elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació avança en transparència amb unes jornades sobre dades obertes i gestió eficient

La Diputació avança en transparència amb unes jornades sobre dades obertes i gestió eficient
  • La trobada, que tindrà lloc demà en l'edifici de Noves Dependències de la institució provincial, posarà sobre la taula les eines que hi ha per a l'obertura institucional i la rendició de comptes

Les dades obertes i la seua reutilització són dues dels aspectes que aquest dijous 28 de novembre es posaran en la taula de debat amb les IV Jornades d'Innovació Pública en l'Àmbit Local, que tindran lloc des de les 9.30 hores, durant tot el matí, en l'edifici de Noves Dependències de la Diputació de Castelló, situat en el número 25 de l'avinguda Vall d'Uixó.

La institució provincial ha realitzat durant els últims anys una sèrie de jornades de caràcter divulgatiu i formatiu, relacionades amb les estratègies desenvolupades des del seu Servei d'Administració i Innovació Pública sota la denominació. Les edicions anteriors van abordar els conceptes d'innovació pública oberta (2016), governança participativa (2017) i rendició de comptes (2018), sent objectiu en l'edició d'aquest 2019 les dades obertes, eina indispensable per a la transparència, l'obertura institucional i la rendició de comptes, font de col·laboració entre institucions i entre aquestes i la ciutadania i empreses, capaç de generar llaços de col·laboració que situen a les dades obertes en el centre del concepte de govern obert.

L'organització d'aquesta jornada servirà així mateix per a donar compte de l'estratègia que la Diputació de Castelló està desenvolupant entorn de les dades obertes i per a presentar iniciatives de gran importància relacionades amb aplicacions, col·laboració i reutilització de la informació del sector públic (RISP). Amb aquesta estratègia, la institució provincial continua sumant valor a un model de gestió encaminat a la transformació de l'Administració i la generació de valor públic des d'una perspectiva integral en el marc de la innovació pública.

La sessió, que tindrà un caràcter eminentment pràctic i divulgatiu, reunirà en les instal·lacions de la Diputació a un elenc de persones expertes en la matèria de primer nivell a nivell nacional, incloent a representants dels tres nivells de govern de l'Administració (estatal, autonòmic i local), de l'àmbit acadèmic i del sector privat. La jornada comptarà també amb les intervencions de José Martí, president de la Diputació de Castelló, i de Xaro Miralles, diputada provincial de l'Àrea d'Administració i Innovació Pública.

Després de l'obertura tindrà lloc una taula redona sobre els aspectes fonamentals i aplicacions de les dades obertes que comptarà amb la participació de Núria Espuny, directora general de Transparència i Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya; Alberto Abella, sènior manager de desideDatum; Roberto Magro, cap de Serveis Interactius de l'Ajuntament de Alcobendas i coordinador del grup de treball de Dades Obertes de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i Participació de la FEMP, i Encarna Hernández, directora de Novagob, que exercirà com a moderadora.

Seguidament es realitzarà una presentació de l'Estratègia de Dades Obertes de la Diputació de Castelló a càrrec de Borja Colón de Carvajal, cap del Servei d'Administració i Innovació Pública de la Diputació, que donarà pas a la presentació del ‘Consell de Reutilitzadors’ promogut per la Diputació, constituït el passat 18 de novembre. Seran alguns dels seus membres els que exposaran el full de ruta del Consell.

A continuació, Sergio Alfonso, responsable d'Informàtica de la Diputació de Castelló, presentarà el Repositori Lliure d'Aplicacions Provincials, i Gemma del Rei, subdirectora adjunta de la Subdirecció General de Coordinació d'Unitats TIC del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, farà el propi amb la Forja-CTT del Centre de Transferència Tecnològica de la AGE. Nuria Portillo, professora universitària i directora de la Càtedra Govern *Obert (impulsada per l'Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València), exposarà els treballs que està realitzant la Càtedra GO en relació a les dades generades per la ciutadania i comentarà les presentacions realitzades pels representants de les administracions.

Per a finalitzar, es tractarà un aspecte fonamental de cara a la generació de valor públic com és la comunicació del treball exercit, en aquest cas la transformació de les dades en informació per a la societat. Per a això, l'última sessió de la jornada, sota el títol “Contar històries amb dades”, presentada per Rafael Camacho -investigador de Novagob- comptarà amb dues ponències que abordaran aquesta qüestió des de l'àmbit comunicatiu i divulgatiu, primer amb la intervenció d'Inés Calderón, periodista (Newtral), responsable de projectes com Transparentia i que compta amb una àmplia experiència en la divulgació d'informació econòmica complexa.

Tancarà la jornada Lourdes Muñoz, cofundadora de la Iniciativa Dades obertes Barcelona, una referent en matèria de dades obertes que presentarà els últims projectes en els quals treballa la IOD en matèria de divulgació i que estan tenint un notable impacte en mitjans, com per exemple l'Observatori de Gènere i Dades Obertes.

Pujar