elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Aliança per l'Emergència Climàtica insta a Sagredo a retirar el recurs contra la protecció les Moles de Paterna

L'Aliança per l'Emergència Climàtica insta a Sagredo a retirar el recurs contra la protecció les Moles de Paterna
  • Si l'Ajuntament no retira el recurs i aquest prospera, Paterna podria perdre aquest pulmó verd ple de biodiversitat

MÉS FOTOS
L'Aliança per l'Emergència Climàtica insta a Sagredo a retirar el recurs contra la protecció les Moles de Paterna - (foto 2)
L'Aliança per l'Emergència Climàtica insta a Sagredo a retirar el recurs contra la protecció les Moles de Paterna - (foto 3)

La Aliança per l'Emergència Climàtica de Paterna, l'Eliana i San Antonio de Benagéber, plataforma ciutadana formada per més de cinquanta entitats veïnals i ecologistes, ha demanat a l'alcalde de Paterna que retire el recurs que va presentar l'Ajuntament de Paterna per a excloure les Moles del perímetre de protecció del Parc Natural del Túria.

La Generalitat va ampliar, fa quasi dos anys, el perímetre del Parc Natural del Túria amb la inclusió del paratge de les Moles de Paterna, entre altres espais naturals. Els seus valors ambientals van ser més que suficients perquè la Generalitat incloguera aquest espai com a “mosaic agrícola forestal” en el nou pla d'ordenació del parc i s'allunyara la perspectiva de construir el macrocentre comercial Puerto Mediterráneo. Però l'Ajuntament de Paterna va interposar un recurs en el qual planteja, entre altres arguments, que “les Moles no té especial valor ecològic” i demana l'exclusió d'aquest espai del Parc Natural del Túria.

Aquest argument xoca amb tots els estudis aportats per experts en els quals s'ha analitzat tant flora com fauna i s'ha conclòs que les Moles són un refugi de flora autòctona protegida com el Teucrium edetanum i fauna, inclosa en el catàleg de la Generalitat d'espècies protegides, com a teixons, fagines, cogullades i enganyapastors, entre altres.

Fa uns mesos, membres de l’Aliança van demanar a la regidora responsable de Medi Ambient i Emergència Climàtica, Nuria Campos, que l'Ajuntament retirara el recurs. Ara, l’Aliança es dirigeix a l'alcalde per a exigir-li la retirada del recurs.

"Les Moles no s'han d'urbanitzar en un escenari de canvi climàtic"

El paratge de les Moles és l'únic pulmó verd, juntament amb el Saler, que està en el cor de l'àrea metropolitana de València. Equidistant de quasi tots els barris de Paterna, la seua proximitat a València i altres nuclis molt densos de població fan de l'enclavament un lloc magnífic per al gaudi en la naturalesa, però a més, en un escenari d'emergència climàtica és necessari conservar aquest espai natural, ja que la seua biodiversitat i el paper que juga en l'absorció de CO2 és fonamental per a l'adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Un altre argument esgrimit per l'Ajuntament en el seu recurs és que si les Moles continuen protegides, Paterna es quedarà sense sòl urbanitzable, però precisament el fet d'haver protegit aquest espai natural, l'únic que quedava a Paterna, és una oportunitat per a millorar la qualitat de vida dels seus habitants, la resiliència enfront de l'emergència climàtica i la biodiversitat.

Des de l’Aliança es pregunten: “Quin futur vol per a Paterna aquest Ajuntament? Quin model de ciutat proposa? Ciment i més ciment no és la solució a res. Paterna ja ha crescut moltíssim, amb 73.000 habitants i un terme municipal ple de polígons industrials és necessari dir prou i dedicar-se a preservar els espais naturals que queden, i no intentar acabar amb un d'ells, com fa aquest alcalde i tot el seu equip. El fet de voler eliminar la protecció de les Moles demostra una falta de visió de futur de cara als desafiaments que ens planteja tant l'emergència climàtica com les necessitats de la ciutadania”.

L'Ajuntament de Paterna es va declarar en 2019 en emergència climàtica. Aquesta declaració comporta una sèrie de compromisos en gestió de l'energia i impuls d'energies renovables, urbanisme sostenible, reducció d'emissions fins a la neutralitat climàtica, potenciació de desplaçaments a peu, amb bicicleta i transport públic, etc. I no sols hi ha un estancament en tots aquests compromisos, sinó que si l'Ajuntament de Paterna no retira aquest recurs està demostrant que deixa en lletra morta els seus compromisos amb l'emergència climàtica. Per això des de l’Aliança hem tornat a dir a l'alcalde de Paterna que ha de ser coherent amb els compromisos adquirits i retirar el recurs perquè les Moles continuen sent aqueix gran espai natural ple de biodiversitat que utilitza la ciutadania sense necessitat de desplaçar-se per a estar en contacte amb la naturalesa.

 

Pujar