elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nieves González anima a l’alumnat de doctorat a explorar altres plataformes per a fer difusió de la investigació

Nieves González anima a l’alumnat de doctorat a explorar altres plataformes per a fer difusió de la investigació
    MÉS FOTOS
    Nieves González anima a l’alumnat de doctorat a explorar altres plataformes per a fer difusió de la investigació - (foto 2)
    Nieves González anima a l’alumnat de doctorat a explorar altres plataformes per a fer difusió de la investigació - (foto 3)

    La responsable de la Biblioteca d’Econòmiques de la Universitat de Sevilla i professora de Biblioteconomia en la Universitat Pablo Olavide, Nieves González Fernández, ha animat a l’estudiantat de l’Escola de Doctorat de l’UJI i al personal investigador a explorar altres plataformes, complementàries a les tradicionals, per a fer difusió de les investigacions. González ha impartit la conferència «Tot suma: una xifra, un lector, una menció, un tuït» dins del pla de formació transversal de l’Escola de Doctorat, organitzada amb col·laboració amb la Biblioteca universitària.

    La bibliotecària ha realitzat un repàs de les principals bases de dades on apareixen els texts i les citacions dels articles publicats pel personal investigador com Web of Science o Scopus, per explicar que hi altres plataformes de donar difusió a la investigació més enllà de l’àmbit acadèmic, que permeten, d’una banda, estendre l’impacte de les investigacions, i per un altra, tenir dades de l’assoliment de l’impacte, com podria ser Twitter, Mendeley, ResearchGate o Facebook.

    González ha recomanat als joves investigadors que busquen altres investigadors o investigadores que treballen en el seu mateix àmbit i que completen el seu perfil acadèmic. En quant a la publicació, la professora ha comentat que cal fer-lo en les revistes especialitzades de la disciplina corresponent i incloure’l en el repositori institucional amb dades que després s’inclouran en ResearchGate o Mendeley.

    La professora ha parlat de KUDOS, una plataforma que potencia la visibilitat i l’impacte de la producció científica, al oferir al personal investigador eines per conèixer quins són els canals més efectius per la difusió del seu treball. I també ha incidit en la importància de respondre i conversar en les xarxes o plataformes en què se participa. A més a més, ha suggerit la incorporació d’elements com les infografies, les presentacions o els vídeos per fer més atractives i explicatives les investigacions.

    Respecte a la visualització de l’impacte, González ha enumerat plataformes com PLUMX o Altmetrics.com on apareixen mètriques relacionades amb els tuïts, les baixades, els vídeos o les ressenyes publicades en premsa. En la seua opinió «encara que oficialment no és té en compte aquest tipus d’impacte, al menys a Espanya, per mesurar la productivitat científica», la investigadora considera que en els pròxims anys s’aniran incorporant poc a poc  perquè «són dades complementàries que aporten més informació sobre l’impacte d’una investigació».

    Nieves González Fernández, doctora per la Universidad de Salamanca, està interessada especialment en temes de biblioteques, web social i eines i mitjans socials, Altmetrics, màrqueting i indicadors, formació en competències digitals (DigComp), el futur de les biblioteques i temes de lideratge compartit.

    Pujar