elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló dedica una exposició als camins de Penyagolosa

    La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló inaugura avui l'exposició itinerant Camins de Penyagolosa: territori vernacle de necessitat i fe a l’Espai Obert de les Aules. Aquesta exposició es podrà visitar a partir del 16 de desembre de dilluns a dissabte de 10 a 14h i de 17 a 21h.

    La mostra recull els valors que el paisatge mediterrani i els seus habitants han transmés durant segles i pretén donar a conèixer de manera interactiva els valors etnogràfics, històrics, religiosos, naturals socials i productius del lloc.
    Aquesta exposició se centra en el potencial de deu camins ancestrals que tenen a Sant Joan de Penyagolosa com a punt d'arribada. El santuari dedicat a Sant Joan Baptista de Sant Joan de Penyagolosa ha sigut destinació de peregrinacions que esdevenen des de temps de la reconquesta cristiana (s. XIV). Aquestes romeries es van conformar com a úniques, traçant camins des de diferents municipis fins aquest centre neuràlgic, amb consuetes i rituals propis per a cadascuna d'elles.

    En l'actualitat, molts d'aquests camins han desaparegut, però existeixen alguns municipis que els custodien, tals com Els Pelegrins de Les Useres o les peregrinacions de Culla, Vistabella, Xodos o la veïna població de Terol de Puertomingalvo. També s'inclouen com a camins de Penyagolosa els camins de Atzaneta del Maestrat, Llucena, Lludient, Castell de Vilamalefa i Vilafermosa.
    A més del seu sentit religiós i místic, aquestes rutes han sigut importants vies de comunicació que han canalitzat l'activitat humana i han tingut una continuïtat a través dels segles; constituint camins de diàleg entre els pobles, amb un important patrimoni arqueològic, arquitectònic, ecològic i etnològic.
    La Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals de Castelló, comissària d'aquesta exposició, sorgeix del conveni entre la Universitat Jaume I i la Diputació Provincial de Castelló en 2016, després d'haver iniciat les seues primeres investigacions i activitats com a Aula d'Empresa un any abans, i té com a objectius el foment de la docència, investigació i difusió del coneixement i la innovació en l'estudi de centres històrics de la província de Castelló des de la perspectiva patrimonial, social i sostenible.

    Pujar