elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de Castelló plantarà cara a les megaplantas fotovoltaiques

La Diputació de Castelló plantarà cara a les megaplantas fotovoltaiques
  • Consulta els principals macroprojectes que s'estan traçant sobre la província

MÉS FOTOS
La Diputació de Castelló plantarà cara a les megaplantas fotovoltaiques - (foto 2)

La Diputació de Castelló plantarà cara a les macroplantes fotovoltaiques que s'estan traçant sobre els mapes de la província.

Així ho ha assegurat la nova presidenta, Marta Barrachina, després de la reunió mantinguda amb alguns dels municipis més afectats pel traçat d'aquestes grans centrals de plaques solars.

Barrachina ha recordat que molts municipis estan en contra d'aquests projectes per la seua afecció turística, ambiental o agrícola, però per a intentar frenar-los els xicotets ajuntaments han de fer front a “un alt cost econòmic” per a contractar gabinets especialitzats que els ajuden amb les al·legacions i la redacció d'informes.

Així, l'entitat provincial planteja ara dues possibles vies d'ajuda. Una seria externalitzar un contracte per a l'assessorament de municipis, mentre que una altra opció seria la de convocar una línia econòmica específica per a ajudar-los amb les despeses.

“La diputació defensarà el territori de la provincial”, ha indicat Barrachina, que ha explicat que “s'al·legarà contra aquells projectes amb els quals els municipis manifesten el seu rebuig”.

Quins macroprojectes són?

 

Un dels projectes és la construcció d'una planta fotovoltaica (Edetanotum FV1) i la seua línia elèctrica que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars.

Projecte de Vilafamés-Cabanes
Projecte de Vilafamés-Cabanes

També hi ha un altre projecte de construcció, el 'Valentia FV19', en els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars.

Projecte de Les Useres
Projecte de Les Useres

A més, el govern ha aprovat l'autorització administrativa prèvia per a un tercer projecte, la megainstalación fotovoltaica Magda, de 127,8 MW de potència instal·lada sobre quasi 500 hectàrees de terreny sobre Benlloc, Cabanes i Les Coves de Vinromà. Es tracta de la Magda, que passarà per altres 12 municipis castellonencs: Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, La Vall d'Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora.

Magda. La zona acolorida de rosa és la ubicació dels parcs solars
Magda. La zona acolorida de rosa és la ubicació dels parcs solars

Nombrosos municipis en contra

La presidenta ha explicat que per a conéixer l'estat en el qual es troben els diferents projectes en els municipis afectats i explorar possibles vies d'ajuda, “se'ls ha passat una fitxa d'anàlisi per a conéixer les necessitats específiques de cadascun dels ajuntaments”.

En la trobada han participat el diputat i alcalde de Sant Joan de Moró, Vicente Pallarés; la diputada i alcaldessa de Vilafamés, Marisa Torlà; l'alcalde de Les Useres, Jaime Martínez; l'alcaldessa de Les Coves de Vinromà, Irma Povedano; l'alcalde de Cabanes, David Casanova; l'alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa; l'alcalde de Benlloch, Ángel Ribes Bellés; la regidora de l'Ajuntament de Vall d'Alba, Silvana Mas; la regidora de l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert, María Agut, i el regidor de l'Ajuntament de Villanova d’Alcolea, Josep Miquel Ribés Pallarés.

Marta Barrachina ha incidit en què “creem en la compatibilitat de les energies renovables, la sostenibilitat mediambiental, l'ordenació del territori, el desenvolupament econòmic, i tot això des del consens i el diàleg amb tots els agents implicats”.

En aquest sentit, des de la Diputació de Castelló es comprometen a traslladar tant a la Generalitat Valenciana com al Govern d'Espanya les demandes i reivindicacions dels municipis afectats ja que aquestes administracions superiors són les responsables d'aprovar les megaplantas.

“No es pot planificar una megaplanta fotovoltaica en un territori sense tindre en compte la realitat d'aquest municipi. La veu dels ajuntaments ha de tindre's en compte. És el nostre tasca com a Diputació fer tot el que és a les nostres mans per a garantir el present i el futur de la província. Buscar sinergies entre tots els municipis afectats i conjuminar esforços i treball és labor de la Diputació com a ajuntament d'ajuntaments, i ací sempre ens trobaran els castellonencs i tots els municipis de la província”, ha conclòs la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.

 

Pujar