elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ruta Botànica del Millars torna a estar oberta després dels problemes provocats per les pluges

La ruta Botànica del Millars torna a estar oberta després dels problemes provocats per les pluges
  • La DANA d'aquest cap de setmana va inundar diversos trams del camí fluvial

MÉS FOTOS
La ruta Botànica del Millars torna a estar oberta després dels problemes provocats per les pluges - (foto 2)
La ruta Botànica del Millars torna a estar oberta després dels problemes provocats per les pluges - (foto 3)
La ruta Botànica del Millars torna a estar oberta després dels problemes provocats per les pluges - (foto 4)

L'episodi de fortes pluges torrencials provocat per la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) durant el passat cap de setmana va obligar a tancar temporalment la ruta Botànica que transcorre pel marge dret del riu Millars, entre el molí del Termet de Vila-real i el pont de Santa Quitèria a Almassora. El Servei de Guarderia Rural del Consorci riu Millars gestionat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana després d'una inspecció minuciosa per tot el recorregut ha pogut constatar que l'estat de la ruta és òptim per a reprendre l'obertura. El nivell d'aigua que impedia el seu accés ha sigut absorbit per la terra i no causa problemes per als caminants. Fins ara, la part més afectada per la gran quantitat de pluja estava en l'accés pròxim a la urbanització dels Àngels.

67 litres per metre quadrat en dos dies

Recordem que la recent DANA va deixar registres de pluja importants en tota la zona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. De fet, l'estació meteorològica d'AVAMET, ubicada a la Llum de Tol, aigües amunt del mesurador i en el terme de Vila-real, va registrar 66, 7 litres per metre quadrat durant els dies 2 i 3 de setembre.

L'últim tancament va ser el setembre de 2021

L'episodi de fortes pluges torrencials ocorregut el setembre de 2021 a Vila-real, ara fa dos anys, va provocar una gran solsida en el marge dret de la primera part del recorregut que va obligar a tancar la ruta Botànica per raons de seguretat durant 8 mesos. La pluja va provocar que una gran quantitat de roques i terra caiguera damunt de la senda, deixant-la completament intransitable. La regidoria de Serveis Públics de l'Ajuntament de Vila-real, la Policia Local i el Consorci riu Millars van acordar el tancament provisional de la ruta botànica assessorats pels bombers del Consorci Provincial de la Diputació de Castelló. Poques setmanes després dels despreniments, el Consorci riu Millars va encomanar a diverses empreses especialitzades en riscos geològics l'elaboració d'un informe detallat per a marcar el full de ruta. L'acció dels agents meteorològics sobre les parets dels penya-segats que canalitzen el riu Millars provoca una contínua erosió i una progressiva alteració del ciment que proporciona la consistència pètria dels materials, formant balmes i ràfecs cada volta més pronunciats. La pluja és un factor accelerador d'aquest procés. Per tant, cal tindre en compte, que davant d'episodis com el protagonitzat per la recent DANA o de futurs episodis de pluges intenses o torrencials en tota la zona de la ruta botànica el Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars podrà tancar l'accés als usuaris de forma temporal per tal de prevenir accidents.

Pujar