elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern autoritza un megapolígon solar en La Vall, Xilxes, Moncofa i Betxí

Mapa de 'Arada Solar'
Mapa de 'Arada Solar'
  • El Ministeri ha aprovat la Declaració d'Impacte Ambiental per a ocupar 350 hectàrees amb plaques solars

El Govern ha autoritzat la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) d'un megapolígono energètic entre La Vall d'Uixó, Betxí, Xilxes i Moncofa.

Es tracta de de el projecte ‘Llaurada Solar’, de 155 Megawatios de potència, la línia elèctrica subterrània de la qual també transitarà per les poblacions de Nules, Borriana, Les Alqueries i Vila-real.

Així, el Govern dona un recolzament a aquest megaprojecte contra el qual s'han posicionat municipis com La Vall o Xilxes.

El disseny planteja l'ocupació de 350 hectàrees amb 338.000 mòduls de plaques solars entre La Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa i una subestació elèctrica a Betxí per a connectar-se a la xarxa.

Des de l'empresa Statkraft estimen l'inici de les obres per a juliol 2024 i creuen que requerirà una inversió pròxima als 100 milions d'euros, dels quals 4 milions d'euros correspondran al pagament d'impostos locals previs al seu funcionament.

El projecte suposarà, segons l'empresa, la creació de 300 llocs de treball durant la fase de construcció i s'aprofitarà per a impulsar sistemes de producció i subministrament d'hidrogen verd que contribuïsquen a la descarbonització del sector tauleller amb la col·laboració de Grup Gimeno.

A més d'aquest projecte, hi ha altres plantejats a la província, com la Magda, el Valentia FV19 o l'Edetanotum FV1, que afectarien especialment municipis de la Plana Alta i l’Alcalaten.

Les primeres reaccions polítiques no s'han fet esperar i el portaveu de Compromís en la Diputació, David Guardiola, ha qualificat de “molt mala notícia que el Govern Central haja donat el vistiplau a la Declaració d'Impacte Ambiental d'un nou megaprojecte que compta amb informes negatius de diversos departaments del Consell”.

Des de Compromís en la Diputació consideren el projecte “desmesurat, amb gran afecció paisatgística” i lamenten que el Govern central “estiga tramitant aquest megapolígono energètic en contra dels informes de la Conselleria i en contra també dels municipis afectats, que van suspendre l'atorgament de llicències”.

Per aquest motiu, Compromís està ja està organitzant ja una reunió urgent per a analitzar amb els seus col·lectius en els municipis afectats les estratègies a seguir. “En Compromís defensem una transició energètica sostenible, de proximitat, de producció col·lectiva que siga respectuosa amb el territori i no el model actual, basat en l'especulació i impulsat per grans multinacionals”. Per aquest motiu, afig Guardiola, “impulsarem propostes en totes les administracions on tenim representació perquè s'aposte per un altre model i per a frenar aquest i tants altres projectes similars que amenacen amb minar el futur dels nostres municipis”.

Guardiola ha afegit que “la DIA només és un primer pas, davant el qual cal presentar al·legacions. Però a més reclamarem a les administracions, al Consell i als municipis afectats en els quals tenim representació que, quan siga el moment processal administratiu oportú, presenten recursos per a tractar de frenar aquesta barbaritat”.

 

Pujar