elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un paper trobat en una ampolleta de cristall en la Fossa 146 de Paterna servix per a identificar les restes d'una víctima

Un paper trobat en una ampolleta de cristall en la Fossa 146 de Paterna servix per a identificar les restes d'una víctima
  • La Diputació de València, a través de l'àrea de Memòria Democràtica que dirigix la vicepresidenta Natàlia Enguix, subvenciona els treballs d'exhumació i identificació de 12 persones afusellades a l'octubre de 1941

MÉS FOTOS
Un paper trobat en una ampolleta de cristall en la Fossa 146 de Paterna servix per a identificar les restes d'una víctima - (foto 2)

Un paper amb el nom de Germán Pérez Sanchez, enrotllat a l'interior d'una ampolleta de cristall, ha servit per a conéixer la identitat d'una de les 12 persones afusellades el 13 d'octubre de 1941 en la paredassa de la mort de Paterna i enterrades en la Fossa 146 del cementeri de la localitat de l'Horta Nord. La troballa s'ha produït durant els treballs d'exhumació subvencionats per l'àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de València, en resposta a la sol·licitud de l'Associació de Familiars de víctimes del Franquisme de la Fossa 146 de Paterna.

La vicepresidenta primera i responsable de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, ha explicat que esta pràctica de trobar la identitat de les víctimes en ampolletes de cristall o altres objectes “no és nova, però desgraciadament era poc habitual en esta mena d'enterraments en fosses comunes, la qual cosa facilitaria molt la identificació de les víctimes sense haver de recórrer a les proves d'ADN per a extraure la seqüència completa de les persones represaliades”.

Enguix ha assenyalat que l'aparició de la peça de cristall amb el nom de Germán Pérez Sánchez, un calderer d'Utiel, “indica que els treballs que duu a terme l'empresa ArqueoAntro van per bon camí, així com els estudis de l'historiador Vicent Gavarda que apuntaven al fet que en la Fossa 146 de Paterna poden haver-hi enterrades dotze persones”. “Totes elles mereixen ser identificades, que les seues restes puguen quedar a la disposició de les famílies i que la seua memòria siga reparada enfront de l'oblit dels quals insistixen a contar-nos una història incompleta”.

La Diputació de València va concedir a l'abril del passat any una subvenció per import de 48.500 euros a l'Associació de Familiars de víctimes del Franquisme de la Fossa 146 de Paterna, per a poder dur a terme el treball tècnic d'exhumació arqueològica. L'aparició del xicotet vial de vidre forma part d'estos treballs que posteriorment es completen amb la identificació genètica de les restes localitzades.

Malgrat no ser la primera troballa d'esta mena de material dins d'una fossa comuna, el seu estat de conservació és especialment significatiu. Gràcies al treball dels especialistes de l'Associació Científica ArqueoAntro, s'ha pogut extraure la informació que albergava el paper introduït en el vial. Segons les dades oferides per l'historiador Vicent Gavarda es tracta de Germán Pérez Sánchez, resident a Utiel en el moment del seu assassinat, de 50 anys d'edat i de professió calderer.

Segons els estudis del mateix Gavarda, les restes de Germán van ser sepultats al costat dels de Juan Canet Bou, un agricultor de 24 anys de Cullera; Francisco Arbos Salas, un cuiner de Vila-real de 36 anys, casat i instaurador del Front Popular local; Miguel Forner Latorre, un barber d'Utiel de 27 anys; Alfredo Pérez Pérez, agricultor utielano de 38 anys, casat i membre de l'Ajuntament; Juan Calvo Boluda, jornaler de 45 anys de Manuel; Rafael Gregori Llorens, agricultor de 45 anys de Manuel; Bautista Muñoz Mascarell, serrador de 67 anys de Manuel i membre del Comité Executiu Popular local; Francisco Cuenca Ferrando, ‘espardenyer’ de 55 anys de Simat de la Valldigna; Juan Ochea Aparicio, forner de 47 anys de València; Francisco Tormo Herrero, manyà de 26 anys de València; i Agustín Fontecha Perulero, agricultor toledà de 21 anys.

Pujar