1 d’octubre de 2020 1/10/20

Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc

Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 2)
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 3)
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 4)
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 5)
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 6)
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 7)
  Forcall viu la Santantonà, la Festa Medieval del Foc - (foto 8)

  La localitat castellonenca de Forcall va viure a lan nit del divendres 13 al dissabte 14 la festa medieval del foc: la Santantonà, declarada Bé d'Interès Cultural i Festa d'Interès Turístic Autonòmic. Ara aspira a ser declarada Festa d'Interès Turístic Nacional.

  La Santantonà recupera un ritual en el qual els dimonis porten a Sant Antoni i Sant Pau cap a la foguera. Hi ha diversos tipus de dimonis: "botargues", que van fent entremaliadures i pujant als balcons, "la filoseta", un home vestit de dona i "el despullat", també anomenat l'amo de la corda.

  Sants i dimonis desfilen pels carrers de Forcall visitant els cellers situats a la casa dels majorals. En el recorregut aquests majorals desfilen amb capa negra. La comitiva de la Santantonà l'encapçalen i tanquen els "cremallers", que són els encarregats de calar foc a la foguera amb les teies que porten en les seves plataformes metàl·liques.

  Quan la processó, després d'haver recorregut els carrers del poble, arriba a la plaça, els dimonis introdueixen a Sant Antoni i Sant Pau a la foguera. Els dimonis comencen a donar voltes a la foguera amb la pirotècnia. En els primers moments de crema de la foguera els assistents segueixen un ritual màgic de purificació en passar per sota de les flames a través d'una cova que s'habilita entre els dos extrems de la foguera que té una forma cònica.

  La foguera es sosté sobre un pi central anomenat "maio" i sobre unes costelles que conformen la seva estructura.

  Dissabte dia 14

  Hui dissabte la jornada s'ha iniciat amb el toc d'oració i el volteig de campanes. Després ha arribat la despertada amb la presència dels dolçainers i tambors. A continuació s'ha desenvolupat la missa en honor al sant i la processó general. Tot seguit han arribat "Les Grupes" amb el recorregut pels carrers de la localitat. Aquesta vesprada tindrà lloc la representació de la "Llaurà" i la "sembra" en què es recrea una cerimònia màgica ancestral per aconseguir bones collites. Tot seguit arribarà la rua de Carnaval. En Forcall s'avança aquesta celebració coincidint amb Sant Antoni. La representació de la Vida el Sant i el Ball Rodat a la Plaça Major posaran el punt i final a la jornada.

  Pujar