elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La DANA provoca sinistres en els camps de taronges de la Plana Baixa i Camp de Túria

La DANA provoca sinistres en els camps de taronges de la Plana Baixa i Camp de Túria
  • Les pluges van superar els 300 litres per metre quadrat en 24 hores, desbordant barrancs i rambles i inundant explotacions

La depressió aïllada en nivells alts de l'atmosfera (DANA) registrada a la Comunitat Valenciana durant el divendres i el dissabte, dies 11 i 12 de novembre, ha causat danys en nombroses produccions agrícoles de la regió, principalment cítrics.

Les fortes pluges, que van superar en alguns punts els 300 l/m² en tot just 24 hores, van ocasionar el desbordament de barrancs i rambles i inundacions en diferents explotacions. A més, en determinades zones les tempestes van descarregar acompanyades de pedra de fins a 2 cm de diàmetre.

Encara que la major part dels productors assegurats encara no han enviat els comunicats de sinistre, els tècnics de Agroseguro ja han començat a visitar les principals zones afectades de cara a planificar els treballs d'avaluació dels sinistres. A més de cítrics, els danys podrien estendre's també a produccions de raïm de taula (en concret de la varietat Aledo, encara sense recol·lectar).

Les zones més afectades es troben, en el cas de Castelló, al sud de la província, principalment en municipis pròxims a la costa, com Vila-real, Betxí, les Alqueries, Borriana o Nules, entre altres. A València, els majors danys es concentren en zones agrícoles de Lliria, Benaguasil, La Pobla de Vallbona, Bétera, Riba-roja de Túria i Torrent.

Alt assegurament en la producció de cítrics

Agroseguro recorda que els sinistres registrats a causa de la DANA estan coberts per l'assegurança agrària. Actualment, quasi el 60% de la producció de cítrics de la Comunitat Valenciana –cultiu majoritari a la regió– compta amb la protecció de l'assegurança agrària, la qual cosa es tradueix en més de 1,7 milions de tones assegurades i 582 milions d'euros de capital assegurat. La cobertura de danys per inundació-pluja torrencial i pedra està inclosa en tots els mòduls d'assegurament de l'assegurança de cítrics.

Pujar