elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Aliança per l’Emergència Climàtica demana a Paterna que inicie els treballs d'adequació de la torre de vigilància de la Vallesa

L'Aliança per l’Emergència Climàtica demana a Paterna que inicie els treballs d'adequació de la torre de vigilància de la Vallesa
  • El col·lectiu declara que la pèrdua de la subvenció no pot ser una excusa per a no actualitzar la torre

Fa dos mesos es va saber que l'Ajuntament de Paterna havia deixat perdre una subvenció de la Diputació per valor de 90.000 euros per a homologar l'actual torre de vigilància perquè complira la normativa en matèria de seguretat estructural. Segons Juan Antonio Mazcuñán, membre de l'Aliança per l'Emergència Climàtica de Paterna l'Eliana i Sant Antoni de Benaixeve, “deixar perdre aquesta subvenció és molt greu, ja que era una oportunitat d'or per a homologar la torre de vigilància. Què passa amb l'Ajuntament de Paterna? Potser ens sobra els diners que es deixa perdre tan alegrement? O és que no consideren important que aquesta torre s'ajuste a la normativa de seguretat?”.

L'Aliança ha demanat a la tinenta d'alcalde Nuria Campos, responsable de l'àrea de Medi Ambient, que escometa les obres amb urgència, ja que l'emergència climàtica que vivim està modificant el règim de pluges i elevant les temperatures, i això exigeix que els nostres sistemes de detecció, com la torre, siguen operatius les 24 hores, cosa que es podrà aconseguir homologant aquesta infraestructura.

Per a l'Aliança, l'actualització de la torre ha de ser una prioritat, ja que vivim al costat d'un bosc, moltes de les nostres cases confronten amb el bosc, i per a no lamentar incendis que assolen aquest paratge meravellós com és la Vallesa i posen en perill la seguretat, és fonamental detectar els incendis quan encara són conats, xicotetes fogueres. I aqueixa funció de detecció es realitza molt bé des de la torre de vigilància que, a més, també té instal·lades càmeres tèrmiques. “El problema és que la torre ha de complir els estàndards de seguretat, que no compleix, i per a això fa falta realitzar unes obres que es podrien haver escomès amb la subvenció”, ha dit Juan Antonio Mazcuñán.

Existeixen altres subvencions europees, com les que ha utilitzat la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa per a renovar les seues 19 torres de vigilància amb subvencions europees dels fons Feder. “Però cal tenir voluntat política i posar-se a la faena. I si no s'aconsegueixen noves subvencions, s'hauran de fer les obres amb el pressupost municipal”, ha afirmat Juan Antonio Mazcuñán.

Actualment en la Vallesa existeixen sensors en alguns punts que ajuden a detectar incendis que es produeixen en determinades zones del bosc, especialment en els seus marges. També existeixen els aspersores del projecte Guardian, que encara no estan operatius i, quan ho estiguen humitejaran la vegetació per a reduir la seua capacitat de combustió. Malgrat tot això, no es pot garantir que estiga protegit el bosc de la Vallesa si no existeix una vigilància visual des de la torre, tant amb persones com amb càmeres.

L'ajuntament paternero informa que les proves de funcionament de les 20 torres de canons d'aigua del projecte Guardian que s'han instal·lat en La Vallesa s'han iniciat aquesta setmana com a pas previ a la seua posada en marxa definitiva. L'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha assenyalat que “amb aquesta fase de proves podem comprovar si el funcionament és òptim o, si bé, cal realitzar ajustos perquè, una vegada en marxa, aquestes torres actuen com a element de prevenció i, al seu torn, de contenció en cas d'incendi”.

A més, en cas d'incendi detectat a través dels sensors, els canons, el radi d'acció dels quals és de 40 metres, s'activaran immediatament per a ajudar a evitar la propagació de les flames.

Finalment, Juan Antonio Sagredo també ha assenyalat que “la instal·lació d'aquests elements constitueix un important avanç en la implementació d'aquest pioner programa basat per a la prevenció d'incendis en La Vallesa i el Parc Natural del Túria, i que suposarà un escut defensor de l'entorn i del nucli residencial de La Canyada”.

Per això des de l'Aliança per l'Emergència Climàtica creuen que no es pot prescindir d'un bon sistema de vigilància des d'una torre de vigilància homologada, que puga utilitzar-se per personal entrenat sense risc per a la seua seguretat, per a detecció i actuació ràpida, que és clau per a atallar l'incendi amb les mínimes conseqüències possibles.

Pujar