elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

XV Jornades d'Estudi del Maestrat celebrades a Xert, organitzades pel Centre d'Estudis del Maestrat

    Els dies 7, 8 i 9 d’octubre han tingut lloc a Xert les XV Jornades d’Estudi del Maestrat. Els actes acadèmics dels tres dies, és van celebrar en l’interior de l’Església Vella de Xert, marc incomparable i molt adient per aquestes jornades.

    El dia 7 d’Octubre es va celebrar l’acte inaugural amb una taula presidida per l’alcalde de Xert el senyor José Rosendo Segarra Ferreres; el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló el senyor Vicent Sales Mateu; el president del Centre d’Estudis del Maestrat, el senyor Joaquín Roca Albalat; el secretari del CEM el senyor Antonio Cuenca Caballero; el Vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I de Castelló, el senyor Wenceslao Rambla Zaragozá; i el senyor Arturo Zaragozá Catalá, arquitecte de patrimoni de la Generalitat Valenciana. Arturo Zaragozá, va fer la primera ponència de les jornades “Xert vist per J. Lamderer”.

    Aquesta primera jornada va acabar amb una intervenció poètica a càrrec del senyor Jaume Rolindez Fonollosa.

    Tot seguit es va passar a un lateral de l’Església on va tindre lloc la inauguració de l’Exposició “Terra de bandolers” una iniciativa del Centre d’Estudis del Maestrat i que ha estat comissariada per l’historiador Joan Ferreres Nos i membre de la junta directiva del CEM.

    L’exposició, presenta l’activitat bandolera dels segles XVI i XVII per les terres del Maestrat, Ports de Morella, Montsià i Terres de l’Ebre. És una Exposició itinerant i que ja ha visitat sis pobles del Mestrat. Per gaudir de l’historia del bandolerisme, Joan Ferreres Nos, ha publicat un llibre amb el mateix nom Terra de bandolers, que il·lustra amb detall les “histories” dels bandolers en el nostre, Territori de Cruïlla.

    El segon dia de les jornades va començar amb la lectura de la segona ponència de les jornades “Quatre viles planificades medievals” a càrrec del Dr. Vicent M. Rosselló professor emèrit de la Universitat de València. Seguidament, es van presentar les comunicacions que el comitè científic del CEM va escollir de les moltes que és van rebre. Al matí s’han van presentar set i a la tarda onze, un total de 18 comunicacions de 15 minuts per orador. Tant al final del matí com de la tarda, es van realitzar taules rodones per tal d’obrir el debat amb tots els assistents.

    Al final de la llarga jornada, ens vam traslladar a la Plaça Vella, antiga Plaça de la Vila, on el “Grup de Danses La Barcella de Xert” ens va delitar amb danses tradicionals, acompanyats per un grup de dolçainers. Fou un final lúdic fantàstic!!

    El tercer i darrer dia, diumenge 9 d’octubre, va començar amb la lectura de la tercera ponència de les jornades, “Construir i ocupar el territori. La gènesi de la frontera septentrional del Sbarq Al-Andalus des de la perspectiva cristiana (S. XII-XIII) a càrrec del Dr. Vicent Royo Pérez de la Universitat Jaume I.

    Després d’un breu debat sobre la ponència, és va celebrar una taula rodona amb la presentació dels darrers llibres publicats pel Centre d’Estudis del Maestrat a càrrec dels propis autors.

    Els actes acadèmics a dins de l’Església Vella van finalitzar i ens vam traslladar amb cotxes a fer les dues visites programades. La primera a l’Ermita de Sant Pere de la Barcella guiada per l’arquitecte Arturo Zaragozá i la segona al conjunt hidràulic del Molinar a càrrec de la professora Francesca Segura.

    A vegades aquestes visites semblen com per omplir el temps i poder passejar una mica. Tot el contrari, quan reps les explicacions acadèmiques i veus el que veus, t’adones de com s’han conservat els seus vestigis, com ha evolucionat el paisatge, la vida dels nostres avantpassats en els mateixos indrets que estem trepitjant i amb situacions socioeconòmiques totalment diferents.

    Per finalitzar i com es obligat un bon dinar de comiat ofert per l’Ajuntament de Xert celebrat al Restaurant “Clot d'en Simó”. En acabar, a l’hora dels cafès, la lectura de les conclusions i amb el lliurament dels Premis Vila de Xert, deliberats pel jurat format per Francesca Segura Beltran, Joan Ferreres Nos i Javier Hernández Ruano, i lliurats per l'alcalde de la població, José Rosendo Segarra Ferreres. El primer premi ha recaigut en el treball col·lectiu d'Enric Forner Valls, Vicent Gual Ortí i Joaquin Segura Collado que duu per títol "Al principi fou Xert. Una visió històrica sobre la Paleontologia de Xert". El segon premi ha esta pel treball de Josep Meseguer-Carbó titulat "Les rondalles de la Barcella. Aportació a l'etnopoètica catalana" .

    Per concloure, el Centre d’Estudis del Maestrat, fa una valoració altament positiva de les jornades, ja que tant les ponències com les comunicacions han tingut un alt nivell acadèmic i també contents i satisfets pels 74 inscrits de les Jornades, que sumats als xertolins, hem arribat als 125 participants.

    "Creiem que les Jornades, òbviament, estan plenament consolidades i que el compromís amb el territori per part del CEM, segueix ben viu i motivat per prosseguir aquesta tasca de redescobriment de la historia, l’art, les tradicions i natura, en totes les seves vessants de la nostra volguda comarca del Maestrat".

    "Volem agrair, molt sincerament, el recolzament que l’ajuntament de Xert ens ha donat en tot moment i el seguiment personal que ha fet durant els tres dies del seu alcalde el senyor José Rosendo Segarra Ferreres. També volem agrair d’una manera especial la col·laboració incansable del senyor Joan Antoni Micó Navarro, membre del Patronat de la restauració de l’Església Vella, que ens ha guiat i ens ha facilitat tot allò que necessitàvem per l’èxit de les Jornades".

    Pujar