va agrair públicament la Diputació de València pel reconeixement que suposava dedicar tot un documental a la banda i el seu poble, per l’Alcaldessa de Picassent i per Josep Vidal, cap del Servei de Cultura de la Diputació de València que va destacar que “València és Música és una fotografia fidel del nostra patrimoni cultural i de la riquesa musical dels nostres pobles i comarques”.

Un projecte audiovisual que apropa a l'espectador a l'impacte cultural i social que les bandes, societats musicals i orquestres valencianes suposen per a la província de València. Rodada amb l'última tecnologia audiovisual, -recursos terrestres i aeris dels enclavaments més emblemàtics, en aquest cas, del municipi de Picassent-, que ha comptat amb l'assessorament musical d'experts musicòlegs valencians i la direcció artística del mestre Victor Sòria.

"El fet, explica Soria-, d'obtenir una menció d'honor al Certamen de la Diputació, és més que un simple premi. És la constatació d'interpretar la millor música. En el dia a dia de les bandes de música el més important són els músics. Els directors podem fer un milió d'assajos, però si els músics no responen i no s'esforcen, les coses no funcionen. En el nostre, els músics estan molt implicats ".

En paraules de Conxa García, alcaldessa de Picassent, per a l'ajuntament no es tracta d'un simple homenatge, sinó de mostrar la qualitat interpretativa de les bandes, associacions musicals i orquestres, a el temps que posàvem en valor la idiosincràsia dels municipis. "Era un repte que no només es gaudís d'un concert sinó que es relatés on passa el concert i evidentment cada banda té un territori amb unes característiques pròpies i la seva idiosincràsia. És, a la fi i al el cap, una altra forma de posar en valor la música. Crec que serà una sèrie que va donar molt que parlar pel que fa a conjungar música, territori i tot el que passa aquí a València que és molt ".

Més de cent anys de tradició musical

És coneguda la tradició bandística del municipi de Picassent. Una dilatada trajectòria en la qual aquesta banda ha participat en un ampli nombre de concursos i certàmens artístics. Amb Escola de Música (223 alumnes en el present curs), la Societat compta amb Orquestra Jove, Orquestra de Cambra, Banda Jove i Banda Simfònica.

A més, cal destacar que recentment un jove de la societat musical ha estat seleccionat per l’Orquestra Nacional de Romania i el 4 de març quatre músics de trompa d’aquella actuaran amb l’Orquestra de Radio Televisió Espanyola.

Este documental forma part d'una sèrie documental de 17 lliuraments dedicats a les societats musicals guanyadores del Certamen de Bandes de la Diputació de València, i té com a protagonista a la Societat Artístico-Musical de Picassent, que va obtenir el Primer Premi amb Menció d'Honor a la Secció Primera del Certamen de Bandes 2017.

Pujar