elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

FACSA desenvolupa un sistema digital intel·ligent per a monitorar la qualitat de les aigües regenerades

FACSA desenvolupa un sistema digital intel·ligent per a monitorar la qualitat de les aigües regenerades
  • Aquesta iniciativa, que tindrà un impacte positiu a nivell mediambiental per la millora de la qualitat de l'aigua regenerada, permetrà incrementar la qualitat de l'aigua destinada a usos agrícoles

Millorar la gestió dels processos de regeneració d'aigua a través de la integració de diverses fonts de dades de manera automatitzada i del monitoratge in situ de la seua qualitat microbiològica és l'objectiu SADAR, projecte finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Aquesta iniciativa tindrà un impacte positiu no sols a nivell mediambiental, per la millora de la qualitat de l'aigua regenerada, sinó que permetrà incrementar la qualitat de l'aigua regenerada destinada a altres usos, entre ells l'agrícola, combatent amb això els reptes actuals com l'escassetat de l'aigua i la creixent demanda d'aquest recurs.

FACSA és la companyia encarregada de coordinar aquest projecte que busca desenvolupar una plataforma innovadora per a la gestió de la qualitat de les aigües regenerades atenent paràmetres microbiològics. Aquesta plataforma, integrarà el monitoratge en temps real de la qualitat de les aigües regenerades i incorporarà un biosensor als paràmetres de seguiment i gestió convencionals dels sistemes ja existents en les Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR).

El desenvolupament d'aquesta solució digital segueix la línia d'altres iniciatives que FACSA ha integrat sota la marca Waternology, que conjumina tot el potencial tecnològic que la companyia aplica a la gestió intel·ligent del cicle integral de l'aigua a través de diferents eines digitals. Concretament es correspon amb el mòdul Waternology Services, que engloba digitalització de processos i operativa per a l'optimització dels serveis.

Cal destacar que, durant el procés, es desenvoluparà un equip biosensor totalment automatitzat capaç de detectar els indicadors microbiològics necessaris per a assegurar la qualitat i salubritat de l'ús de l'aigua regenerada, d'acord amb el "Reglament (UE) 2020/741 relatiu als requisits mínims per a la reutilització de l'aigua. Aquesta informació serà incorporada en una plataforma digital innovadora, facilitant la presa de decisions sobre la gestió dels tractaments per a la regeneració d'aigua existents en les EDAR.

El projecte, que ha començat enguany i finalitzarà en 2023, es durà a terme en cooperació amb Eurofins | IPROMA, laboratori de referència en l'àmbit del control i anàlisi mediambiental i que forma part del Grup EUROFINS SCIENTIFIC i la biotecnològica del Parc Científic Espaitec de l'UJI experta en detecció de microorganismes BIOTICA. A més, es comptarà amb el suport de l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) i el grup d'investigació VISAFElab del IATA-CSIC, experts en virologia, la start-up IOTSENS especialista en sensors i sistemes “Internet of Things” (IoT) i l'enginyeria IDNEO Technologies, del sector de l'automatització.

Aquest projecte ha sigut cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 (Número d'expedient INNCAD/2021/95-96-101). La duració és des de 2021 fins a 2023, amb un total de 30 mesos d'execució.

Pujar