elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Familiars de represaliats demanen a la Diputació iniciar les excavacions al pati interior del cementeri de Paterna

Familiars de represaliats demanen a la Diputació iniciar les excavacions al pati interior del cementeri de Paterna
  • L'Agrupació de Familiars de Víctimes del Franquisme en les fosses del quadre II del cementeri sol·liciten a l'àrea provincial de Memòria Històrica les ajudes per a trobar i identificar les restes de 16 persones

MÉS FOTOS
Familiars de represaliats demanen a la Diputació iniciar les excavacions al pati interior del cementeri de Paterna - (foto 2)

La prospecció amb georradar realitzada al pati interior del cementeri de Paterna ha servit per a delimitar les zones de les esplanades en les quals podrien estar enterrades entre 200 i 300 persones represaliades durant i després de la Guerra Civil. El procés d'exhumació i identificació de les restes d'estes persones es posarà en marxa després de la primera sol·licitud dels familiars de les víctimes, que ja han contactat amb l'àrea provincial de Memòria Històrica per a demanar les subvencions.

L'Agrupació de Familiars de Víctimes del Franquisme en les fosses del quadre II del cementeri de Paterna ha sigut la primera a acudir a la Diputació a la recerca d'ajuda per a recuperar les restes dels seus sers estimats. La presidenta d'este col·lectiu, Silvia Talens, s'ha reunit amb el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i els tècnics provincials per a activar el protocol d'actuació en nom de les 7 famílies agrupades, que esperen trobar les restes de 16 persones.

Al costat de l'estimació dels cadàvers que s'espera recuperar en esta zona ja delimitada a l'esplanada central del cementeri, l'agrupació ha de presentar a l'àrea de Memòria Històrica un pressupost dels treballs d'exhumació, estudi antropològic, identificació i posterior inhumació, així com el temps estimat d'execució. Una vegada definit el projecte començaran els treballs, segons ha avançat el diputat Ramiro Rivera.

Un pas més

L'inici de les excavacions al pati interior del cementeri de Paterna és un pas més en la política de memòria històrica de la Diputació de València, que en els últims 4 anys ha invertit més de 2 milions d'euros en el procés d'exhumació i identificació de prop de 800 cadàvers de represaliats de la Guerra Civil, en la seua gran majoria víctimes de la repressió franquista.

En este cas concret, la zona de les esplanades del cementeri de Paterna presenta dos espais diferenciats en els que hi ha enterrades víctimes republicanes i nacionals. Després del treball amb georradar subvencionat igualment per la Diputació, queden delimitades les zones en les quals es van poder produir enterraments, encara que és fonamental el testimoniatge oral dels familiars i la seua participació en el procés per a acarar les dades i continuar amb les excavacions, amb les quals s'espera trobar les restes d'entre 200 i 300 persones.

Pujar