elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fundació de l'Hospital Provincial enforteix la seua línia d'investigació en tumors rars i infreqüents

La Fundació de l'Hospital Provincial enforteix la seua línia d'investigació en tumors rars i infreqüents
  • El nou projecte es finançarà a través dels 20.000 euros aportats per l'Associació contra el Càncer de la Vall d'Uixó

La Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló posarà en marxa un nou projecte d'investigació en tumors rars i infreqüents gràcies a l'aportació de l'Associació contra el Càncer de la Vall d'Uixó, que ha fet lliurament aquest dijous dels 20.000 euros recaptats a la institució sanitària.

El director general de la Fundació, Carlos Ferrer, i l'oncòleg del Servei d'Oncologia Mèdica del Consorci Hospitalari Provincial i investigador principal del nou programa, Ramón de las Peñas, han rebut la donació per part de l'associació local, que participa per segona vegada amb l'organisme per a ajudar a impulsar projectes en matèria d'investigació oncològica.

Durant l'acte, Carlos Ferrer ha destacat l'impuls que aquesta ajuda suposa per a la labor científica de la Fundació, amb quatre projectes d'investigació sobre tumors rars en actiu en aquest moment. Ferrer ha posat de manifest, a més a més, el “paper crucial” que la investigació juga en el cas d'aquesta mena de tumors per a “definir protocols mèdics” que deriven en plans terapèutics amb un impacte positiu en les i els pacients.

De las Peñas, que presideix a més el Grup Espanyol de Tumors Orfes i Infreqüents (GETHI, sigles en castellà), ha avançat alguns detalls del projecte finançat amb l'aportació de la Vall d'Uixó i que servirà per a implantar una xarxa nacional d'experts clínic-moleculars en tumors infreqüents (Molecular Tumor Board, MTB) amb la qual s'aferma l'aposta per l'oncologia transversal “per a un abordatge sòlid i actual de la malaltia”.

L'objectiu és implementar una plataforma web col·laborativa per a gestionar casos clínics i disponible per a tot personal mèdic que considere necessari la seua assistència. Aquesta innovadora eina permetrà “aproximar-nos a una planificació terapèutica en la qual experts en diferents especialitats revisen i intercanvien opinions sobre les condicions mèdiques i les opcions de tractament d'un pacient”, ha indicat.

“Es tracta d'una iniciativa pionera en l'àmbit assistencial i amb àmplies possibilitats tant des del punt de vista científic com d'atenció i amb la qual esperem contribuir de manera clara a millorar les expectatives de qualsevol pacient amb càncer, específicament en tumors infreqüents, amb el repte de proposar el millor pla terapèutic possible”, ha afegit de las Peñas.

L'oncòleg i president del GETHI recorda que en el cas dels tumors infreqüents “es fa necessari tindre en compte variables moleculars i genètiques, d'aquí ve que aquest equip d'experts plasmat en el MTB haja d'incorporar, a més de l'oncòleg mèdic, el cirurgià oncològic i l'oncòleg radioterapeuta, la participació de patòlegs, biòlegs moleculars, experts en genètica i en assajos clínics”. En definitiva, diu, “es tracta de perfilar un equip multidisciplinari que puga oferir opcions de diagnòstic i de tractament específic i individualitzat per a aquests pacients”.

Es consideren tumors infreqüents aquells amb una incidència inferior a 6 casos per cada 100.000 habitants. A la província de Castelló es detecten 650 casos nous cada any de tumors rars, segons dades de la Fundació de l'Hospital Provincial.

En l'actualitat la institució sanitària té actius quatre projectes d'investigació en aquest camp: el registre nacional de tumors rars del sistema nerviós central; un estudi del valor pronòstic d’Endoglina i el seu paper funcional en Melanoma Uveal; un altre centrat en la rellevància de les protocadherines com biomarcadors predictors de metàstasi en paragangliomes i feocromocitomes i finalment la implementació d'una plataforma per a l'arxiu nacional de casos de tumors infreqüents.

Pujar