elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La millor oncòloga d'Espanya assumeix la presidència del comité científic de l'hospital Provincial de Castelló

La millor oncòloga d'Espanya assumeix la presidència del comité científic de l'hospital Provincial de Castelló
  • La vicepresidenta serà Yolanda Prezado, metge de radioteràpia en el Institut Curie de París

MÉS FOTOS
La millor oncòloga d'Espanya assumeix la presidència del comité científic de l'hospital Provincial de Castelló - (foto 2)
La millor oncòloga d'Espanya assumeix la presidència del comité científic de l'hospital Provincial de Castelló - (foto 3)
La millor oncòloga d'Espanya assumeix la presidència del comité científic de l'hospital Provincial de Castelló - (foto 4)

En la jornada de hui s'ha constituït el Comité Científic Extern (CCE) de la Fundació Hospital Provincial de Castelló, que al seu torn ha elegit com a presidenta a la catedràtica emèrita de l'àrea de Medicina de la Universitat de València i Coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama del INCLIVA de València, Ana Lluch. La vicepresidenta serà la directora de l'equip de nous enfocaments en radioteràpia del Institut Curie de París, Yolanda Prezado, una elecció que dota al projecte d'un vessant prestigiós vessant internacional.

Ha sigut en un reunió en la qual també han sigut presents la resta d'integrants: el catedràtic de Medicina de la Universitat de València i coordinador del grup d'investigació de fisiopatologia cel·lular i orgànica de l'estrés oxidatiu del INCLIVA, Federico Pallardó, i el director General de la Fundació i secretari del Comité Científic Extern, Carlos Ferrer. Per via telemàtica ha participat el director de la Unitat d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla, Enrique de Álava. En aquesta primera sessió, a més dels membres del CCE han pres part el president de la Diputació, José Martí; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; el director gerent de l'Hospital Provincial, Joaquín Sanchís, i l'administradora general del la Fundació Hospital General, María José Madrid.

Homologació de l'Institut Carles III

La reunió celebrada hui en el saló de recepcions de la Diputació de Castelló suposa un nou pas cap a la creació del futur Institut d'Investigació Sanitària de Castelló, que necessàriament haurà de constar amb l'homologació Institut Carles III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.

La Diputació i l'UJI

Es tracta d'un llarg procés en el qual s'implicaran al màxim nivell la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I. De fet, el president José Martí i la rectora Eva Alcón han avançat la seua intenció de sol·licitar una reunió amb el nou conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ja que com han assenyalat tots dos, «el projecte només serà viable si compta amb el suport de la conselleria».

En aquest sentit, Martí ha recordat que «encara que la Comunitat Valenciana ja compta amb tres instituts d'aquestes característiques, pensem que la província de Castelló té material, investigadors i massa crítica suficient per a constituir un nou».

Segons ha explicat, «continuem caminant, de fet, ja està a punt  de començar la construcció dels laboratoris que se situaran en l'UJI i prompte disposarem d'al voltant de 2.000 m² en el futur edifici del Institut Oncològic de l'Hospital Provincial, les obres del qual són pròximes a la finalització». Ha afegit que «ja està en marxa l'estructura física» però que «també fa falta una estructura investigadora i sanitària que entre tots hem de construir».

Un nou repte

En la mateixa línia s'ha pronunciat la rectora Eva Alcón, qui ha mostrat el compromís de la universitat amb el progrés social de Castelló. Sobre aquest tema ha volgut posar en valor que «en l'UJI hem creat la Unitat de Teràpies Avançades, que ja està funcionant, i estem captant talent per a crear sinergies amb la Fundació de l'Hospital Provincial i avançar en tècniques d'investigació». Ha finalitzat indicant que «ens trobem davant un repte que és difícil i complex, però en el qual cal treballar per a aconseguir l'objectiu, de la mateixa manera que en el seu moment aconseguim la creació de la mateixa Universitat Jaume I o anys més tard, la titulació de Medicina, alguna cosa que llavors semblava impossible».

Ana Lluch

Per part seua, la flamant nova presidenta del Comité Científic Extern de la Fundació Hospital Provincial, Ana Lluch, ha mostrat la disposició de les persones que ho componen de «ajudar a la gestació de l'institut» i ha mostrat el seu «orgull» pel nomenament, atés que se sent molt vinculada amb la província de Castelló i amb el seu nomenament com a Doctora Honoris causa per la Universitat Jaume I.

Complex procés

Cal recordar que els instituts d'investigació sanitària són homologats per l'Institut Carles III després d'una prolixa i dilatada avaluació, a fi que els recursos, capacitats i rendiment científic necessaris tinguen un impacte positiu en la salut de les persones i la societat. En conseqüència, es valora com estan constituïts, la forma de treball i els resultats obtinguts.

Es dona la circumstància que en l'actualitat la Fundació Hospital Provincial desenvolupa importants línies d'investigació en oncologia, amb especial atenció als coneguts com a tumors rars.

Pujar