27 d’octubre de 2020 27/10/20

Entrevistem la regidora de Festes de Peníscola, Raquel Paris

Entrevistem la regidora de Festes de Peníscola, Raquel Paris - (foto 1)
  • Paris anima a "veïns i visitants a gaudir de les festes patronals com un peniscolà més" perquè qui "ho prova sol repetir"

Peníscola dóna inici avui a les seves festes, declarades d'interès turístic nacional en honor a la seua patrona, la Verge de l'Ermitana. La Regidoria de Festes, porta immersa des de les passades festes en els preparatius de la programació que coparan les activitats de les diferents jornades festives que conclouran el proper 18 de setembre. La regidora de festes, esport i cultura, Raquel Paris, parla amb elperiodic.com per explicar-nos amb tot luxe detalls els més de "120 actes de diferents caràcters" on es conjuguen perfectament els esdeveniments taurins i festius amb les tradicions de la ciutat.

Els primers dies, 8 i 9 de setembre són "els més assenyalats en el calendari, perquè les diferents colles de dansa, dansa batalla, pelegrins i pelegrines, Moros i Cristians van a homenatjar la Mare de Déu de l'Ermitana, la nostra Patrona" explica la regidora. Mentre que els dies "més representatius i tradicionals vénen carregats d'activitats" de caràcter esportiu, cultural i fins i tot social, "ja que els beneficis es destinaran a diferents entitats locals" narra Paris; però sobretot destaca que han buscat una "programació molt àmplia per a tots els públics i tots els col·lectius, que des dels més menuts als més grans puguin gaudir de les festes patronals".

La regidora destaca els últims dies de festa, 17 i 18 de setembre "no hi ha una millor manera d'acabar que amb les majestuoses desfilades de Moros i Cristians que cada any van creixent una mica més i són clau per a les festes patronals".

De la mateixa manera, Paris ressalta la participació del "teixit associatiu com una cosa fonamental a Peníscola. Hem de tenir en compte que tenim un gran nombre d'entitats molt arrelades a la celebració de diferents actes. A més, durant l'any ens esforcem perquè el programa sigui el més variat possible, ampli i que pugui anar creixent. Per això les associacions locals col·laboren moltíssim amb la nostra programació festiva i sense elles no tindríem un programa tan ric".

El nom de Peníscola és reconegut a escala nacional com un dels punts turístics més importants de la província de Castelló. Enclavament estratègic davant del mar Mediterrani, la bellesa de la seva ciutadella medieval atrau l'arribada de visitants al llarg de tot l'any. Per això, la regidoria de festes no s'oblida en la seva setmana patronal del turista i els dedica un dia especial en el seu honor. El proper dimarts 13 de setembre a les 12.30 hores a l'Oficina de Turisme, totes les persones que arriben per descobrir els secrets que amaga Peníscola, es trobaran amb una deliciosa i dolça benvinguda, ja que la Reina i Dames del 2016 oferiran als visitants pastissos típics de la zona i moscatell gratuïtament "per conèixer de primera mà la gastronomia del territori i d'apropar les nostres festes patronals al turista".

A més la localitat, aprofita l'estirada de les seves festes per allargar la seva temporada estival fins a mitjans de setembre, "un fet que fomenta l'afluència de gent" ens explica la regidora, Raquel Paris; qui afirma "que molts visitants vénen animats per les festes patronals i qui prova sol repetir". D'altra banda, Peníscola té la sort de no coincidir el seu calendari festiu amb altres pobles conlindants que realitzen els seus festejos patronals al juliol i agost, per tant ens trobem en "exclusiva i fa que moltes persones de localitats veïnes vinguin a les nostres festes" narra la regidora; qui destaca que "un dels punts més atractius de la ciutat és que la majoria d'actes són gratuïts, oberts a tot el públic i on tothom pot participar. No cal que siguis d'una penya per formar o sentir-te part de la festa, perquè busquem la participació activa del públic ".
El consistori ha posat en un marxa un pla de seguretat i de neteja especial per a aquests dies festius per assegurar el benestar dels ciutadans i els dispositius dependran de la magnitud de l'activitat; però sempre comptant amb la "coordinació de les diferents àrees, perquè quan s'acabe un esdeveniment quede com si no hagués passat res".

La regidoria de festes porta treballant des de les festes del 2015 en les del 2016 i "treballant constantment ja que no pots deixar-te res per a última hora" adverteix Paris. Ens explica les noves innovacions que ha implantat en la programació com el trasllat del chupinazo de la vesprada al migdia, la primera expedició nocturna per la Serra d'Irta, la mostra del monogràfic de Sánchez d'Echeverría, activitats infantils i també per a tots els més grans amb un tobogan inflable gegant, entre moltes altres.

Però sens dubte, unes de les que més mirades atrauran són la Reina, Meritxell Cuvells i la seua Cort d'Honor, al costat de les Dames Infantilsdel 2016. Per a elles la regidora de festes els demana que "aprofiten al màxim aquesta setmana, que exprimisquen cada segon i que en gaudeixin; perquè estàs festes són també, especialment, per a elles”.

Per tenir més detall dels diferents actes coordinats des de la Regidoria de Festes, la Comissió Taurina i la Comissió de Penyes el programa podran trobar-ho en les Oficines d'Informació i Turisme com a la pàgina web municipal o a les xarxes socials a la seva pàgina de Facebook.

Finalment Paris llança a un missatge als seus veïns i a totes les persones que durant aquests dies vulguin apropar-se a Peníscola: "avui mateix comencen les festes, que vinguen a gaudir-lo amb nosaltres com si foren un peniscolà més. Hem programat per a tot el conjunt de veïns i visitants més de 120 activitats festives, culturals, taurines i esportives, per a tots els públics i col·lectius. Veniu i gaudiu amb nosaltres".

Pujar