elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pamesa anuncia la parada de les seues plantes de cogeneració

Pamesa anuncia la parada de les seues plantes de cogeneració
  • Lamenten que el topat del gas beneficie al cicle combinat, menys eficient que la cogeneració

Pamesa Grup Empresarial, el major productor de ceràmica a Europa, ha comunicat aquest divendres la parada de les seues plantes de cogeneració davant "la insostenible situació actual, ocasionada pels elevats preus del gas, al que hem d'unir la incertesa reguladora".

Pamesa va ser pionera a utilitzar la tecnologia de cogeneració des de l'any 1994 en el seu procés d'atomitzat d'argila per a la producció ceràmica. Des de llavors ha invertit en noves plantes fins a tenir en l'actualitat 100 Megawatios de potència instal·lats, la qual cosa ha suposat una inversió de 120 milions d'euros.

Des de l'empresa recorden que "la cogeneració associada a la indústria ceràmica és el sistema més eficient de generació combinada d'energia elèctrica i tèrmica, amb percentatges d'eficiència superiors al 80%, al contrari dels cicles combinats que aconsegueixen una eficiència màxima del 55%".

Segons expliquen, des de l'aprovació del mecanisme de compensació del mercat elèctric (“topat de gas”) del passat 14 de juny, l'electricitat produïda mitjançant cogeneració ha caigut en picat, a causa de la pèrdua de rendibilitat per haver-se quedat fora dels sistemes que empara el topat.

Per contra, la producció dels cicles combinats s'ha vist incrementada per a compensar el dèficit generat per la parada de la cogeneració. L'efecte de l'actual situació, com han comunicat, s'evidencia en una major entrada en funcionament dels cicles combinats en detriment de les plantes de cogeneració, provocant l'encariment del preu de mercat de l'energia a tots els consumidors.

A més, han indicat que s'agreuja aquesta situació pel fet del flux exportador cap als països veïns que estan exempts de suportar el preu de l'ajust (que en aquests dies se situa entorn dels 80€/MWh).

A més, aquesta situació provoca, "pel desconeixement del funcionament de la cogeneració", un augment en les emissions a l'atmosfera de CO₂ del 25% a l'ésser el de cicle combinat un sistema basat en la crema de gas sense el nivell de reaprovechamiento de la cogeneració, que aprofita la pròpia calor generada per la reacció en lloc de malgastar-ho.
"En els últims dies aquesta situació s'ha tornat, si cap, més insostenible en haver-se posat en funcionament antigues plantes de carbó que van deixar d'operar per la seua ineficiència energètica i sobretot altíssimes emissions de CO₂ (en els últims dies el 3%/4% de l'energia generada i el 13%/17% de les emissions de CO₂ ambdues a Espanya)", han indicat des del grup azulejero.

Així mateix, lamenten els retards injustificats en la publicació de les retribucions a la cogeneració. L'última a publicar-se correspon al primer semestre de 2020. "Això és, estem 2 anys produint sense la corresponent aprovació del règim retributiu, quan aquesta retribució havia d'actualitzar-se cada 6 mesos i publicar-se amb anterioritat al semestre d'aplicació", han lamentat.

Hidrogen com a alternativa

Cal recordar que el mateix Fernando Roig, president de la companyia, va anunciar la setmana passada que el grup ha decidit posar en marxa una planta d'hidrogen a Onda abans de final de 2022 amb una instal·lació pilot. L'hidrogen modulable, segons va explicar, no té emissions de CO₂, té un bon preu, la qual cosa suposaria no dependre de països estrangers.

La inversió la durà a terme eCombustible, una empresa americana i Pamesa comprarà l'energia. A més, la idea era combinar l'hidrogen modulable amb la cogeneració i “depenent del preu de l'energia” a cada moment utilitzar més d'un o de l'altre sistema.

Pujar