26 de setembre de 2020 26/9/20

El Consell General del Poder Judicial distingeix a dues professores de l'UJI

El Consell General del Poder Judicial distingeix a dues professores de l'UJI - (foto 1)

    Els Premis Qualitat de la Justícia, que cada any atorga el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), han atorgat el "Premi justícia més eficaç" al projecte "Utilització de l'inventari YLS/CMI de valoració del risc de menors infractors per a la proposta de mesura educativa segons la LORPM 5/2000", desenvolupat per l'equip tècnic de la Fiscalia i el Jutjat de Menors de Castelló, en col·laboració amb Lidón Villanueva i Keren Cuervo, professores del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia de la Universitat Jaume I.

    El jurat ha valorat que la Fiscalia i el Jutjat de Menors de Castelló i les professionals de l'UJI han introduït en el sistema «un instrument eficaç, útil i capaç de donar respostes uniformes en el treball diari dels professionals de justícia juvenil, millorant la qualitat del servei públic».

    Els responsables d'aquesta iniciativa van detectar que, en el procés d'avaluació dels menors infractors en el sistema judicial, no existeix un ús estès d'un protocol comú per a detectar els factors de risc. En ocasions, aquestes avaluacions es realitzen segons el criteri subjectiu del professional, la qual cosa pot propiciar una intervenció basada en criteris amb gran disparitat. Amb la finalitat d'objetivitzar aquesta avaluació i realitzar una proposta de mesura educativa segons la LORPM adequada al nivell de risc del menor, en 2008 es va introduir en el sistema de treball de l'Equip Tècnic de la Fiscalia i del Jutjat de Menors de Castelló, la utilització de l'Inventari de risc de reincidència YLS/CMI (Hoge i Andrews, 2006). Durant aquesta dècada, s'ha realitzat un seguiment i reflexió sobre l'instrument, mostrant-se com una eina eficaç, objectiva i senzilla. És capaç de realitzar una detecció primerenca del risc de tornar a delinquir, objetivitzant la proposta de la mesura educativa més adequada i, per tant, contribuint a reduir a llarg termini, les infraccions per menors d'edat.

    El jurat dels premis Qualitat de la Justícia, presidit pel vocal del CGPJ Gerardo Martínez-Tristán, ha estat format per la també vocal de l'òrgan de govern dels jutges Mar Cabrejas; el secretari de Govern del Tribunal Suprem, Ángel Tomás Ruano; el fiscal de Sala Francisco Moreno; la presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Victoria Ortega; el president del Col·legi de Procuradors d'Espanya, Juan Carlos Estévez; i el vocal del Consell General de Graduats Socials Pedro Bonilla.

    Pujar