elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

17 detinguts per una trama de ‘telecoca’ que repartia a Oropesa, Castelló i Vila-real

17 detinguts per una trama de ‘telecoca’ que repartia a Oropesa, Castelló i Vila-real

  La Guàrdia Civil ha procedit en la denominada operació “Moju” a la desarticulació d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues, que estava assentada a la província de Castelló, principalment en les localitats d'Orpesa, Castelló i Vila-real.

  La investigació es va iniciar pel fet que, l'Ajuntament d'Orpesa i la Policia Local, va començar en rebre queixes veïnals relacionades amb l'alarma social generada per l'assentament de diversos punts de venda en la localitat, que portava com a conseqüència l'arribada de consumidors a la localitat i l'augment dels delictes relacionats amb aquests focus delictius. Per part de les autoritats locals es va posar en coneixement de la Guàrdia Civil qui va obrir una investigació a principis del present any.

  Després d'una laboriosa investigació de diversos mesos, s'han desarticulat cinc punts de venda de droga a Orpesa, un a Castelló i un a Vila-real; a més, s'ha desarticulat un punt de distribució de drogues a Castelló.

  La Guàrdia Civil va practicar nou registres degudament autoritzats, es va detindre a dèsset persones en les poblacions d'Orpesa, Castelló i Vila-real.

  S'ha confiscat mig quilo de cocaïna de gran puresa, setze mil euros en efectiu, joies de gran valor, haixix, marihuana, cinc vehicles (dos d'ells d'alta gamma), dues pistoles táser, nombrosos telèfons mòbils, diversos patinets elèctrics i documentació d'interés policial.

  Tots ells formaven una organització criminal assentada des de fa temps a la província, amb una estructura jerarquitzada i piramidal, on els líders exercien el control dels escalons més baixos, fins i tot amb violència.

  El mètode per a la venda al consumidor final era el clàssic “tele coca”, en la qual un membre de l'organització rebia les comandes i li'ls assignava a repartidors que s'acostaven en vehicles o patinets fins i tot punt acordat per a la venda al client.

  Tenien establits torns de treball, tasques i zones de repartiment. Quant a la distribució als punts, custodiaven el gruix de la droga distribuïda en diversos immobles, fins i tot en trasters, separada en diferents localitzacions, per a anar subministrant als punts de venda a demanda i dificultar l'acció policial i evitar els possibles robatoris per part d'altres criminals.

  Utilitzaven mesures de seguretat per a evitar l'acció policial, instal·lant càmeres de seguretat en els punts de venda i distribució, realitzant contra vigilàncies als vehicles policials i usant vehicles llançadora per a transportar la droga.

  Alguns dels seus membres utilitzaven menors per a la venda al consumidor final, sobretot d'haixix i marihuana; que a més venien al seu torn, a altres menors.

  Als detinguts se'ls imputen els presumptes delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

  Els punts de venda subministraven estupefaents a consumidors de la comarca de la Plana Alta.

  La Guàrdia Civil va decidir realitzar les detencions i els registres coincidint amb el començament de l'època dels festivals en els llocs de costa i abans de la nit de Sant Joan en detectar que anava a haver-hi un augment de la distribució de les drogues a consumidors en aqueixes dates.

  L'operació va ser oberta a través de la Fiscalia Antidroga de Castelló, i la instrucció judicial és a càrrec del Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Castelló. En un dels registres més notoris va ser present la Jutge de Guàrdia de Castelló i la Fiscal Antidroga.

  L'operatiu ha sigut realitzat per l'Equip de Policia Judicial d'Orpesa pertanyent a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil a Castelló, amb el suport de l'Àrea d'Investigació del Lloc Principal d'Orpesa, participant en la desarticulació la UOPJ Castelló, GRS de Barcelona, USECIC de Castelló, efectius de Seguretat Ciutadana de les Companyies de Borriana, Castelló i Vinaròs i el servei Cinológico de la Comandància de Castelló i de la Zona de València, amb el suport de la Policia Local d'Orpesa, Policia Nacional de Castelló i Policia Local de Castelló.

  Pujar