elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
23 DE JUNY

Nit de Sant Joan: els municipis de Castelló viuen la nit més màgica de l'any

Nit de Sant Joan: els municipis de Castelló viuen la nit més màgica de l'any
  • Es tracta d'una de les celebracions més esperades per a donar la benvinguda a l'estiu

Els municipis del litoral de Castelló es preparen per a viure la nit de Sant Joan amb fogueres, revetles i el tradicional ritu de saltar ones a la platja.

La nit del 23 de juny és una de les més esperades amb una celebració en la qual els amics es reuneixen en una màgica nit per a donar la benvinguda a l'estiu.

El ritual de Sant Joan

Consisteix a encendre una foguera, d'aquesta manera se li dona més força al sol que a partir d'aquests dies s'anirà fent més feble. Es tracta d'un ritual que representa el triomf de la llum sobre la foscor.

Al ritu del foc se li suma usar l'aigua per a purificar-se. Fins i tot hi ha els qui salten ones arran de mar perquè els seus desitjos es facen realitat.

Què és la nit de Sant Joan?

Festiu en la Comunitat Valenciana, el 24 de juny se celebra el naixement de Sant Joan Baptista, sis mesos abans del naixement de Jesús. Es tracta d'una festa cristiana, a la qual s'uneixen ritus d'origen pagà previs o allunyats del cristianisme.

Sant Joan a la província de Castelló

Els municipis de Castelló han previst diverses activitats per a la nit de Sant Joan o dies posteriors. Es tracta d'una festa que se celebra amb major intensitat en els municipis costaners on és habitual fer fogueres i revetles.

Alcalà de Xivert-Alcossebre

La programació prevista per l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre consisteix en una batukada a les 19.30 hores i a les 23.00 hores; l'espectacle del foc a la platja Els Font a les 23.15 hores i la Cremà de la tradicional foguera i castell de focs artificials a les 00.00 hores.

Almassora

L'Ajuntament d'Almassora, a través de la Junta Local de Festes, ha previst a les 23.00 hores el correfoc en la zona Roser de la Mar i a les 23.59 hores, l'encera de la foguera. A continuació, actuarà el grup Generació Z en la zona Roser de la Mar.

Benicarló

Per a celebrar la nit de Sant Joan, des de l'Ajuntament de Benicarló han programat a les 23.00 hores la foguera de Sant Joan, a les 23.15 hores es dispararà un castell de focs artificials a la platja del Morrongo; a les 23.30 hores actuarà el Grup Marengo a l'esplanada del port.

Benicàssim

L'Ajuntament de Benicàssim té preparada una completa agenda per a celebrar la festivitat de Sant Joan en quatre punts dels 7 km de litoral benicense.

A la platja de la Torrassa, a partir de les 22 hores hi haurà eixida de dolçainers i tabaleters pel carrer Els Creus fins a l'Amfiteatre Pepe Falomir en el qual hi haurà a més balls tradicionals de la mà del Grup de Dansa el Cremaller acompanyat de repartiment de coca de Sant Joan i focs artificials a mitjanit. A la platja de la Almadrava, enfront de Vila Ana actuarà l'Orquestra Pompeia i hi haurà repartiment de Coca de Sant Joan a partir de les 23 hores.

Per part seua, la platja Eurosol-Heliòpolis al costat del restaurant Belumar hi haurà a partir de mitjanit actuació de Resilients i repartiment de Coca de Sant Joan. A més, a la platja Heliòpolis enfront dels apartaments Platja Sol hi haurà amenización musical amb un discomóvil (22 hores), així com repartiment de la Coca de Sant Joan i Focs Artificials a mitjanit.

Castelló de la Plana

També la capital de la província ha previst diverses activitats amb motiu de Sant Joan. Així a les 22.30 hores s'encendrà la foguera infernal i a les 23.30 hores està prevista la 'revetlla' de Sant Joan al parc de la Panderola amb un homenatge a Lluis Llach, l'actuació de Free Soul i Esquadró de Mitjanit.

La Llosa

També l'Ajuntament de La Llosa ha previst un sopar solidari organitzat per la parròquia d'El Salvador i a les 00.00 hores serà la tradicional crema de la foguera i discomóvil en la piscina municipal.

Moncofa

A Moncofa, l'ajuntament ha organitzat una batukada i correfoc a les 23.00 hores en l'avinguda Mars Nostrum; una actuació musical en el Camí Cabres a les 23.30 hores. A les 23.45 hores s'encendrà la foguera de l'Ajuntament en la plaça Ruiz Picasso; a les 00.00 hores serà el tradicional bany de peus i a les 00.15 hores arrancarà l'III Festival Dj’s Sant Joan 23 en l'avinguda Mare Nostrum.

Oropesa

A Oropesa, els veïns podran gaudir d'una gran varietats com la tradicional coca de Sant Joan o els correfocs. Aquests són els actes organitzats: a les 21.00 hores repartisc de la coca de Sant Joan, a les 23.00 hores correfocs en el passeig Marítim i a les 24:00 hores, Cremà de la foguera i revetla. Tot això en la plaça Mallorca.

Peníscola

A partir de les 24:00 hores, a la platja Sud de Peníscola se celebrarà la nit de Sant Joan amb l'encesa de la foguera, focs artificials i cant d'havaneres. La gent té com a costum banyar-se els peus a la platja.

Torreblanca

També l'Ajuntament de Torreblanca té previst celebrar la Nit de Sant Joan amb un correbars, remember a partir de les 20.00 hores, una discomóvil a les 23.00 hores, l'encesa de la foguera a mitjanit a la platja Torresnostra i una segona foguera a partir de les 00.15 hores a la platja Nord.

Vinaròs

La nit de Sant Joan coincideix amb les festes de Sant Joan i Sant Pere de la capital del Baix Maestrat, una celebració que compta amb una varietat d'actes entre els quals cal destacar el Correfoc a les 23.15 hores, la recepció de la flama del Canigó a les 00.00 hores, o la revetla de Sant Joan a partir de les 24:00 hores en els escenaris del port i Envelat.

Xilxes

L'Ajuntament de Xilxes, a través de la regidoria de Festes i la comissió de festes de Sant Vicent 2024, han programat una fira artesanal en el passeig marítim, tardeo i castells inflables i cars. A les 00.00 hores està previst el tradicional bany de peus i a les 00.05 hores es dispararà un castell de focs artificials.

Pujar