elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comissió Europea investigarà les macroplantes fotovoltaiques de les Useres, Cabanes, Vilafamés i els Coves

La Comissió Europea investigarà les macroplantes fotovoltaiques de les Useres, Cabanes, Vilafamés i els Coves

  Les associacions ‘Defensem els nostres arrels’ (Les Useres), ‘Nostra Terra’ (Les Coves de Vinromà), ‘Per un Cabanes viu’ (Cabanes), ‘Junts per la Terra’ (Vall d'Alba) i ‘La terra, casa nostra’ (Vilafamés) van enviar al setembre una petició al Parlament Europeu denunciant la falta d'avaluació estratègica en la planificació d'energies renovables a la província de Castelló.

  Esta setmana, la presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha declarat com a admissible la petició expressa. Tal com assenyala en la carta, “he demanat a la Comissió Europea que duga a terme una investigació preliminar sobre este assumpte”. A més afig que “tenint en compte l'assumpte de què es tracta, he remés també la seua petició a la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) del Parlament Europeu per a obtindre més informació”.

  En la petició s'insistia que l'actual falta d'ordenació del territori i la possible execució dels macroprojectes eòlics i fotovoltaics repercutiran directament en el sector agrícola, turístic i hostaler, així com contribuiran a la despoblació de les comarques de l'interior de Castelló. Les associacions defensaven realitzar un estudi que analitzara els factors socioeconòmics, ecològics, mediambientals i la demanda d'energia per a situar de manera racional les energies renovables en tota la província.

  En l'escrit se sol·licitava la suspensió de tots els projectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques que s'estan tramitant a la província de Castelló fins que el Pla integral d'implantació d'energies renovables siga sotmés a la corresponent Avaluació Ambiental Estratègica i la seua corresponent ‘Declaració de repercussions sobre la Xarxa Natura 2000’.

  Quins macroprojectes hi ha previstos?

  Un dels projectes és la construcció d'una planta fotovoltaica (Edetanotum FV1) i la seua línia elèctrica que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars.

  Projecte de Vilafamés-Cabanes
  Projecte de Vilafamés-Cabanes

  També hi ha un altre projecte de construcció, el 'Valentia FV19', amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars i la línia d'evacuació dels quals passaria pels termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí.

  Projecte de Les Useres
  Projecte de Les Useres

  A més, el govern ha aprovat l'autorització administrativa prèvia per a un tercer projecte, la megainstalación fotovoltaica Magda, de 127,8 MW de potència instal·lada sobre quasi 500 hectàrees de terreny sobre Benlloc, Cabanes i Les Coves de Vinromà. Es tracta de la Magda, que passarà per altres 12 municipis castellonencs: Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, La Vall d'Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora.

  Magda. La zona acolorida de rosa és la ubicació dels parcs solars
  Magda. La zona acolorida de rosa és la ubicació dels parcs solars

  Ja a la Plana Baixa, també ha rebut els primers permisos la macroplanta de Llaurada Solar de 155 MW de potència, que planteja l'ocupació de 350 hectàrees entre La Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa i una subestació elèctrica a Betxí, amb una línia d'evacuació que passarà per Nules, Borriana, Les Alqueries o Vila-real.

  El pla de Llaurada
  El pla de Llaurada

  No són els únics projectes. Com ha recordat Barrachina, La Vall d'Alba també es pot veure afectada per algunes plantes i Morella és un dels municipis que més avançats té els projectes d'este tipus, com les línies d'evacuació de la MAT (Molt Alta Tensió) per als parcs eòlics del Mastrazgo o diversos projectes fotovoltaics.

  Pujar