elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alfabetització mediàtica és una competència transversal que interpel·la a tot el professorat

    La tercera sessió del seminari web «Diàlegs sobre comunicació i educació al segle XXI. Impulsar l’educomunicació des de les universitats», organitzat aquesta setmana per la Càtedra RTVE, ha comptat, en aquesta ocasió, amb la participació de Linda Castañeda Quintero, professora titular de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Múrcia, i de Victoria Tur Viñes, catedràtica de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat d’Alacant, i que ha estat moderada per la professora Ana Vernia Carrasco, professora contractada doctora de Didàctica de l'Expressió Musical i experta en educació mediàtica de la Universitat Jaume I.

    Les ponents convidades han coincidit a destacar la importància de l'alfabetització mediàtica en el context educatiu i social actual. D’una banda, totes dues investigadores han subratllat que l’educació mediàtica és un assumpte absolutament transversal que interpel·la a tot el professorat, des de l'educació infantil fins a la formació universitària, ja que tots els camps del coneixement estan afectats per la influència dels discursos audiovisuals i no són aliens al fenomen de les mediatitzacions, en tant que el nostre coneixement del món és mitjançat pels mitjans de comunicació.

    La professora Victoria Tur ha assenyalat que la universitat té una responsabilitat important en l’educació mediàtica, que sembla haver quedat restringida al voluntarisme i a la llibertat de càtedra del professorat, mentre que els plans d'estudi per a la formació dels futurs docents no estan incloent aquest tipus de continguts, tot i que és indiscutible la rellevància de la comunicació al món actual. En aquest sentit, la professora Tur s’ha preguntat sobre l’alt cost que pot tenir l’absència de suficients continguts sobre alfabetització mediàtica en el nostre sistema educatiu, alhora que reclamava que aquesta afecta igualment el món dels adults i que els mitjans de comunicació també tenen una gran responsabilitat per a fer possible avanços importants en aquest camp.

    La professora Linda Castañeda ha explicat que l’alfabetització mediàtica i informacional apareix en diferents desenvolupaments normatius des de principis dels anys 90, tant en les lleis d’educació com en directrius europees i en recomanacions de la UNESCO, tot i que sempre ho fa com a competències «transversals», que no han sigut ateses adequadament. Com a experta en tecnologies educatives, la professora Castañeda ha posat èmfasi en el fet que parlar de «competències digitals» és també desenvolupar una capacitat crítica per a llegir els missatges audiovisuals i per a utilitzar críticament les tecnologies digitals audiovisuals. En aquest sentit, Castañeda ens ha recordat que parlar de tecnologies és parlar de contextos, que les tecnologies no són neutres i que tenen una relació molt directa amb l'economia i amb la política.

    Les dues expertes en educomunicació han coincidit a destacar que l'alfabetització mediàtica és una competència molt complexa i que la seua falta de desenvolupament en el nostre sistema educatiu té a veure amb un problema sistèmic del nostre model en la formació dels futurs i futures docents, que ha de ser revisat en profunditat. D’una banda, cal posar en pràctica, des de totes les assignatures del currículum educatiu, i en tots els nivells educatius, les recomanacions que promou el marc europeu de competències digitals (DIGCOMP, 2021). D’altra banda, és urgent reforçar la formació del professorat, més necessària que mai, ja que l'alfabetització mediàtica és, ara mateix, més que un conjunt d'habilitats, una actitud i una competència que hauria de ser promoguda, en especial, pels mitjans de comunicació públics.

    Aquesta tercera sessió del seminari web organitzat per la Càtedra RTVE de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica de la Universitat Jaume I ha estat molt útil per comprendre que és essencial ser crítics amb la realitat mediàtica que ens envolta i autocrítics amb la nostra pròpia activitat docent.

    La quarta sessió d'aquest seminari web, l'assistència al qual és gratuïta, tindrà lloc el dimarts 17 de maig a les 16 hores en què està prevista la participació de Joan Ferrés Prats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i Mercè Gisbert Cervera de la Universitat Rovira Virgili de Tarragona. Les sessions es graven i estan disponibles en la web http://catedrartve.uji.es. Aquesta activitat, promoguda per la Càtedra RTVE, compta amb el suport del CEFIRE Artisticoexpressiu de la Comunitat Valenciana, del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana i de l'Associació per al Desenvolupament de la Comunicació, adComunica.

    Pujar