elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Capitolina Díaz proposa una ciència no obsessionada amb el sexe però conscient del gènere

Capitolina Díaz proposa una ciència no obsessionada amb el sexe però conscient del gènere
    MÉS FOTOS
    Capitolina Díaz proposa una ciència no obsessionada amb el sexe però conscient del gènere - (foto 2)
    Capitolina Díaz proposa una ciència no obsessionada amb el sexe però conscient del gènere - (foto 3)

    Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia de la Universitat de València, considera que «la ciència no ha d’estar obsessionada amb el sexe, però si ha de ser conscient del gènere». Díaz ha impartit la ponència «Dones de ciència, dones en ciència, ciència amb dones» dins del Cicle de Conferències de la Càtedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I a l'edifici de la Llotja del Cànem.

    La professora Díaz, primera directora de la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri d'Educació i Ciència, ha parlat sobre la situació de les dones com a subjectes productors de ciència (Dones de Ciència), la posició de les dones com a objecte de la ciència (Dones en la ciència) i com podria ser una ciència que contemplés tant les igualtats com les diferències entre homes i dones (Ciència amb Dones).

    En primer lloc, ha mostrat un llista de dones científiques al llarg de la història, en camps com les ciències, les arts, les humanitats i la tecnologia. Entre els exemples estaven Hipàtia de Grècia; Mary Wollstonecraft, inglesa del segle XVIII; Melitta Benz, tecnòloga alemanya de finals del segle XIX o Fran Allen, primera dona que va rebre el Premi Turing, entre d'altres.

    En la segona part, ha posat en relleu la consideració de les dones en la ciència i la seua invisibilitat per ser l'home el patró d'ésser humà per a la recerca. Així va comentar que «les dones són pràcticament invisibles per a la ciència i apareixen com excessivament sexualitzades...els barons són la norma».

    En tercer lloc, ha mostrat alguns exemples de com pot arribar a ser la ciència quan la realitzen tant dones com homes en proporcions similars. Així, ha parlat del cas paradigmàtic de les primatòlogues, entre les quals es troben científiques com Jane Goodal, Dian Fosey o Birute Galdikas, que han aconseguit canviar aquesta especialitat, tenir un enfocament diferent i aportar nous coneixements des de la perspectiva de la dona.

    Finalment, ha realitzat algunes propostes de canvi, com eliminar els sesgos sexistes, incorporar persones expertes en igualtat de gènere en els equips d'investigació, no reproduir estereotips sexuals o que els projectes d'investigació haurien de tenir una anàlisi d'impacte de gènere, entre d'altres.

    El Cicle de Conferències de la Càtedra Ciutat de Castelló finalitzarà dimecres 28 de novembre de 2018 amb la conferència de Dolores Corella, premi Rei Jaume I 2018 en Investigació Mèdica, sobre «Ciències òmiques i salut: cap a la prevenció de precisió» que tindrà lloc, a les 19 hores, al Menador espai cultural.

    Pujar