31 de maig de 2020 31/5/20

El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola porta el cap de setmana els concerts de Iagoba Fanlo i Música Trobada

El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola porta el cap de setmana els concerts de Iagoba Fanlo i Música Trobada - (foto 1)
  • Els concerts del violoncel·lista basc Iagoba Fanlo i del grup valencià Música Trobada conviuran amb la primera de les dues propostes familiars d’aquesta edició, ‘Amadis y el tesoro de la música’

  • La 24a edició del festival té lloc del 1 al 12 d’agost al castell del Papa Luna i al Palau de Congressos de Peníscola

El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola arrenca el primer cap de setmana amb dues grans propostes de la programació que ofereix, que conviuran amb el primer dels espectacles familiars d’aquesta edició. El dia 3 d’agost serà el torn del violoncel·lista basc Iagoba Fanlo amb les ‘Suites per a violoncel’ de Johann Sebastian Bach. El 4 d’agost tornarà una proposta valenciana, Música Trobada, que oferirà l’espectacle amb dansa ‘Afectos de un alma enamorada’.

El violoncel·lista basc Iagoba Fanlo portarà a Peníscola les ‘Suites per a violoncel’ de Bach al castell del Papa Luna el dia 3 d’agost a les 22.30 hores. En concret, interpretarà un programa compost per la ‘Suite en re menor’, la ‘Suite en mi bemoll major’ i la ‘Suite en do menor’.

Actualment, Iagoba Fanlo és cap del Departament de Corda del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid i professor del Conservatori del Liceu a Barcelona. Ha impartit classes magistrals en centres com la Royal Academy of Music de Londres o l’Acadèmia de Música de Noruega. El seu enregistrament de la música per a violoncel i piano de la Generació del 27, així com la de les sis suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach, han rebut les millors crítiques dels mitjans especialitzats. Ha sigut disc especialment recomanat en diaris com ‘El País’, ‘El Mundo’ o ‘ABC’; i les revistes ‘CD Compact’, ‘Ritmo’, ‘The Strad’ i ‘Scherzo’.

El dia 4 d’agost a les 22.30 hores, el grup valencià Música Trobada portarà al castell de Peníscola una proposta de recuperació de la figura de Pasqual Fuentes Alcàsser, en aquesta ocasió treballen els seus villancets per a la professió de monges, mitjançant una visió en femení, històrica i actual, que completen amb la ‘Salve Regina’ i un interessant duo localitzat a la catedral de Girona.

La proposta ‘Afectos de un alma enamorada’ conjuga música, dansa i textos en un tot escènic de petit format i adaptable als espais diferents. Són les llums i les ombres d’un segle XVIII que sembla no estar tan llunyà als nostres dies.

Nascut per un interés compartit cap a la música antiga i barroca, Música Trobada està format per músics professionals que han cursat els estudis primerament al Conservatori de València i altres institucions europees, com la Cívica Scuola de Milà, l’Acadèmia Reina Sofia, l’ESMUC o el Conservatori de Rotterdam. Els seus integrants són Pilar Moral (soprano), Regina Fuentes (violoncel) i Francesc Valldecabres (clavecí i direcció), encara que la plantilla varia i s’amplia segons els programes presentats. Des que es va fundar ha oferit programes dedicats a la recuperació del patrimoni valencià i hispànic, així com a la música de Scarlatti, Monteverdi, Bach, Händel o Purcell, entre d’altres.

Per a completar el cap de setmana amb una de les dues propostes familiars d’aquesta edició, el dia 3 a les 19.30 hores tindrà lloc l’espectacle ‘Amadís y el tesoro de la música’, a càrrec de la companyia andalusa Claroscvro Teatro, destinat a públic familiar i amb entrada lliure. Multiinstrumentistes i investigadors de la música antiga, Emilio Villalba i Sara Marina són músics especialitzats en la recuperació i la difusió de les músiques històriques compreses entre els segles XIII i XVI. Han creat diversos projectes didàctics per als més xicotets, com ara ‘Amadís y el tesoro de la música’ o ‘Perdida en el Bosco’, una obra de titelles i música medieval en directe, en coproducció amb la companyia Claroscvro Teatro i el Teatre de la Zarzuela de Madrid.

La 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola tindrà lloc de l’1 al 12 d’agost al castell i al Palau de Congressos de Peníscola, amb el fil conductor de la veu humana i la presència, per segon any consecutiu, de Jordi Savall, referent internacional de la música antiga.

Aquesta edició del festival, que organitzen l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, proposa onze grans concerts i dos espectacles gratuïts per a públic familiar.

Per primera vegada, en el marc del festival s’ha organitzat una trobada internacional de programadors, que visitaran el festival entre el dia 4 i el 9 d’agost per a assistir als concerts i, a més, el dia 7 d’agost tindrà lloc una jornada professional en la qual grups valencians mostraran les seues propostes i podran dur a terme breus reunions de treball amb els programadors per a exportar el màxim possible de propostes valencianes a festivals de referència en l’àmbit internacional.

La programació del festival

La programació d’aquesta 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i per segon any consecutiu incorpora dos espectacles familiars a càrrec de la companyia andalusa Claroscvro Teatro: el dia 3 a les 19.30 hores, ‘Amadís y el tesoro de la música’ i el dia 11 a les 19.30 hores ‘Perdida en el Bosco’, gratuïts els dos, que tindran lloc al Palau de Congressos.

El 5 d’agost, Amystis (València) posaran en escena ‘Ecos del Parnaso, el madrigal español oculto’ i el dia 6, Èlia Casanova (València) & La tendresa (Madrid) faran ‘L’universo sulla pelle: àries, madrigals i cantates del Seicento’.

El 7 d’agost, al mateix temps que té lloc la trobada de programadors internacionals, tindrà lloc l’espectacle ‘Con puro ardor’, a càrrec de La Dispersione (València), que celebren el seu XX aniversari. Els valencians Capella de Ministrers portaran ‘El Grial’ el dia 8 d’agost, una proposta de música i literatura medieval al voltant del Sant Greal.

El 9 d’agost, Música Ficta (Madrid), escenificaran l’espectacle ‘Lucidissima mia stella’, música en temps de Barbara Strozzi en el 400 aniversari del seu naixement. El grup Nordic Voices (Noruega) portaran el dia 10 d’agost ‘Carlo Gesualdo Príncipe da Venosa / Tomás Luis de Victoria’.

El dia 10, serà el torn del segon grup internacional d’aquesta edició, Gli Incogniti (França), amb l’espectacle ‘BWV... or not? El fals Bach’. Per últim, la 24a edició del festival conclourà amb Jordi Savall & Hespèrion XXI (Catalunya) i Tembembe Ensamble Continuo (Mèxic) amb ‘Folías criollas y canarios’.

Cal destacar que el cartell de la 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola l’ha fet l’estudi gràfic Juárez & Casanova, de Castelló.

Les entrades dels onze grans concerts poden adquirir-se de manera anticipada a partir del 10 de juliol en www.entradas.com. A partir de l’1 d’agost, la venda d’entrades serà a l’Oficina de Turisme de Peníscola (passeig marítim) de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores i, els dies de concert, al castell, de 21 a 22.30 hores. Tots els concerts de pagament tenen un preu de 12 €, però poden adquirir-se abonaments: per als onze concerts, a 100 €, i per a cinc concerts, a 50 €.

Pujar