elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un asteroide esclata sobre la refineria del Grau de Castelló

Un asteroide esclata sobre la refineria del Grau de Castelló
  • Des de CSIC tranquil·litzen sobre aquests esdeveniments: “L'atmosfera és el millor escut”

MÉS FOTOS
Un asteroide esclata sobre la refineria del Grau de Castelló - (foto 2)

Què passaria si un asteroide entrara en l'atmosfera i impactara sobre una infraestructura clau com una central nuclear o una refineria de petroli?

És el que alguns s'han preguntat els últims dies a Castelló, ja que el passat 5 d'octubre a la nit un meteor va esclatar just sobre la refineria de BP del Grau de Castelló. Això sí, a diversos quilòmetres d'altura.

La imatge del seu pas pel cel de la Comunitat Valenciana va ser captada per una estació astronòmica situada en el municipi valencià d'Olocau, des d'on es va albirar el seu feix de llum.

José María Madiedo, doctor de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia i coordinador de la xarxa SWEMN (Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d'Europa), explica a elperiodic.com que l'origen d'aquest objecte no s'ha identificat.

“Al principi es va pensar que era una táurida provinent del cometa Encke”, però en acarar dades van comprovar que no era aquest el seu origen, sinó que “es tractava d'un objecte esporàdic no associat a un cometa”.

Així, no es tractaria d'un objecte desprès d'un cometa, sinó d'un asteroide no identificat que s'hauria endinsat en la nostra atmosfera.

Va succeir dimecres passat 5 d'octubre a les 22.38 hores de la nit, quan l'intens deixant de llum que va deixar en cremar contra l'atmosfera va ser captada per una estació situada a la urbanització de la Lloma d'Olocau.

Aquest bòlid va entrar en l'atmosfera sobre el municipi valencià de L'Eliana, a 85 quilòmetres d'altura i va rebentar sobre la refineria de BP del polígon del Serrallo del Grau de Castelló quan es trobava a 31 quilòmetres d'altura, segons s'ha pogut comprovar amb la triangulació de la seua trajectòria.

Si haguera seguit el seu camí i haguera impactat en terra, hauria caigut en algun punt de la mar pròxima a Oropesa.

Trayectoria del asteroide
Trayectoria del asteroide

No obstant això, Madiedo vol aportar tranquil·litat: “L'atmosfera és un escut eficaç per a aquesta mena d'intrusions” pel que normalment es desintegren abans de tocar sòl i “no tenen repercussió ni causen danys”.

“Si haguera sigut d'una grandària més gran sí haguera pogut tenir efectes”, indica aquest astrònom, que recorda que l'objecte que va explotar sobre Castelló s'estima que tindria la grandària d'una pilota de tennis, però que “perquè un asteroide toque terra necessita superar els 20 o 30 metres de diàmetre, com un edifici de 7 plantes”.

Madiedo recorda que el meteorit de Cheliábinskn que va explotar en 2013 sobre Sibèria mesurava quasi 20 metres i no va arribar a tocar sòl, sinó que va esclatar a 20 quilòmetres d'altura i els ferits no van ser causats pels fragments de l'asteroide, sinó per l'ona expansiva que va trencar els vidres de les finestres.

La xarxa SWEMN és un projecte d'investigació professional CSIC, que compta amb col·laboradors amateurs, com és el cas de l'estació d'Olocau, i que s'encarrega de pentinar els cels d'Espanya i Portugal en la cerca de bòlids, asteroides, cometes, meteoroides, meteors i, si arribaren a impactar en terra, meteorits.

Pujar