elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Que llueva, que llueva la Virgen de la Cueva’: una expressió d'Altura que s'ha fet universal

‘Que llueva, que llueva la Virgen de la Cueva’: una expressió d'Altura que s'ha fet universal
  • Coneix la història centenària que ha conquistat la secció del temps de Brasero

MÉS FOTOS
‘Que llueva, que llueva la Virgen de la Cueva’: una expressió d'Altura que s'ha fet universal - (foto 2)
‘Que llueva, que llueva la Virgen de la Cueva’: una expressió d'Altura que s'ha fet universal - (foto 3)
‘Que llueva, que llueva la Virgen de la Cueva’: una expressió d'Altura que s'ha fet universal - (foto 4)

Qui no ha cantat ‘Que llueva, que llueva la Virgen de la Cueva’? Es tracta d'una de les cançons infantils més populars però, sabem el seu origen?

Compte la tradició que aquesta popular cançó té el seu origen en el Santuari de la Cova Santa d'Altura, a pocs quilòmetres de Sogorb. A la Cova Santa, a la Blanca Paloma, es van dirigir els agricultors de la zona fer rogacions a la Verge davant la sequera general que patia la Comunitat Valenciana en 1726, posant en perill les collites.

Segons les cròniques de l'època, es va traslladar a la Verge i els llauradors de pobles de voltant dient: “no plourà fins que no inca la palometa’, com se la coneixia afectuosament a la Verge de la Cova Santa.

La història conta que el 27 de febrer, després de dirigir-se a la Verge de la Cova Santa, va començar el dia plovent i nevant. I així continuaria una setmana després, quan tots els horts de la Comunitat Valenciana es van omplir.

No en va, la Verge de la Cova Santa és la patrona dels espeleòlegs i de l'aigua.

La seua història es cola en la televisió nacional

Roberto Brasero, el conegut home del temps d'Antena 3, ha tret en la seua secció aquesta coneguda història, amb la intervenció de Juan Manuel Gallent, rector del Santuari de la Cova Santa.

Així, Brasero ha aprofitat aquesta curiosa cançó que si bé és coneguda per tots, la seua història no és tan popular.

On està el Santuari de la Cova Santa?

El Santuari de La nostra Senyora de la Cova Santa està situat a 811 metres sobre el nivell de la mar, a 12 quilòmetres d'Altura  i s'ha convertit en un lloc de culte i peregrinació des de temps ancestrals, sobretot des de l'ocorregut en 1502.

Des de l'aparició, es va canviar el nom a la cova que abans es deia la cova del Latonero, es va erigir la capella i amb el pas del temps es va acabar transformant en l'actual Santuari.

En aquesta cova, els pastors i els seus bestiars es refugiaven durant les llargues nits.

Des de 1502 a la Santa imatge, un baix relleu d'algeps de 20 centímetres d'alt per 10 d'ample, se li atribueixen infinitat d'accions miraculoses que més tard abastarem.

Cal recordar que la imatge i el reliquiari van ser robades al desembre de 2011. Dotze anys després, res se sap de la Blanca Paloma.

Pujar