elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Melody Gardot encapçala el cartell del festival de jazz de Peñíscola

Melody Gardot
Melody Gardot
  • L'artista estatunidenca és considerada la màxima referent del jazz dels últims temps

MÉS FOTOS
Melody Gardot encapçala el cartell del festival de jazz de Peñíscola - (foto 2)

La musa del jazz mundial, Melody Gardot, visitarà Castelló aquest estiu, quan participe en el Festival Internacional de Jazz de Peníscola, que ha tancat el seu cartell per a la 19a edició amb aquest fitxatge estel·lar.

El delegat territorial de l'Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes, ha anunciat el plat fort per al festival, que “ha anat evolucionant des d'un festival modest” fins a aconseguir “un nivell alt” amb l'actuació d'alguns dels principals referents del jazz mundial.

Enguany l'esdeveniment se cenyirà a només 4 concerts però “de gran qualitat” que el consoliden com “un dels referents entre els festivals de jazz d'Espanya d'aquest estiu”. De fet, segons ha explicat, el festival ha augmentat el seu pressupost un 30% per a aquesta edició, que tindrà lloc al llarg del mes de juliol.

Melody Gardot, la dama del jazz actual (15 de juliol)

La principal aposta del festival ha sigut la de Melody Gardot. Aquesta estatunidenca, que recupera l'estètica del jazz dels anys 40 i 50, portarà el pròxim 15 de juliol la seua peculiar sonoritat colorista, que l'ha convertida en una de les principals referències del jazz dels últims anys.

La història musical de Gardot beu de les adversitats del seu passat, des que va superar de xicoteta un greu accident de bicicleta que quasi posa fi a la seua vida. 'Delicada', 'suau', 'vellutada' o 'exquisida' són alguns dels qualificatius amb els quals la rep la crítica, que la considera hereua de les grans veus de la història del jazz.


Tatiana Eva-Marie & Avalon Jazz Band (22 de juliol)

Aquesta formació, sota el nom de Django Caravan, rememora la música de la llegenda del jazz Django Reinhardt, explorant les seues composicions amb lletres pròpies de Tatiana i mesclant el swing americà amb la chanson francesa i el folklore de l'est d'Europa.

Amb “una veu semblant a la de Gardot”, de “un colorisme especial” que l'ha convertida en “una de les veus del moment”, aquesta artista d'arrels franceses i romaneses presentarà el seu amor per la música del jazz gitano.


Mathieu Saglio Quartet (1 de juliol)

Mathieu serà l'aposta castellonenca del festival. I és que aquest francès està molt vinculat a la nostra província des de fa anys. És l'aposta menys acadèmica del festival, explica Ribes, que assenyala que “realment la seua proposta no és de jazz, sinó de música del món” encara que “amb pinzellades de jazz”.

El sobrenomenat com el ‘violoncel dels mil accents’, amb una vintena de discos en el seu haver, portarà Peníscola un camí musical canviant, sorprenent i resultat de la mescla de múltiples cultures de tots els llocs del globus terraqüi.


Carlos Gonzálbez Trio (8 de juliol)

EL guitarrista Carlos Gonzálbez, visitarà l'escenari peniscolà acompanyat de Voro García, una “un dels millors trompetes d'Espanya”, en paraules de Ribes.

Així, Voro unirà el seu talent al trio de Gonzálbes, també considerat un dels guitarristes espanyols més perfectes, formant un quartet que exhibirà una selecció musical variada i brillant en la tècnica. Un jazz que, partint de l'ortodox, s'entremescla amb altres estils com la samba i el calipso.

Voro García
Voro García

Així, Peníscola es prepara un nou any més per a rebre a un planter de talla internacional, amb connexions amb el jazz local i autonòmic, amb el qual ‘la ciutat en la mar’ es convertirà en la capital d'aquest estil musical al llarg del mes de juliol.

El que no es repetirà enguany són les activitats de carrer, com les cercaviles d'orquestres o els concerts de jazz a l'aire lliure. “Creiem que no és positiu portar el jazz al carrer, això és més animació turística i el potencial del festival ho tenim en el programa”, rasa Ribes.

Pujar