elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VÍDEO | Cau una banda especialitzada en robatoris amb violència a Espanya amb base d'operacions a Onda i Conca

VÍDEO | Cau una banda especialitzada en robatoris amb violència a Espanya amb base d'operacions a Onda i Conca
  • L'organització va dur a terme diversos robatoris a Onda, Moncofa i Sagunt

Efectius de l'Àrea de Patrimoni, pertanyents a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d'Albacete, dins del marc de l'operació “PESQUETE”, desenvolupada a Castella-la Manxa, Catalunya i Comunitat Valenciana, han desmantellat una activa organització delictiva, especialitzada en la comissió de robatoris en habitatges habitats i establiments públics.

L'operació policial s'ha saldat amb la detenció de dotze persones i investigació d'altres quatre, amb edats compreses entre els 21 i els 39 anys, de nacionalitats peruana, espanyola i marroquina.

A més, la Guàrdia Civil dona per esclarides 22 infraccions penals, entre elles robatoris amb violència i intimidació amb arma de foc, tinença il·lícita d'armes, tràfic de drogues, detenció il·legal, lesions, pertinença a organització criminal, etc.

Vídeo operació "PESQUETE" duta a terme per l'Àrea de Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la @guardiacivil_ab

L'operació policial es va iniciar arran d'haver-se tingut coneixement de la comissió d'un robatori amb violència i intimidació, comés el mes de desembre passat de 2022, en un habitatge particular de la localitat albaceteña de Fuentealbilla els habitants de la qual es trobaven en el seu interior.

Segons van poder conéixer els agents del Cos, els assaltants, esgrimint una arma curta i un ganivet i, després d'amenaçar i colpejar als habitants, els van sostraure diversos efectes de valor de l'immoble com a rellotges, joies, un telèfon mòbil i 700 €. A més, abans de fugir del lloc, els autors van introduir als amos en una habitació de la casa que van tancar amb clau.

De les gestions practicades, la Guàrdia Civil va poder constatar la minuciosa planificació del robatori per part dels membres d'una organització delictiva, composta per persones de diferents nacionalitats, comptant totes elles amb una àmplia experiència en esta mena de fets delictius.

Organització delictiva i modus operandi

Des de les primeres perquisicions desenvolupades en el marc de l'operació “PESQUETE”, els investigadors van poder conéixer el “modus operandi” utilitzat per l'organització criminal, posant de manifest que la seua activitat delictiva girava entorn del tràfic de drogues i que, sobre la base d'això, cometien la resta de delictes que finalment se li han atribuït.

D'esta manera, l'organització estaria composta per dos cèdules operatives; la primera assentada en la localitat castellonenca d'Onda, formada conjuntament per ciutadans peruans, espanyols i un marroquí, i la segona situada a la província de Conca per ciutadans espanyols.

Totes dues cèl·lules es dedicaven a la distribució de drogues com a ocupació principal, no obstant això, quan alguna d'elles rebia una informació sobre un lloc on realitzar un robatori que poguera resultar lucratiu per als seus interessos, ambdues s'activaven i es coordinaven per a materialitzar-lo, realitzant reconeixements previs del lloc.

Una vegada rebuda la informació, els líders de totes dues cèl·lules estudiaven els robatoris al detall, determinant i repartint els rols de cadascun dels seus membres, entre els quals figuraven els d'infraestructura (comunicacions, vehicles a utilitzar, etc..), persones que materialitzaven els robatoris, vigilants, etc. Una vegada comés l'il·lícit penal es dirigien cap a un lloc segur, a centenars de quilòmetres de distància, on repartien el botí.

Antecedents policials per fets similars als investigats

Els integrants de l'organització desmantellada comptaven amb diversos episodis de robatoris amb violència i intimidació, de similars característiques a l'inicialment investigat, comesos entre el mes de novembre de 2022 i desembre de 2023, en la localitat valència de Sagunt i en les castellonenques d'Onda i Moncofa.

En tots estos fets, els detinguts intimidaven, arribant fins i tot a fer ús d'armes de foc i blanques, tant a habitants, propietaris i clients, sostraient diners, joies, vehicles i altres efectes de valor.

Registres i efectes intervinguts
Durant la fase d'explotació de l'operació “PESQUETE”, els agents encarregats de les investigacions van realitzar sis registres en els habitatges dels integrants de l'organització, on es van intervindre els següents efectes:

Peces fonamentals de l'arma de foc utilitzada en els assalts.
Diversos rellotges i diversos articles de joieria.
19 telèfons mòbils d'alta gamma.
579 euros.
Peces de roba, utilitzades per a dur a terme els fets delictius esclarits.

A més, van ser confiscades diferents quantitats de substàncies estupefaents i material relacionat amb el tràfic de drogues:

Dos plantacions indoor de marihuana, compostes per 357 plantes.
121 grams de cocaïna i 20 grams de metamfetamina.
948 grams de marihuana, en cabdells.
Sis bàscules de precisió, nombrosa documentació relacionada amb el tràfic de drogues, a més d'instruments utilitzats per a l'envasament i dosificació dels estupefaents.

Amb les drogues confiscades es podien haver elaborat unes 98.900 dosis, que amb esta actuació de la Guàrdia Civil han quedat fora del mercat il·lícit.

22 fets delictius esclarits

L'operatiu desenvolupat per la Guàrdia Civil ha permés esclarir 22 infraccions penals, distribuïdes de la manera següent:

4 delictes de robatori amb violència i intimidació, 2 de tinença il·lícita d'armes, 1 de detenció il·legal, 3 de tràfic de drogues, 2 de cultiu i elaboració de drogues,1 de robatori/furte d'ús de vehicle de motor, 1 de lesions, 3 d'usurpació d'estat civil, 1 d'amenaces, 1 d'estafa, 1 de receptació, 1 de trencament d'orde de protecció i un altre de pertinença a organització criminal.

Personal intervinent

Tant les investigacions com l'ampli operatiu policial per a dur a terme les detencions i registres han sigut dirigides per efectius de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Benmereixent albaceteña, que han comptat amb el suport de l'Àrea d'Investigació del Lloc de la Guàrdia Civil d'Onda (Castelló), de les Unitats de Seguretat Ciutadana (USECIC) de les Comandàncies de Castelló, Barcelona i Conca, del Grup Rural de Seguretat (GRS) de València i dels Servicis Cinológicos de la Benmereixent de Castelló i Conca.

Diligències / detinguts

Les diligències policials, instruïdes per l'Àrea de Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d'Albacete, van ser posades a la disposició del Jutjat d'Instrucció de Casas Ibáñez que ha coordinat l'operatiu policial, decretant presó per a cinc dels detinguts.

A la disposició dels mitjans de comunicació que ho desitgen, existix un vídeo i imatges sobre l'operació “PESQUETE”, que es troben en el següent enllaç:

Pujar