elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les megaplantes solars de Castelló reben 6.000 al·legacions

Les megaplantes solars de Castelló reben 6.000 al·legacions
  • Tres grans projectes han trobat resistències a la Plana Alta i l'Alcalatén

Els dos grans projectes fotovoltaics que es pretenen construir a les comarques castellonenques de la Plana Alta i l'Alcalatén han sumat més de 6.000 al·legacions.

Així ho han comunicat des de la Va unir de Llauradors, que detaca “la gran oposició i clam social existent en les localitats afectades davant el greu impacte socioeconòmic, mediambiental i paisatgístic”.

Un dels projectes és la construcció d'una planta fotovoltaica (Edetanotum FV1) i la seua línia elèctrica que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars.

Projecte de Vilafamés-Cabanes
Projecte de Vilafamés-Cabanes

També hi ha un altre projecte de construcció, el 'Valentia FV19', en els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars.

Projecte de Les Useres
Projecte de Les Useres

A més, el govern ha aprovat l'autorització administrativa prèvia per a un tercer projecte, la megainstalación fotovoltaica Magda, de 127,8 MW de potència instal·lada sobre quasi 500 hectàrees de terreny sobre Benlloc, Cabanes i Les Coves de Vinromà. Es tracta de la Magda, que passarà per altres 12 municipis castellonencs: Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, La Vall d'Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora.

Magda. La zona acolorida de rosa és la ubicació dels parcs solars
Magda. La zona acolorida de rosa és la ubicació dels parcs solars

Sobre aquest últim cas la Conselleria d'Agricultura ja ha anunciat la presentació d'un recurs perquè no s'ha tingut en compte l'informe desfavorable de la seua Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental. En aquest sentit, La Va unir i les associacions de defensa del territori es congratulen d'aquesta decisió i confien que el nou Govern autonòmic del Partit Popular seguisca aquesta línia “de defensa racional del territori per un món rural viu”.

El Partit Popular, per part seua, ha anunciat aquest divendres que quan prenga el poder en la Diputació de Castelló posarà en marxa un gabinet jurídic per a frenar aquest projecte i les megaplantas futures que es plantegen, al mateix temps que han assegurat que aqueixa postura tindrà el suport del futur president Carlos Mazón.

D'altra banda, un altre projecte que havia plantejat entre Nules-Moncofa i Sogorb ha sigut tombat pel Govern, pel seu impacte negatiu en el medi ambient i el patrimoni.

“Hi ha més al·legacions que habitants”

Les informacions recaptades per la Va unir Llauradora i Ramadera, Associació de defensa del territori Junts per la Terra de la Vall d'Alba, Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, Defensem els nostres arrels de Les Useres, la Terra Casa Nostra de Vilafamés i Per un Cabanes viu revelen que a Les Useres s'han presentat més de 3.000 al·legacions, més de 1.600 a Vilafamés i prop de 1.400 a Cabanes, a més d'altres en diferents localitats.

Han presentat al·legacions persones individuals, tant veïnes i veïns afectats directament com indirectament; les empreses afectades, com a cases rurals, cellers i almàsseres, així com les persones que es dediquen a l'agricultura i la ramaderia i veïnes i veïns d'altres pobles de la comarca i visitants.

De la mateixa manera s'ha registrat un altre número similar quant a signatures individuals de rebuig. Si tenim en quanta la demografia en aqueixos municipis on hi ha poc més de 5.800 habitants entre els tres, les Useres no arriba als 1.000 habitants, Vilafamés té 1.800 i Cabanes 3.000, es conclou l'èxit de la resposta i el fort rebuig social a uns projectes que destrossen el territori i la manera de vida dels habitants d'una zona. “Hi ha més al·legacions que habitants”, destaquen les associacions.

Totes les entitats demanen que es reconsideren aquests projectes d'energia fotovoltaica i reclamen un nou plantejament tant en la ubicació com en l'extensió en el nombre d'hectàrees i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garantisquen i vetlen pel bé general i no per interessos econòmics particulars. Aposten per realitzar una anàlisi ambiental i paisatgística conjunt de totes les centrals fotovoltaiques de tramitació autonòmica i també de les centrals fotovoltaiques de tramitació estatal que es projecten en el mateix entorn.

Pujar