28 de novembre de 2020 28/11/20

Comencen a morir els primers peixos a la desembocadura del Millars

Comencen a morir els primers peixos a la desembocadura del Millars - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Comencen a morir els primers peixos a la desembocadura del Millars - (foto 2)
  Comencen a morir els primers peixos a la desembocadura del Millars - (foto 3)
  Comencen a morir els primers peixos a la desembocadura del Millars - (foto 4)
  Comencen a morir els primers peixos a la desembocadura del Millars - (foto 5)

  Des de fa unes setmanes el Millars ja no circula amb aigua per tot el Paisatge Protegit de la Desembocadura. Concretament el riu està complemtament sec des del pont de l'antiga Nacional 340 fins la depuradora d'Almassora. Aquesta nova situació que no ocorria des de fa més d'1 any ha fet que morguen totes les espècies de peixos que habitaven eixe tram del riu. Carpes, barbs, perques americanes, black bass, bogues i altres espècies han aparegut seques i encartonades al llarg de diversos quilòmetres del llit sec del Millars. Les garses, alguns gossos abandonats i altres animals salvatges s'han donat un festí. La resta de peixos que no han pogut ser consumits s'han secat ràpidament a conseqüència de les elevades temperatures afavorides pel sol abrassador. Recentment un grup de caminants que feien senderisme per la ruta verda del Millars van apreciar com s'havien format multitud de basses al llarg del llit del riu. A l'interior van descobrir nombrosos peixos que lluitaven contra la falta d'aigua i d'oxígen. «Jo anava de ronda de vigilància i em vaig trobar amb la Guàrdia Civil al Millars. Ells havien rebut un avís d'uns caminants i veïns de Borriana que fent senderisme per una ruta verda del Paisatge Protegit havien trobat peixos agonitzant en diverses basses. Es tracta d'una situació que ja ha passat altres anys», ha explicat David López, guarda rural del Consorci del riu Millars.

  La regulació del cabal del riu ha tornat a deixar una part del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars sense aigua. Des de l'assut comunitari d'Almassora ubicat al paratge de santa Quitèria està eixint aigua destinada al cabal ecològic del Millars però és totalment insuficient, ja que no permet la supervivència dels peixos que durant més d'1 any havien tornat a colonitzar eixe tram del riu. «Degut a la sequera estival les necessitats de reg s'incrementen. Es prioritza el reg al cabal ecològic. Existeix un cabal ecològic però resulta deficient i escàs. A hores d'ara el cabal ecològic alimenta el riu des de l'assut comunitari d'Almassora fins la confluència del Millars amb la ramba de la Viuda. A partir d'eixe punt el riu baixa sec fins a la depuradora d'Almassora. El Millars en l'últim quilòmetre i mig s'alimenta d'aigües depurades», ha explicat amb detall el guarda del Consorci.

  Quasi any i mig amb aigua

  El Millars al seu pas pels termes municipals de Vila-real, Almassora i Borriana s'havia convertit des de feia més d'1 any en un verdader riu amb un cabal d'aigua permanent i considerable. Aquesta situació extraordinària no es produïa des de feia molts anys. Ara de nou el Millars ha deixat de dur aigua a bona part de la desembocadura. La primera conseqüència ha sigut la mort de la ictiofauna, dels crustacis i la desaparició de les últimes tortugues de rierol de la zona. Cal recordar que recentment la guarderia del Consorci havia tornat a localitzar rastres de llúdria en la zona de Carnissers. Ara amb la disminució considerable del cabal en aquesta zona del riu els mamífers tornaran a desplaçar-se riu amunt per a trobar trams del Millars amb peixos i crancs de riu americans per poder alimentar-se.

  Pujar